Enkele voorbeelden van ankers die kunnen worden hergebruikt zijn rubberen expansieankers, sommige fabrikaten zelftappende schroeven en hulsankers die in het oppervlak zijn verzonken (met een weersbestendige afsluiting van het gat. Kunststof pluggen (inclusief nylon) kunnen in de regel niet opnieuw worden gebruikt.
Heco Multi-Monti Betonschroeven
Deze betonschroeven kun je rechtstreeks in beton te draaien, zonder pluggen. Boor een gat en draaien maar. De schroefankers hebben een hoge belastbaarheid en kunnen voor veel verschillende klussen gebruikt worden.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
Als je pluggen wilt verwijderen gaat dit zonder moeite met een kurkentrekker, liefst een vleugelkurkentrekker. Dit werkt niet alleen met houten pluggen, maar ook met kunststof of nylon pluggen. Voor kleine pluggen kun je een passende schroef deels indraaien, en deze er met een tang uittrekken.
De nagelplug (spijkerplug/slagplug) gebruik je voor een gemakkelijke en snelle montage van onderconstructies van hout en metaal, wandverbindingen of pleisterprofielen. Je boort het te bevestigen materiaal direct met de plug in de muur. Daarna gebruik je een hamer om de spijker te bevestigingen.
Als een plug gebruikt wordt in een holle wand kan het een oplossing zijn om de plug door te slaan. Hierdoor kan de plug aan de andere zijde eruit gehaald worden. Gebruik hiervoor bij voorkeur een staafje die dezelfde diameter heeft als het gat waarin de plug zit, zet deze tegen de plug en sla de plug vervolgens door.
Het is van toepassing op verschillende soorten materialen zoals beton, gipsplaten en natuursteen. Maximaal te belasten tot 25 kg afhankelijk van het materiaal. Gebruik voor het boren van het gat een boor van Ø6mm.
Ze zijn ideaal om lichte objecten zoals bijvoorbeeld schilderijen, lampen, planken en plinten te monteren. Afhankelijk van het soort wand kan een hollewandplug een gewicht van 10 tot 15 kilo dragen.
Een plug is een hulpmiddel dat gebruikt wordt bij het aan elkaar bevestigen van een object aan een niet-elastisch materiaal. Pluggen worden aangebracht in een precies passend gat in het niet-elastische materiaal.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Pluggen voor gipsplaat
Voor muren of plafonds van gipsplaten adviseren wij gipsplaatpluggen te gebruiken. Deze soort pluggen is spreciaal geschikt voor gipsplaten en niet voor gipspblokken. Omdat gipsplaten dunner en zachter zijn dan gipsblokken zorgen gipsplaatpluggen in gipsplaten voor een stevigere bevestiging.
Het best is om een tang te gebruiken en met lichte druk de deuvel te verwijderen. Knijp niet te hard, anders verliest de deuvel zijn grip.
Ankerbout. Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo'n 200 kilo dragen.
De lengte van de schroef moet minimaal de lengte van de plug hebben om de plug een goede werking te geven. Maar een schroef moet natuurlijk nooit te kort zijn. Een plug moet goed kunnen spreiden om goed te kunnen klemmen. Het is dus belangrijk dat de schroef ver genoeg in de plug komt.
De diameter van de boor moet overeen komen met de diameter van de plug. Bij een plug met een diameter van 6 mm gebruik je een boor met een diameter van 6 mm. Door dezelfde diameter te gebruiken, zorg je dat de plug strak in de muur komt te zitten. Vervolgens kan je de schroef in de plug draaien.
Een ophanghaak zorgt ervoor dat je iets sterkers ook aan de muur kunt hangen, zonder dat je er bijvoorbeeld 20 gaten voor in de muur hoeft te boren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kapstok. Een kapstok is op zich niet heel zwaar, maar wel als je er verschillende jassen en dergelijke ophangt.
Een spanhuls is een soort spijker in cilindervorm waarbij de cilinder strak in een boorgat past. Functie van de spanhuls is snelle montage mogelijk te maken, als een soort slagplug, voor beton en metselwerk, bijvoorbeeld om stevig en snel houten regelwerk aan beton te bevestigen.
Wanneer je gebruik maakt van slagpluggen op een stenen muur neem dan minimaal de dubbele lengte slagplug als de dikte van hetgeen je gaat bevestigen. Bevestig je dus een houten balk van 50mm aan een stenen muur, kies dan minimaal voor slagpluggen van 100mm lang.
Pak een dunne metaalboor en gebruik deze om een klein gaatje te maken in de kop van de schroef. Gebruik een dikkere metaalboor en boor de gehele kop van de schroef weg. Werk het achtergebleven gat af met plamuur en laat dit drogen. Schilder het plamuur eventueel over en uw muur (of ander oppervlak) is weer als nieuw.