Het ontwikkelen van sproeten is genetische bepaald. Mensen met een licht huidtype hebben meer sproeten dan mensen met een donkere huidskleur. Sproeten ontstaan vaak al op jonge leeftijd maar in de loop der jaren kunnen er onder invloed van zonlicht steeds meer ontstaan.
Iedereen heeft sproeten, de een veel meer dan de ander. Sproeten zijn kleine bruine vlekjes, meestal zo klein als een speldenknopje.
De meeste mensen krijgen sproeten als kind. Hoeveel sproeten iemand krijgt is genetisch vastgesteld. Heel veel roodharige mensen hebben sproeten, maar ook mensen met een andere haarkleur en/of een donkerder huidskleur kunnen sproeten hebben. Sproeten zijn geen moedervlekken en kunnen dus niet kwaadaardig zijn.
Niemand wordt met sproeten geboren
Die ontstaan later door blootstelling aan de zon. Sproeten zijn ophopingen van melanine, een stofje dat verantwoordelijk is voor de kleur van je ogen, haren en huid. Bij mensen die geen sproeten hebben is de melanine gelijkmatig verdeeld in de huid.
Sproetjes ontstaan rond je derde tot vijfde jaar. Tot de jongvolwassen leeftijd worden het er steeds meer. Vooral mensen met een lichte huidskleur en blond of rood haar hebben sproetjes.
Zelfs op oudere leeftijd kun je nieuwe sproeten ontdekken. Die ontstaan door zonschade: veelvuldige verbranding van de huid op jonge leeftijd. Sproeten zijn niet kwaadaardig en dus niet gevaarlijk voor je gezondheid. Mensen met veel sproeten hebben wel een grotere kans op huidafwijkingen.
Gaan sproeten vanzelf weg ? In tegenstelling tot levervlekken worden sproeten bij afwezigheid van zon bleker. Soms verdwijnen ze geheel in de wintermaanden om in de lente- en zomermaanden echter weer terug te keren (vandaar de nam “zomersproeten”).
Zes procent van de Europeanen is hier drager van, zeggen onderzoekers uit onder meer Leiden en Rotterdam in de Volkskrant. Zij zien er gemiddeld twee jaar ouder uit. Nog eens 30 tot 40 procent heeft het gen met een mildere afwijking.
Heb jij veel sproeten en is je pigment niet zo mooi verdeeld als bij mensen met een donkerder huidtype, dan hoeft dit nog niet te betekenen dat ze eerder of sneller pigmentvlekken ontwikkelen. Sterker nog: het is grotendeels afhankelijk van je eigen omgang met de zon.
Sproetjes zijn tegenwoordig goed te behandelen door middel van laserbehandelingen, ze worden namelijk als pigmentvlekken gezien en ook die zijn goed te behandelen. Doordat het pigment van sproetjes oppervlakkig is, geeft dit hele goede resultaten met laserbehandeling.
“Als het winter wordt, vervagen ze meestal weer. In de lente komen ze inderdaad weer terug. Dat komt doordat sproeten ontstaan na blootstelling aan de zon. Zodra de huid in aanraking komt met de zon, neemt de aanmaak van pigment in de basale laag van de opperhuid toe en worden sproeten zichtbaar.”
In de zomer ontstaat onder invloed van zonlicht een verhoogd gehalte melanine in de huid. Zomersproeten ontstaan vooral op de aan zonlicht blootgestelde delen van de huid (gelaat). Zomersproeten komen vooral op jonge leeftijd voor. Alleen door zonlicht komen de sproeten tot uiting.
Iedereen heeft wel eens van de zeven schoonheden gehoord. Het is echter onbekend wie de zeven schoonheden bedacht heeft. Op internet circuleren er zelfs meerdere varianten van de lijst. Waarbij de V-vormige haargrens, molligheid, bleke huid en scheel kijken (loensende ogen) ook op de lijst staan.
Zomersproetjes ontstaan door de invloed van zonlicht. Zonlicht bevat ultraviolette straling en deze zorgt ervoor dat het melaninegehalte in de huid hoger wordt. De zon zorgt ervoor dat er meer opeenhopingen ontstaan van het stofje melanine en daardoor ontstaan er dus sproeten.
Ik word niet bruin door de zon
Je wordt hoogstens knalrood. Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden.
Huidtype 1
Je bent iemand met een ivoorwitte tot zeer lichte huid. Grote kans dat je van nature rood of lichtblond haar hebt, lichte ogen en meerdere sproeten. In de zon verbrand je altijd en je wordt niet bruin. Je huid is zeer gevoelig voor de zon, hier moet je dus op bedacht zijn.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Sproeten zijn kleine opeenstapelingen van pigment (melanine). Zodra je huid wordt blootgesteld aan de zon, wordt het pigment niet egaal verdeeld en daardoor ontstaan er een soort van 'klontjes'. Het is genetisch bepaald hoeveel sproeten iemand heeft en vooral mensen met rood haar hebben veel sproeten.
Sproeten zijn goedaardige lichtbruine tot donkerbruine vlekjes, meestal in het gezicht of op zonbeschenen plekken, die ontstaan onder invloed van zonlicht. Ze ontstaan vooral bij personen met een licht huidtype, wat vaak samengaat met het hebben van blond haar of rood haar.
Zonneschade wordt ook wel actinische keratose genoemd. Het is een huidaandoening die te herkennen is aan roodachtige, schilferige plekjes. Ze kunnen varieren in grootte, vorm en kleur. Meestal zijn de plekjes kleiner dan 1 cm.
Breng producten met vitamine C overdag aan of twee keer per dag in de zomermaanden. Nog een manier om huidverkleuring (van sproetjes tot pigmentvlekken) te verminderen: regelmatig exfoliëren. Dat komt omdat dode oppervlaktecellen veel van het overtollige pigment in sproeten opslaan.
Vrouwen met een gave huid, dik glanzend haar, gewelfde taille en symmetrisch lichaam waren favoriet. Vooral als ze nog jong waren. Mannen zijn nog steeds gefascineerd door vrouwen met deze kenmerken. Vrouwen met deze kenmerken straalden vruchtbaarheid uit, dit is tevens wat een man in een vrouw zocht.
Je geliefde sproetjes worden donkerder wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. Ook vervagen ze wanneer de zon verdwijnt. Dit is dus waarom mensen 'ineens' sproeten hebben in de zomer en niet in de winter.