Natuurlijk is het een goed idee om de boel netjes te houden daarbeneden. Maar wees voorzichtig. Scheermesjes kunnen je huid behoorlijk irriteren of zelfs kapotmaken. En wanneer wondjes in contact komen met de lichaamssappen van iemand anders, wordt de kans op een soa zoals syfilis aanzienlijk groter.
Hepatitis B, Hepatitis C en HIV kan je oplopen door contact met bloed van iemand die hiermee besmet is. Het is dus mogelijk om deze SOA's op te lopen zonder seks. Dit kan bijvoorbeeld bij: Het zetten van een tatoeage of piercing met besmette materialen.
Vocht uit je vagina komt dan bij je anus.Of via je onderbroek. Je kunt dus ook chlamydia bij je kont (anus) krijgen zonder dat de piemel in je kont is geweest. Vaak heb je geen klachten als je chlamydia hebt.
Een soa is een ziekte die je kunt krijgen door seks. Vooral door seks zonder condoom. Je kunt een soa ook weer doorgeven aan een ander. Soa betekent: seksueel overdraagbare aandoening.
Als je er eenmaal een hebt opgelopen, blijft een virale soa vaak in je lichaam aanwezig. Het gevolg is dat de klachten kunnen blijven terugkomen. Herpes genitalis, hepatitis-B en genitale wratten zijn virale soa. Het bekendste 'soa-virus is hiv, het virus dat zonder behandeling kan leiden tot aids.
Wat is een soa-thuistest of zelftest? Een test die je zelf thuis doet heet een zelftest of thuistest. Je kunt zo'n test online bestellen. Alleen de zelftests die je naar het lab stuurt nadat je de test hebt gedaan zijn goed.
Ongeveer 3 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder liep tijdens het laatste sekscontact een risico op soa en hiv. Meer mannen (3 procent) dan vrouwen (2 procent) hadden de laatste keer seks zonder condoom met een losse sekspartner.
Na 2 weken zit er zoveel soa in je plas, vocht uit de vagina, plasbuis of anus (poepgat) dat je het met een test kunt zien. Test je te vroeg, dan kan de test laten zien dat je geen soa hebt, terwijl je wel besmet bent.
Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten. Wat u hiervoor precies moet doen, is afhankelijk van het type onderzoek dat door uw zorgverlener is aangevraagd.
Ook SOA's kunnen je afscheiding laten veranderen. Bij chlamydia, de meest voorkomende SOA, merk je soms dat de afscheiding anders ruikt en dat het wat meer is dan anders. Ook kan er wat bloed uit de vagina komen na het vrijen. Daarnaast krijgen sommige vrouwen pijn bij het plassen.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Veel mensen laten zich pas testen op een soa als ze last hebben van jeuk, branderigheid of rare afscheiding. Stom, want soa's als chlamydia kunnen zich ook zonder klachten ontwikkelen. En te lang rondlopen met een soa kan gevaarlijk zijn.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg. In de keel worden chlamydia-infecties veel sneller geklaard.
De hoogte van de rekening is afhankelijk van welke SOA's je allemaal laat testen. De gemiddelde kosten van een SOA test via de huisarts zijn €150,-. Over het algemeen wordt dit door je zorgverzekering vergoed, maar op de test is wel het eigen risico van toepassing.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Soa-zelftests zijn te koop bij drogisterij en apotheek en steeds vaker ook via het internet.
Bij vrouwen ligt dat percentage zelfs nog veel hoger, op misschien wel 90 procent. Testen is echt de enige manier om een soa uit te sluiten." "Eén keer onbeschermde seks is gewoon ook één keer een risico op een soa. Het is dus beter om toch je voorzorgsmaatregelen te nemen.
Vrouwen met chlamydia merken soms de volgende soa symptomen:
Meer of andere vaginale afscheiding dan gewoonlijk (bijvoorbeeld de kleur, geur en/of structuur die anders is dan normaal) Bloedverlies uit de vagina na seks. Bloedverlies tussen de menstruaties door. (Buik)pijn tijdens de seks.
Jongeren tot en met 24 jaar mogen 1x per jaar een test voor de zekerheid doen. Als je dit kalenderjaar al 1x bent getest en je het nu geen verhoogd risico gelopen (geen klachten en niet gewaarschuwd voor een soa), dan kun je helaas geen afspraak maken bij de GGD.
Enkele soa kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet of niet op tijd worden behandeld. Zo kan een onbehandelde syfilisinfectie schade toebrengen aan de organen. Vrouwen met chlamydia of gonorroe lopen een verhoogd risico op verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Je hebt niet altijd klachten als je een soa hebt opgelopen. Soms ervaar je pas later klachten, in andere gevallen merk je helemaal niet dat je een soa hebt. Dat kan nare gevolgen hebben, zoals onvruchtbaarheid. Aan sommige soa's kan je zelfs dood gaan.
Pus uit de penis, pijn bij het plassen zijn klachten die kunnen wijzen op een SOA. Een SOA is een infectieziekte die je aan elkaar overdraagt via seksueel contact. Het gaat om ziekmakende virussen, bacteriën of parasieten die voorkomen in sperma, bloed of vaginaal vocht.