Je wordt rood door verbranden doordat de UV-straling uit het zonlicht de cellen in de huid beschadigen. De bloedvaatjes in de huid, gaan uit elkaar staan. Zo kunnen ze de ruimte van de zon beter kwijt.
De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen. Het is in de tussentijd belangrijk dat je de huid gedurende 1 tot 3 dagen niet opnieuw blootstelt aan de zon. Een 2e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur. De verbrande huid is rood, en voelt warm en pijnlijk aan.
Bij een 2e graads verbranding raakt je huid (de opperhuid of de lederhuid) wel beschadigd: het wordt dan nattig en er kunnen blaren ontstaan. Bij een 3e graads verbranding is de tweede laag tot aan het onderhuids vetweefsel verwoest en kan vaak niet meer herstellen.
De bekende risicofactor voor huidkanker is teveel uv-straling. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
'We weten dat één verbranding als kind de kans op huidkanker al verdubbelt. ' Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.
'Gebruik een vochtinbrengende crème'
De dermatoloog raadt mensen die verbrand zijn aan om een vochtinbrengende crème te gebruiken, waar zo min mogelijk aan toegevoegd is. De bekendste crème is waarschijnlijk die van Nivea.
Tip! Smeer geen vaseline op de verbrande huid. Een verbrande huid moet goed kunnen ademen en een dikke lotion, zoals vaseline, houdt dit juist tegen.
Iets te veel straling zorgt voor een rood huid die trekt of juikt en misschien voor enkele blaren. Bij een ergere verbranding kun je veel blaren krijgen, je duizelig voelen, misselijk, koorts krijgen, rillingen en hoofdpijn. Niet prettig. Maar ook op de lange termijn heeft een verbranding effect.
Maar nee, je hebt er geen apart product voor nodig. Meer zelfs, zo'n aftersun bevat vaak irriterende ingrediënten als parfum, menthol en alcohol. Precies die 'koelende' stofjes zetten je huid extra onder druk, en dat is na écht niet wat je beschadigde huid nodig heeft.
Bij zonkracht 4 kun je tussen 12 en 15 uur 's middags na een half uur al verbranden. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat je rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang. Veel mensen vergissen zich vooral op koude voorjaarsdagen in de kracht van de zon.
Het feit dat je huid eerst rood wordt voordat deze bruint is een teken dat je huidtype simpelweg niet goed tegen de zon kan. Beter is de huid in te smeren met een zonnebrandfactor met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger *), waardoor de huid niet verbrandt en toch lichtelijk kan bruinen.
Tip 2: Kies voor Aloë Vera en hydraterende ingrediënten
De zon droogt de huid uit, maar ook het zoute zeewater, chloorwater en transpiratie hebben zo hun invloed.
Aftersun bevat vaak vochtinbrengende ingrediënten, zoals hyaluronzuur en glycerine. Daarnaast helpt aftersun bij het herstellen van de huidbarrière en brengt het het vochtgehalte van je huid weer op peil. Aftersun helpt je verbrande huid koelen. Een verbrande huid voelt vaak warm aan.
Ook is een aftersun middel niet in staat om de opgelopen DNA-schade van je huidcellen te repareren. Tevens raden we je aan om na het aanbrengen van een aftersun middel niet weer de zon in te gaan omdat het middel geen UV-filter bevat.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Aftersun hydrateert en brengt je vochtbalans op peil. Het werkt ook verkoelend en kalmeert je huid. Een fijne eigenschap aan aftersun is dat je wat minder snel vervelt en langer bruin blijft. Het voorkomen van vervellen is natuurlijk belangrijk.
De verbrande huid koelen met een koude natte doek . Gebruik daarna een after sun gel of lotion. Bij pijn mag u altijd een aspirine of een paracetamol innemen. Bij jeuk kunt u een verkoelende zalf smeren.
Dat komt omdat de olie een zwaar middel is, waardoor het een soort bedekkende werking over je huid heeft. Hierdoor houdt je huid de hitte vast, kan deze niet meer goed afkoelen en doet het dus het tegenovergestelde van kalmeren. Het kan zelfs extra pijn veroorzaken, legt dermatoloog Ava Shambon aan Mindbodygreen uit.
Wanneer de huid verbrand is, voelt die vaak wat warm aan. Dit komt doordat de warmte niet kan vrijkomen. Ook kan het zo zijn dat je verbrande huid jeukt: neem dan een lauwwarme douche of bad: hierdoor gaan je poriën openstaan en ontsnapt de warmte.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Huidtpe 1. Heb je huidtype 1, dan verbrand je waarschijnlijk erg snel en wordt je maar langzaam bruin. Huidtype 1 kenmerkt zich door een zeer lichte huid, vaak met veel sproeten en in combinatie met rood of lichtblond haar en blauwe ogen.
Je huidtype is genetisch bepaald en kun je niet veranderen maar wel in balans brengen. Volgens dermatologen zijn er vijf verschillende. Vind de jouwe, kies de beste verzorging en haal zo het maximale uit je huid.