Je kunt best nog spareribs of een kippenpoot eten, maar snijd het vlees van het mes af i.p.v. dat je het van het bot af eet. Bijt niet op harde dingen zoals nootjes, lolly's, zuurtjes, etc. Eet geen kleverige dingen, zoals toffees, winegums, kauwgum en drop. Met een beugel mag je nog maar één keer per dag snoepen.
Eten en drinken
Enkele voorbeelden van dingen die je beter niet kunt eten met een vaste beugel zijn toffee, zuurtjes, pepermunt, drop en kauwgom. Maar ook met harde appels, pizzakorst, rauwe wortels, maïskolven en spareribs afkluiven moet je voorzichtig zijn.
Denk hierbij aan toffees, winegums, kauwgom met suiker, dropjes, enzovoort. Suikervrije kauwgom mag je wel nemen. Je mag maximaal 1 keer per dag snoepen als je een beugel hebt!
Wees voorzichtig met het eten van:
Taai brood, zoals bagels - breek ze in kleine stukjes. Chips - eet ze voorzichtig en maar één tegelijk. Maïskolf - haal het van de kolf af.
Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel kan eten, en dan vooral bijten, in het begin of als de beugel is afgesteld wat last veroorzaken. Gemiddeld duurt het twee weken om aan een nieuwe beugel te wennen. Hoe gevoelig het gebit is, verschilt van persoon tot persoon.
Wij raden het ten zeerste af met een vaste beugel cola te drinken. Cola is namelijk niet alleen slecht voor je tanden en kiezen, maar het kan er ook voor zorgen dat de lijm onder de slotjes en de bandjes van de beugel opgelost worden. Drink daarom ook niet teveel andere frisdranken.
Mag je chips en noten eten met een beugel? Met een beugel moet je oppassen met te zoute knapperige snacks. Zo kun je nootjes en pinda's beter laten staan. Walnoten echter, zijn zachtere noten die je wel goed kunt eten.
De patiënt moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan kapot kunnen gaan. De spalkjes moeten af en toe gecontroleerd worden door de tandarts of orthodontist. Het advies is om de spalk(jes) levenslang te laten zitten, mits deze goed worden onderhouden.
Eten met een beugel
Wel kunnen de eerste paar dagen (en nadat de beugel is bijgesteld) de tanden en kiezen gevoelig zijn. Hierdoor kan bijten wat last geven. Zacht voedsel, zoals yoghurt, banaan en aardappelpuree biedt dan uitkomst. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk weer normaal te eten.
Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meeste patiënten hebben een week nodig om goed aan de beugel te wennen. Het praten en slikken met de beugel gaat dan steeds beter. Als je goed doorzet, heb je er daarna meestal weinig last meer van.
Reinig je beugel: Zorgvuldig reinigen langs de draden en pinnen. Poets elk draad: Beweeg van boven naar onder, langs je bovenste en onderste tanden. Poets je tanden: Tandartsen bevelen aan om je tanden tweemaal daags twee minuten te poetsen. Zo zorg je ervoor dat je elk kwadrant van je gebit 30 seconden poetst.
Zachte voeding is makkelijk te kauwen en door te slikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omelet, vis of macaroni. Vloeibare voeding kunt u drinken. Denk hierbij aan melkproducten, soep of een smoothie.
De beugel went sneller als je gewoon eet. Let op: geen harde dingen afbijten, want dan kunnen de slotjes losgaan. Wees voorzichtig met koolzuurhoudende frisdranken, energy drinks en ijsthee. Spoel je mond na met water wanneer je (suikerhoudende) dranken hebt gedronken.
Met een blokjes/slotjes beugel moet je opletten met harde dingen. Zuurballen, lolly's, pepermuntjes en dergelijke kun je niet meer eten. Deze zijn echt te hard, waardoor de lijmverbinding breekt en je blokje losraakt. Harde dingen als een appel, stokbrood en rauwe wortel kun je wel eten, maar niet meer afhappen.
Wanneer we dan kijken naar de vaste apparatuur, hoort bij de gewone metalen blokjesbeugel een prijskaartje van tussen de 1400 en 1900 euro. Wanneer gekozen wordt voor een blokjesbeugel met doorzichtige witte keramische blokjes, moet je rekenen op een extra tussen de 300 en 600 euro.
Tijdens een orthodontische behandeling is het extra belangrijk om goed te poetsen omdat etensresten achter de beugel kunnen blijven zitten. Als er niet goed genoeg gepoetst wordt, kunnen blijvende ontkalkingen (witte vlekken) in het glazuur of gaatjes ontstaan. Bovendien kan het tandvlees ontstoken raken.
Ook kauwgum kauwen met een beugel raden wij af. De kauwgum trekt en duwt tegen de draadjes van de beugel en daar houdt de beugel niet van. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld winegums of kleverige drop. Maar ook harde etenswaren zijn niet verstandig; snijd een knapperige appel liever in stukjes.
Vermijd harde en plakkerige dingen met eten. Als de beugel prikt of los zit neem contact op! De beugel is erg wennen in het begin.
Ze zorgen ervoor dat je boven- en onderkaak goed passend op elkaar worden geplaatst. De elastieken worden hiervoor aan de kleine haakjes van je beugel bevestigd en zetten zo de tandboog in je boven- en onderkaak op spanning.
Verminder de koffie-inname
De enige drank die je mag drinken terwijl je de beugel in hebt is water. Als je iets anders dan water drinkt, zoals frisdrank en sapjes, dan is het aan te raden om de doorzichtige beugel ook uit te nemen.
Roest kan het niet zijn. Soms wordt er gebruik gemaakt van gekleurde lijm, die kan dus oranjeachtig zijn.
Idealiter zijn alle melkeltanden gewisseld, voordat er over wordt gegaan op de volgende fase, de vastzittende slotjesbeugel. De orthodontist probeert dit zo goed mogelijk te plannen, zodat de behandeling geen vertraging oploopt.