Een losse draad, de aansluiting van een stroomonderbreker of terminal kan allemaal leiden tot problemen zoals flikkerende lampjes. Losse verbindingen zoals deze kunnen weerstand veroorzaken, wat leidt tot vonkoverslag, wat op zijn beurt kan leiden tot oververhitting en - in het ergste geval - elektrische branden.
In meeste gevallen wordt het flikkeren van een lamp veroorzaakt door een verandering in voltage, waardoor het licht opeens gedimd wordt. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. We kunnen met zekerheid zeggen dat TL buizen meer knipperen dan LED verlichitng.
Dit kun je alleen maar ontdekken door van alle apparaten die aangesloten zijn de stekker uit het stopcontact te halen (van wasmachine tot waterkoker) en alle verlichting uit te doen (een kapotte lamp kan namelijk ook kortsluiting veroorzaken!).
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
LED lampen gloeien na doordat een elektrische apparaat zo weinig energie verbruikt dat dit niet afgevoerd kan worden. LED lampen verbruiken veel minder energie dan conventionele lampen waardoor de kans groter is dat de energie in de elektriciteitsdraden blijft hangen.
Brandonderzoek heeft al een paar keer aangetoond dat er een brand ontstond door een leeslampje. Sommigen hebben een klemmetje waarmee je ze kunt vastzetten op de rand van je bed. Daarbij is de kans aanwezig dat de lamp langzaam opzij valt. Als de gloeilamp dan op beddengoed terecht komt, ontstaat vaak brand.
LED-lampen 'gloeien' natuurlijk niet, ze blijven in sommige gevallen wel 'zachtjes branden'. Aangezien LED-lampen maar een zeer kleine spanning nodig hebben, kan een kleine spanning al voldoende zijn om ze te laten branden.
Als de led lamp blijft nagloeien en dit is te wijten aan de lamp zelf, is het in principe geen probleem. Als het zwakke licht storend is, bijvoorbeeld in de slaapkamer, helpt het alleen om de led-lichtbron te vervangen door een ander type.
Wat is de levensduur van LED verlichting? LED spots gaan gemiddeld 35.000 branduren mee. Dit is natuurlijk niet voor iedere lamp hetzelfde, dus u kunt ervan uitgaan dat de minimale levensduur van LED ongeveer 20.000 branduren is, en de maximale levensduur ongeveer 60.000 branduren.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
Schakel de stroom in en plug de stekkers één voor één weer in. Valt de stroom uit zodra u een stekker in het stopcontact doet? Dan veroorzaakt het betreffende apparaat de kortsluiting.
Bij een kortsluiting lijkt het alsof de dam breekt: de stroom krijgt vrije loop, ontmoet geen tegenstand en gedraagt zich als een woeste rivier. De stroomsterkte is enorm en veroorzaakt een verhitting van de draad. Het isolatiemateriaal kan zelfs smelten en vuur vatten, waardoor in het gebouw brand kan ontstaan.
Lampen die aan en uit gaan
Ook dit incident wordt vaak niet gezien. Maar het komt veel voor dat de lamp ineens aanstaat, terwijl je zeker wist dat je ze uit had gedaan. Dit kan ook gebeuren met televisies, radio's en andere elektrische apparaten.
De lamp zou nu uit drie keer moeten knipperen. Dit duidt aan dat je lamp volledig is gereset.
Lamp dimmen zonder dimmer met je normale schakelaar
Je gebruikt dus gewoon je normale schakelaar en hij dimt je lampen van 30% naar 60% naar 100% lichtsterkte. Je wisselt dit makkelijk af door nog een keer op de schakelaar te drukken.
Gemiddeld verbruikt een lamp die alleen in de avond aangaat 1460 branduren. Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van 2000 branduren. Dit betekent dat je na iets meer dan 1 jaar de lampen moet vervangen. Bij LED is dit pas nodig na ongeveer 10 jaar en bij sommige lampen 15 jaar.
Op deze manier kun je door bepaalde lampen aan te zetten, en weer andere lampen uit te laten, de hele sfeer afstemmen op de huidige situatie. Als je dimmers gebruikt, heb je nog meer mogelijkheden. Hoeveel lampen zijn nu voldoende voor in de huiskamer? Meestal houdt men het op een aantal van 5 tot 10 lichtbronnen.
Halogeenlampen gaan al iets langer mee: zo'n 3500 branduren. Dat is in vergelijking met led nog een korte levensduur. Dit komt onder andere omdat de gloeidraad binnenin de halogeenlamp verdampt na verloop van tijd door de hitte die vrijkomt. Spaarlampen gaan gemiddeld 7500 branduren mee.
Bepaalde LED lampen zijn zo energiezuinig dat de lekstroom genoeg vermogen biedt om een heel klein beetje licht te geven. Dit komt vooral voor bij LED lampen met veel kleine LEDjes en minder bij PowerLED lampen. Het kan verder weinig kwaad en beïnvloed de levensduur van de lamp nauwelijks.
Lekstroom is gevaarlijk omdat zaken onder stroom staan die niet onder stroom mógen staan. Bijvoorbeeld een vloer die onder water staat, een lamp, een metalen behuizing van een wasmachine, of een koffiezetapparaat. Als je in het water gaat staan, of een lamp aanraakt, kan je geëlektrocuteerd worden.
Een LED lamp is natuurlijk geen gloeilamp en zal dus ook niet echt gloeien, maar soms blijven ze wel heel zachtjes branden. Omdat LED lampen maar een klein beetje spanning nodig hebben, kan dit al genoeg zijn om ze te laten branden. Het kan ook zijn dat de spanning niet genoeg is om de lamp meteen te laten branden.
Dimbare LED lampen zorgen voor een gezellige sfeer. Het dimmen van LED werkt echter net wat anders dan het dimmen van conventionele verlichting. Zo kan LED verlichting bij het gebruik van een verkeerde dimmer gaan flikkeren of een zoemend geluid maken.
Hetgeen wat een brommend/zoemend geluid maakt in een dimmer is de gloeidraad van een lamp. Doordat de dimmer de spanning onverwachts meerdere malen onderbreekt, treedt er spanningsverandering.