Levende wespen in de winter zijn te vinden op goed beschutte, droge plekken. Kijk daarom eens op zolder of in de garage. In dit soort ruimtes bouwen wespen vaak ongestoord aan een nest. Wie weet kom je een nog levend nest tegen of je stuit op een wespenkoningin die een winterslaap houdt.
Na de winter komt de wespenkoningin uit haar winterslaap om een nieuwe kolonie te stichten. Hiervoor gaat zij op zoek naar een nieuwe plek voor een wespennest. Hier legt zij bevruchte eitjes die zij de hele winter met zich meegedragen heeft. De jonge larven die vervolgens uitkomen voedt zij met gevangen insecten.
Wespen in de winter: koninginnen als doornroosjes
In de herfst paren ze en gaan dan op zoek naar een veilige plek om een winterslaap te houden. In het voorjaar - meestal midden of eind april - ontwaken de koninginnen en gaan ze op zoek naar een plek om een nest te kunnen bouwen.
De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen. Ze komen in het voorjaar uit hun winterslaap om een nieuw nest te bouwen. De koningin legt tot 12 eitjes in het nieuwe, door haar gebouwde nest.
Over het algemeen vind je in de winter geen wespen in huis. Zodra het buiten koud wordt leggen wespen namelijk het loodje. Alleen de wespenkoningin overleeft normaal gesproken de winter. Al houdt ze dan wel een winterslaap.
Je bent lekker buiten aan het genieten van het mooie weer als je een wesp of Duitse wesp ziet rondvliegen. Je eerste instinct is om ervan weg te rennen, maar het begint achter je aan te vliegen! Waarom achtervolgen wespen en Duitse wespen je? Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest.
Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden. Een wespennest wordt daarom ook maar één jaar gebruikt.
Loop niet met blote voeten over het gras en kijk uit met geopende blikjes of flesjes drank. Krijg je ongewenst bezoek van een wesp, blijf dan vooral rustig. Als je het insect probeert te raken, zal het alleen maar agressiever worden en neemt de kans op een steek toe.
Daarnaast helpt dit ook nog tegen andere ongediertesoorten. Verjagen met geur: Zoals we al eerder even benoemden, komen wespen vooral af op vlees en zoetigheid. Ze blijven op veilige afstand van citroen, sinaasappel, azijn, kruidnagel en geranium.
Wespen houden niet van zoete, onnatuurlijke geuren die ze niet thuis kunnen brengen, zoals bijvoorbeeld parfums. Deze geuren maken wespen wel nieuwsgierig en dus komen ze op je af. Ze willen de geuren als het ware 'onderzoeken'. Misschien is het wel iets lekkers!
Wespen zorgen zo voor hun eigen uitroeiing. Binnen enkele uren is het effect al zichtbaar en zullen er steeds mee wespen doodvallen nadat hun zenuwstelsel aangetast is. Toch kan het nog zo'n twee tot drie dagen duren alvorens heel het nest uitgestorven is.
Niet slaan
“Belangrijk om nog te noemen is dat je nooit moet slaan. De wesp voelt zich daardoor bedreigd en zal sneller steken. Ook is het zo dat wanneer je een wesp doodt, er via hun gif feromonen vrijkomen. Andere wespen reageren op deze geurstof en komen agressief aangevlogen, omdat ze de wesp in nood willen helpen.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Zonder de koningin in het nest zal de voortplanting van de wespen in het nest stoppen.Andere wespen zullen het wespennest ook nooit opnieuw gaan bewonen. Met het bestrijden van de wespenkoningin is de wespenplaag dan ook een halt toe geroepen. Om van de wespenkoningin af te komen, dient u deze wesp te doden.
Meestal zijn wespennesten in de winter leeg.Die kun je veilig verwijderen. Kom je toch een actief nest tegen? Dit gebeurt niet vaak, maar het is mogelijk.
Hoe kan dit? Bij zolderramen vind je doorgaans de meeste dode wespen. Dat komt omdat het licht de beestjes aantrekt.Ze willen naar buiten, maar ze botsen tegen een barrière.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Deze insectensoorten zoeken naar vruchten die veel fructose bevatten. Ze zullen alle beschikbare vruchten eten zolang ze maar zoet genoeg zijn. Hun favorieten zijn bramen, gesneden appels, sinaasappels, aardbeien, druiven, frambozen, pruimen en bananen. Wespen hebben een voorkeur voor gefermenteerd fruit.
In plaats van wespen te doden, hou je ze dus beter gewoon op afstand. Daarbij is een simpel middeltje heel efficiënt: water. Hoewel wespen erg vervelend kunnen zijn en een steek flink wat pijn kan doen, zijn het nuttige dieren: de wesp is de natuurlijke vijand van muggen en vliegen.
Draag geen felgekleurde kleding
Beter kun je kleding dragen in de kleuren wit, groen of lichtbruin. Deze kleuren vinden ze blijkbaar minder interessant. Let bij je kledingkeuze ook op dat het geen wijde mouwen heeft. Wespen kunnen hier makkelijk invliegen en zich vervolgens in het nauw gedreven voelen en je steken.
Wespen zijn erg nuttige dieren. Zo bestuiven ze allerlei planten tijdens hun zoektocht naar nectar. Ook zijn het echte opruimers, ze helpen bij het opruimen van kadavers. Tot slot vangen wespen vliegen, dazen en muggen, hiermee helpen ze een insectenplaag te voorkomen.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan.
Uiterlijke kenmerken van hoornaars en wespen
De kop en het borststuk van hoornaars is eerder roodbruin tot donkerbruin. Ook de poten van hoornaars zijn roodbruin. Bij gewone wespen is de tekening op het lichaam alleen geel met zwart. Daarnaast is er ook verschil in grootte tussen hoornaars en wespen.