Het doel van het FODMAP-dieet is de gasproductie in de darm en de andere klachten te minimaliseren. Ook een gezond, gevariëerd voedingspatroon bekomen, waarin alleen de voedingsmiddelen worden beperkt die klachten veroorzaken, hoort hierbij. Veel FODMAP-rijke voedingsmiddelen behoren tot een gezond eetpatroon.
FODMAP-fermentatie duurt ongeveer 2-8 uur om symptomen te veroorzaken. Als je echter PDS hebt, kan je een versnelde GCR hebben. In dat geval kunnen FODMAP's wel onmiddellijk symptomen veroorzaken.
De broden met de minste FODMAP's zijn zowel het speltdesem brood als het glutenvrij brood. In zowel glutenvrij als speltdesem brood zitten nog steeds wat FODMAP's! Dat glutenvrij brood weinig FODMAP's bevat komt vanwege de meelsoorten.
Geen dieet om af te vallen
FODMAP is dus niet bepaald een dieet, en dient ook niet om af te vallen. Het is een methode om erachter te komen welke stoffen mogelijk klachten van PDS veroorzaken, aldus het Voedingscentrum.
Dit mag wel:
In principe zijn alle soorten vlees, vis en eieren low FODMAP, omdat ze geen koolhydraten bevatten en FODMAPs zijn koolhydraten.
Alternatieven voor zuiveldranken zijn lactosevrije melk, rijstmelk, havermelk, amandelmelk en quinoamelk. Deze kunnen zonder beperking worden gedronken omdat ze lactosevrij zijn en weinig FODMAPs bevatten. Sojamelk bevat sojabonen en is daardoor ongeschikt om tijdens het dieet te gebruiken.
Gemalen koffie, bereid uit 100% gemalen koffiebonen worden beschouwd als laag in FODMAP. Je kunt deze gebruiken zoals je wilt, zolang je maar een laag FODMAP melk kiest.
Dat is perfect want tot 100 gram Griekse yoghurt (ca.3 volle el), is nog FODMAP arm! Ook een fijne smaakmaker voor sauzen of een curry.
FODMAP-arme salades
Welke ingrediënten je zoal aan je salade kunt toevoegen, zijn: Sla. Tomaat. Komkommer.
Rijpe banaan is FODMAP-arm bij een hoeveelheid van. 35 gram (neem niet meer dan 45 gram). Een onrijpe. geel-groene banaan is FODMAP-arm bij een.
Zoals je bij gangbare melk, yoghurt en boter kan zeggen 'geschikt' of 'ongeschikt' is dat bij kaas een heel ander geval! Bij kaas ligt het geheel aan de productiewijze van de kaas of deze kaassoort geschikt is tijdens het FODMAP dieet.
Onder broccoli staat bijvoorbeeld “Vermijd meer dan 1 cup (90 gram) omdat deze hoeveelheid veel oligosacchariden (fructanen en galactanen) en polyolen (sorbitol) bevat”.
Producten die veel FODMAPs bevatten
FODMAPs zijn koolhydraten (suikers) die van nature voorkomen in veel verschillende producten zoals tarwe, rogge, peulvruchten, sommige fruit en groentes, melk, yoghurt, honing en suikervrije pepermunt.
Ontbijtkoeken uit de winkel bevatten namelijk bijna altijd gluten, lactose en FODMAP's. Bovendien zit er meestal erg veel suiker in. Ik heb daarom ook nooit begrepen waarom het ontbijtkoek wordt genoemd, omdat gewone ontbijtkoek in mijn ogen daar echt niet gezond genoeg voor is.
Havermout en havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie.
Koemelk bevat lactose en is daarom maar heel beperkt low FODMAP. Een portie van 15 ml magere melk is low FODMAP en zou door de meeste mensen verdragen moeten worden. Voor halfvolle en volle melk is een low FODMAP portie 20 ml.
Voorheen werd tomaat gezien als onbeperkt low FODMAP, nu helaas niet meer. Roma tomaten zijn low FODMAP tot 75 gram per portie.Gewone tomaten tot 65 gram per portie.Trostomaten zijn low FODMAP tot 69 gram per portie.
Ja, pindakaas is low FODMAP. Monash University heeft pindakaas getest.
In brood zit tarwe; de koolhydraten in tarwe zijn FODMAP's. Hierdoor kan je binnen een FODMAP-arm dieet geen gewoon brood eten. Wil je echter toch graag een lekkere boterham eten? Dan moet het tarwevrij, lactosevrij en fructosevrij zijn.
Wat chips betreft, mag je bij het FODMAP dieet de meeste soorten naturel chips: naturel aardappelchips en naturel tortilla's. Check altijd even de verpakking of er geen FODMAP-ingrediënten zijn toegevoegd.
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.