Het makkelijkst is om Plexiglas schoon te maken met een mild sopje. Gebruik overvloedig lauwwarm water en bijvoorbeeld een paar druppels dreft of allesreiniger. Gebruik altijd een zachte fijne microvezeldoek en geen sponzen.
Verweerde en doffe plekken ontstaan door weersinvloeden op kunststof kan je met Peek oppoetsen en weer mooi glanzend maken. Doffe plekken kunnen ook veroorzaakt worden door slijtage, door gebruik ontstaan door oppervlakkige krasjes. Oppervlakkige krasjes in kunststof kan je met Peek Polish weg polijsten.
Voor het mooiste esthetische resultaat kun je de rand gaan polijsten totdat de rand weer glashelder is. Hiervoor zijn polijstpasta's leverbaar die speciaal voor plexiglas ontwikkeld zijn, zoals Zvizzer Heavy cut en Fine cut polijstmiddel. Verder heb je een polijstschijf en een boormachine nodig.
Plexiglas of acrylaat schoonmaken doet je het beste met een sopje van warm water en een zachte microvezeldoek.
Verdeel een klein beetje Xerapol / Quixx of Zvizzer Heavy cut polijstmiddel op het oppervlak van het plexiglas en begin te polijsten, het zij met de hand, het zij met de lappenschijf. Beoordeel continu het resultaat en blijf niet te lang met de polijstdoek / polijstmachine op één plek polijsten.
In tandpasta zit namelijk een soort schuurmiddel wat je nodig hebt om de krassen te verwijderen. Je gebruikt hiervoor een doek met een beetje water en tandpasta.Door op de kras te wrijven met de doek zorg je ervoor dat de hoekjes van de kras wat worden weggewerkt.
Tandpasta tegen krassen
Maar ook tegen krassen in glazen is het een zeer effectief middel. Het is in dit geval belangrijk om een witte tandpasta te gebruiken, dus geen gel. En bij voorkeur één met zuiveringszout. Maak het glas schoon met water en een doekje en laat het goed drogen.
Polycarbonaat is net als plexiglas wat krasgevoeliger dan traditioneel glas. Daarom is het belangrijk om milde schoonmaakmiddelen te gebruiken met een antistatische werking, zoals Burnus antistatische reiniger. Dit schoonmaakmiddel kun je ook gebruiken voor het schoonmaken van plexiglas, PVC en andere kunststof platen.
Plexiglas is duurzaam en verkleurt of verweert niet. Bij goed onderhoud blijft het er vele jaren als nieuw uitzien. Plexiglas heeft dezelfde isolerende werking als gewoon glas. Daarnaast is het UV-bestendig, UV-werend en vochtbestendig.
Lichte krasjes in kunststof polijsten
Om hardnekkige krasjes in kunststof te verwijderen moet je eerst het oppervlak met een fijn schuurpapier schuren. Vooral in geval van diepere krassen moet je wat langer aan de slag met een fijn schuurmiddel, tot er op het kunststof nog kleine oppervlakkige krasjes zijn.
Begin met schuren met het schuurpapier met de grofste korrel (200) en ga dan steeds fijner. Maak bij de randen eventueel gebruik van een schuurblokje om afronding te voorkomen. Spoel vervolgens alle restjes van het schuren weg met het sopje dat u had laten staan en dep het plexiglas droog met een schone, droge doek.
Het polijsten van je auto kan zowel met de hand als met een poetsmachine na het polijsten bescherm je de lak van je auto met een goed autowax. Hoogwaardig polijstmiddel om doeltreffend krasjes en hologrammen te verwijderen en kleur te herstellen.
Voordat je begint met het schuren van Plexiglas moet je weten welk type Plexiglas je gaat schuren: geëxtrudeerd of gegoten. Daarna kiest u het geschikte gereedschap. Kies vervolgens de juiste korrel (grofte) schuurpapier aan de hand van het gewenste resultaat. Vervolgens kunt je beginnen met het Plexiglas schuren.
Waterkringen, kalkresten of andere kleine vlekken op kunststof verwijder je met schoonmaakazijn. Andere kleine of hardnekkige vlekken op kunststof verwijder je met een onderhoudsmiddel. Denk aan Glassex, allesreiniger of HG kunststof snel glans.
De WD-40 siliconenspray biedt de beste bescherming, en niet alleen voor siliconen. Het is ook ideaal voor andere soorten rubber, kunststoffen en metalen. De kleurloze vloeistof biedt een zeer goede smering en trekt geen vuil of stof aan.
Gebruik een sopje van warm water en een zachte microvezeldoek en let erop dat je de doek regelmatig uitspoelt, zodat je geen vuil over het oppervlak veegt. Behandel het plexiglas vervolgens met een antistatische reiniger. Zo voorkom je dat de kunststof stof aantrekt, waardoor je plexiglas langer schoon blijft.
Woorden als perspex, plexiglas of acrylglas betekenen echter allemaal hetzelfde : het gaat om sterk en transparant plastic. Een verschil plexiglas en acrylglas is er dus eigenlijk niet. Dat plastic ziet er net zo uit als echt glas, maar het is een stuk minder breekbaar!
Plexiglas wordt vaak toegepast als beglazing, omdat het UV-bestendig is. Dit houdt in dat de platen niet verkleuren of bros worden door zonlicht. Gegoten plexiglas is over het algemeen volledig UV-bestendig, maar bij geëxtrudeerd plexiglas kunnen na jaren in de zon wel inwendige scheurtjes ontstaan.
Glas heeft namelijk een luxe uitstraling, de randen zijn gepolijst en foto's op glas blijven jarenlang mooi. Het is niet zo dat plexiglas snel verkleurd, maar echt glas zorgt ervoor dat jouw foto veel langer van topkwaliteit blijft. Een bijkomend voordeel is dat een wanddeco van glas overal geplaatst kan worden.
De basis als je polycarbonaat gaat polijsten
Er zijn twee polijsttechnieken die geschikt zijn om polycarbonaat platen te polijsten. Voor lichte krassen is de meest gebruikte techniek het polijsten met een lap (lappenschijf) en een polijstmiddel. Zo kun je krassen in het oppervlak weg polijsten.
Glasplaten schoonmaken
Is je overkapping uitgerust met glasplaten of een glazen dak? Om glas schoon te houden ga je hetzelfde te werk als bij het schoonmaken van het dak. Alleen in plaats van na de drogen met een doek, droog je de glasplaten met een zeem en een trekker. Zo maak je ze streepvrij en glanzen ze mooi.
Polycarbonaat verkleurt niet
Dit betekent dat het materiaal zelf niet verkleurt onder invloed van zonlicht. UV-werende polycarbonaat platen kun je zowel voor binnen- als buitentoepassingen inzetten.
Ook kun je met een doek en WD-40 spray gemakkelijk ondiepe krassen verwijderen. Zorg er wel voor dat je je auto volledig schoonmaakt, zodat er bijvoorbeeld geen zandkorrels op je auto vastzitten.
De beste methode om kleine krasjes uit de autolak te halen is tandpasta. Doe een beetje tandpasta op een doekje en wrijf licht over de kras. Poets het daarna uit en herhaal de methode. Let op, dit werkt alleen bij oppervlakkige krassen, niet als de kras door de lak is gegaan.
Kras behandelen met krasverwijderaar
U kunt er ook voor kiezen om de kras te behandelen met krasverwijderaar (scratch remover). De meeste krasverwijderaars kunt u gemakkelijk met de hand verwerken. Breng een kleine hoeveelheid aan op een microvezeldoekje en poetst hier het oppervlak mee.