In een kalkmortel is hydraulische kalk het bindmiddel met eventueel een kleine toevoeging van cement. Deze samenstelling geeft de mortel een hogere druksterkte en enige flexibiliteit. Dit voorkomt spanningsverschillen tussen het gerestaureerde en bestaande metselwerk.
Kalkmortel bestaat in principe uit kalk en zand. Kalk fungeert daarbij als bindmiddel en zand als verschralingsmiddel, onder andere ter voorkoming van overmatige krimp tijdens de verharding van de specie. Het bindmiddel kalk wordt verkregen door het branden en blussen van kalksteen of schelpen.
Voegen repareren met kalk, zoals luchtkalk en putkalk, en (natuurlijk) hydraulische kalk hebben belangrijke voordelen ten opzichte van mortels die gemaakt zijn van cement. Ze zijn over het algemeen zachter en poreuzer, waardoor het vocht uit de voegen kan verdampen in plaats van uit de steen.
Omschrijving. Sakrete METSELMORTEL ZONDER KALK is een droge mortel op cementbasis, vooral geschikt voor het vermetselen van niet-zuigende metselstenen. Het kan worden gebruikt voor zowel binnen- als buitenmetselwerk, inclusief dragende constructies, en is bestand tegen diverse weersomstandigheden.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie.
Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
De juiste verhouding voor mortel bestaat uit 3 delen zand, 1 deel cement en 1 deel water. Heb je slechts een kleine hoeveelheid nodig, dan is het handig om meteen een kant-en-klare mortel te maken.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel op, waardoor hij beter kan uitharden).
mortel kan dienen: hydraulische steenkalk;een luchthardende steen- of schelpkalk met toevoeging van tras (een vulkanisch gesteente);een combinatie van (lucht)kalk en cement.
Wordt met bakstenen gewerkt dan dient er naast cement en zand kalk toegevoegd te worden. De verhouding wordt dan als volgt: half deel cement, half deel kalk en 3 tot 4 delen zand.
Calcium is van belang voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Als je voldoende calcium (kalk) binnenkrijgt, heb je op latere leeftijd minder kans op botontkalking of osteoporose. Verder heb je calcium of kalk nodig voor: een goede werking van zenuwen en spieren.
Gelukkig is er een effectieve oplossing voor dit probleem: Cementmix. Cementmix is een vloeistof die het water vervangt bij het mengen van metselspecie, beton of mortel. Je kunt de Cementmix rechtstreeks toevoegen in de speciekuip, emmer of cementmolen in dezelfde verhouding als je water zou hebben gebruikt.
De verharding van cement is door kristallisatie. Dat gebeurt wanneer de cement water heeft om zich aan te binden en dus kristalen te vormen Te weinig water, onvolledige binding. Maar meer water is goed, maar niet beter dan genoeg.
Kalk is niet schadelijk voor onze gezondheid. Sterker nog: we hebben het nodig. Calcium versterkt onder meer onze botten, spieren en tanden. Hoeveel calcium je lichaam nodig heeft verschilt per leeftijd en geslacht.
Calcium is onder meer goed voor je botten, gebit, zenuwen en spieren. Je haalt calcium vooral uit voeding, zoals melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Kinderen hebben afhankelijk van hun leeftijd tussen de 500 en 700 miligram calcium per dag nodig.
Gebruik kalk als onderhoud
Het voorkomt onkruidgroei en zorgt ervoor dat het gras gezond blijft. Het is daarom aan te raden om dit minimaal één keer per jaar te doen, bij voorkeur in het najaar of aan het einde van de winter. Zo houd je je gazon mooi en gezond.
Kalk verbetert de bodemstructuur.Daardoor kan een actief bacterieleven in de bodem ontstaan, kunnen meer regenwormen worden voorkomen en kunnen planten een beter wortelstelsel vormen. Een goede bodemstructuur betekent vaak dat een bodem meer vocht kan vasthouden (maar ook minder 'natte' plekken).
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
In het kort
Cement is een bindmiddel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in verven. dat je samen met zand (en grind in het geval van beton) en water mengt om er specie mee te maken. Specie, ook wel mortel genoemd, is het mengsel waar je uiteindelijk mee gaat metselen, voegen, betegelen of iets vastzetten.
Maak de specie aan
Schep zand en cement droog door elkaar totdat er een egale kleur ontstaat. Voeg water toe en roer het tot een smeuïge massa. Maak kleine hoeveelheden specie per keer aan, want de aangemaakte hoeveelheid moet je binnen twee uur verwerken.
Soorten mortels
Een krimparme mortel is beschikbaar in een K30, K50 en een K70 sterkteklasse. K30 wordt meestal toegepast bij lichte (grondgebonden) woningbouw, K50 wordt bij wat zwaardere woningbouw (appartementsgebouwen) en K70 is geschikt voor bijvoorbeeld utiliteitsbouw.
De stenen wat nat maken, niet overdrijven, gewoon dat de steen wat vocht laten opnemen zo zal de motel niet te snel uitdrogen. Na het metsen kan u op de avond de muur best wat benevelen met water, zo stop de werking van de mortel niet en zal de mortel sterker zijn.
Afhankelijk van de effenheid van de grondlaag adviseren wij een dikte van 2 à 3 cm mortel, zodat het mortelbed volledig egaal is en een perfecte vlakke oppervlakte word ter verwerking van het cellenbeton.
ZAND WIT. Het witte zand is ideaal voor dergelijke werk dan beton, coating, mortel, dekvloer, cement.
De droogtijd van bijvoorbeeld een zandcementvloer is circa 1 centimeter per week. Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken. Dit is echter niet altijd het geval omdat de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid ook van belang zijn.