Je kunt water met chloor en pH-middelen het beste afvoeren via het riool. Maak gebruik van de tips hierboven – gebruik een tuinslang, zwembadslang of een dompelpomp om het water af te voeren. De afvoer van deze hulpmiddelen leg je dan bij een rioolopening, een afvoer in je tuin of zelfs via een toilet of douche.
Maar wat kun je dan wel doen als je te maken hebt met chloorwater? Water met chloor kun je het beste via het riool afvoeren. Je kunt hiervoor gebruik maken van een tuinslang of een dompelpomp, zoals hierboven vermeld. De afvoer kun je dan bij een riool opening leggen.
Alleen als een plastic verpakking van chemicaliën (b.v. chloorbleek of ammoniak) echt leeg is (schud- of gietleeg), mag je deze bij plastic verpakkingen gooien (PMD-zak). De verpakking hoeft niet bij het klein chemisch afval (kca).
U kunt behandeld zwembadwater dus beter niet in de tuin weg laten stromen, in de sloot leeg laten lopen of gebruiken om uw planten water mee te geven. In plaats daarvan kunt u het water het beste direct in het riool laten wegstromen. U kunt dit doen via een afvoer, het toilet of de douche.
Water met chloor mag in ieder geval niet zomaar in het oppervlaktewater terechtkomen. Dat betekent dus dat je het niet in je tuin mag kieperen.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
"Water met chloor mag je absoluut niet zomaar in je tuin gooien", zegt een woordvoerder van waterschap Brabantse Delta tegen EditieNL. "Het is uiterst ongezond voor je planten en gras. Maar ook voor de vissen en andere beestjes in de buurt."
Bij de keuze voor planten rond het zwembad vraag je je misschien af welke planten het beste tegen chloor kunnen. Hier hoef je je echter geen zorgen over te maken. De hoeveelheid chloor die in het zwembadwater zit is niet schadelijk voor planten.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
In sommige gevallen kan een verstopping ook opgelost worden door gebruik te maken van soda of chloor. Bij soda lost u de soda op in heet water, om dit mengsel vervolgens in de rioolleiding te gieten. Het gebruik van chloor kan goed werken voor het oplossen van vuil, bijvoorbeeld opgehoopt vet.
De aanbevolen hoeveelheid chloor shock granulaat los je eerst op in een bak met lauw warm water alvorens je het in het zwembad aanbrengt. Maximaal doe je 200 gram chloor granulaat per emmer water. Voeg eerst het water in de emmer toe en daarna pas het chloor granulaat, niet andersom.
Toilet schoonmaken: het chloor is a big no
Als je agressieve en ongeschikte reinigingsmiddelen gebruikt, kunt je het oppervlak onbedoeld en onherstelbaar beschadigen. Daarom moet je liefst alle producten met het chloor vermijden.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Zwembadwater mag je, wanneer er pH of chloor gebruikt is helaas niet zomaar lozen. Dan valt het zwembadwater namelijk onder het Besluit Afvalwater Huishoudens. Dit water is namelijk vervuild en schadelijk voor het milieu. Gebruik daarom een dechlorinator zwembadwater om het water nog nuttig te kunnen gebruiken.
Rozen kun je het beste in een glazen vaas zetten, die goed schoongemaakt is met chloor. Glas is geschikter als materiaal dan steen of aardewerk, omdat daar bacteriën makkelijker in kunnen achterblijven. Een grootmoeders tip: doe in het water een piepklein druppeltje chloor, dan blijven de rozen langer staan.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Plaats ze in vers kraanwater en voeg een paar druppeltjes chloor toe (echt maar een paar druppeltjes). Dit is om bacteriegroei tegen te gaan. Zorg dat 1/3 van de steel in het water staat, geen blad in het water! Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht of langs rijpend fruit.
Chloor doodt ziektekiemen als bacteriën en virussen door in te breken in de chemische huishouding van hun moleculen. De desinfectiemiddelen die daarvoor worden gebruikt, bestaan uit chloorverbindingen die hun atomen op andere verbindingen kunnen overbrengen, zoals enzymen in bacteriën en andere cellen.
Dit klinkt in eerste instantie wat vreemd, maar het gaat om niets anders dan een chemische reactie. Door de bliksem wordt zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3). Deze ozon reageert met chloor in het zwembadwater. Die reactie zorgt ervoor, dat al het chloor razendsnel verdampt en verdwijnt uit het water.
Zwembad onderhouden zonder pomp? De allerkleinste (opblaas)zwembaden hebben helaas geen aansluiting om een filterpomp aan te kunnen sluiten. Zonder behulp van een filterpomp kun je het water maar een beperkt aantal dagen schoon houden.
Bomen nemen uit armoede water met chloor op. Het chloor hoopt zich uiteindelijk op in het bladerdek, dat verbranding- of verwelkingverschijnselen gaat vertonen.
Nooit mixen met chloor
De vuistregel is: meng nooit iets met chloor. En zeker geen zuur, zoals (schoonmaak)azijn of allesreiniger met citroenzuur. Door de combinatie van chloor en een zuur ontstaat het bijtende chloorgas. Inademing hiervan kan zeer schadelijke gevolgen hebben.
Bleekmiddel en chloor is heel slecht voor het milieu.
De stof is moeilijk afbreekbaar, nadat je het vieze water door het afvoerputje hebt gegoten. Je luchtwegen vinden het niet prettig om deze schadelijke lucht in te ademenen.