Zwemmersoor door water in het oor In de zomer is de kans op een zwemmersoor of surfersoor groter. Veel mensen gaan dan immers meer het water in. Als u last heeft van deze ooraandoeningen, dan kunt u last krijgen van gehoorverlies.
Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden. Douchen mag gewoon met een loopoor.
Bij een ontsteking wordt vocht aangemaakt in het middenoor. Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'.
Je oren scheiden een wasachtige, waterafstotende substantie af die cerumen (oorsmeer) heet, dus meestal zal het water er vanzelf zachtjes uit druppelen.Wanneer dat niet gebeurt, kunnen bacteriën gaan groeien en zwemmersoor veroorzaken.
Het water kan ook achter je trommelvlies terechtgekomen zijn, in de buis van Eustachius. In dat geval kan je proberen om op een kauwgom te kauwen terwijl je je hoofd kantelt. Het water zal namelijk gemakkelijker uit je oor komen, als je een kauwbeweging maakt.
Een lijmoor kan worden behandeld door kleine buisjes te plaatsen in het trommelvlies. U kunt bij de KNO-arts terecht voor meer informatie over deze behandeling en om vragen te stellen over de aandoening.
Oorontsteking bij kinderen en volwassenen
Na een dag of drie zijn de pijn en de koorts meestal weer verdwenen en na zo'n 1,5 week is het oor helemaal genezen.
Wanneer verkoudheid de oorzaak is kunt u een ontzwellende neuspray (xylometazoline) gebruiken die de gezwollen slijmvliezen weer laten slinken zodat uw oor weer open gaat. Denkt u dat er sprake is van een oorsmeerpropje? Bij de huisarts kunt u laten controleren of dit het geval is.
Als uw oor pijn doet en verstopt zit, kunt u het beste eerst contact opnemen met uw huisarts. Deze bespreekt met u of uw oor uitgespoten moet worden of dat er een andere oplossing is, zoals het gebruiken van een ballonpompje. Bij het uitspuiten van uw oor spuit de doktersassistente lauw water in uw oor.
vochtige in het oor,korstjes in het oor,jeuk in het oor,niet goed horen.
geen wattenstaafjes te gebruiken. elke week de ingang van het oor te reinigen met een licht vochtige doek.
Hoewel zwemmersoor gebruikelijk binnen enkele weken geneest zonder behandeling, worden onaangename symptomen verholpen en neemt het risico op het ontwikkelen van verdere klachten af indien vroegtijdig medische hulp wordt ingeschakeld.
Symptomen van gescheurd trommelvlies
afscheiding van het trommelvlies (etter, vocht, in sommige gevallen bloed, enz.)oorsuizen of vreemde geluiden. oorpijn of ongemak. tijdelijk gehoorverlies van het aangetaste oor.
Als hetoor door de oorprop helemaal afgesloten is, dan hoort u minder goed, kunt u andere minder goed verstaan en zal uw eigen stem vreemd en hard klinken. Ook kan het zijn dat u een suis of piep hoort. Dit wordt ook wel tinnitus genoemd. Ook kan het zijn dat u andere geluiden hoort zoals een ploppend geluid.
Een makkelijke oplossing om de buis van Eustachius te openen, is door een neusspray met een zoutoplossing te gebruiken. Hierdoor zwelt het slijmvlies in de buis van Eustachius minder. Ook decongestivum-spray of medicijnen met decongestivum kunnen de gezwollen slijmvliezen doen slinken.
Ontsteking van het middenoor: otits interna
Er volgt een ontstekingsreactie tegen het virus of de bacteriën, waarbij pus en vocht zich achter het trommelvlies ophopen. De druk op het trommelvlies neemt toe en dit geeft stekende, scherpe oorpijn. Er treedt tevens koorts op, en mogelijk doofheid.
Een loopoor geeft over het algemeen geen pijnlijke klachten, maar meestal een wat drukkend gevoel. Wanneer het vocht gaat ontsteken, kunt u wel last krijgen van een pijnlijk gevoel. Kinderen of baby's kunnen minder goed horen wanneer ze te maken krijgen met een lijmoor.
Behandeling middenoorontsteking
Over het algemeen gaat middenoorontsteking vanzelf weer over. Het merendeel van de patiënten voelt zich na een week weer beter. Bij kinderen verdwijnt het vocht bij 50% na 3 maanden vanzelf.
Bij volwassenen en oudere kinderen kan de ingreep zonder verdoving poliklinisch worden uitgevoerd. Indien nodig kan het trommelvlies wel plaatselijk worden verdoofd. Bij kleinere kinderen wordt de ingreep meestal onder algehele verdoving uitgevoerd om te voorkomen dat het kind beweegt.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Een gescheurd trommelvlies staat ook wel bekend als een geperforeerd trommelvlies. Door de beschadiging kunnen er vloeistoffen of bacteriën in uw middenoor komen.U kunt dan acute oorpijn voelen.Maar ook plotseling (gedeeltelijk) gehoorverlies krijgen.
Bij een ontsteking van de gehoorgang heeft u pijn, jeuk of een branderig gevoel in uw oor. U kunt minder horen. Uw huisarts maakt uw oor schoon met water. U krijgt oordruppels met een zuur en hormoon erin.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten.