Echte honing is vloeibaar goud, dat bijen maken van nectar. Je koopt echte honing bij voorkeur niet in de supermarkt maar rechtstreeks van de imker want er is helaas er is ook veel 'nephoning' te koop. Gewone honing die je in de supermarkt kunt kopen kan zomaar eens imitatie van honing bevatten.
Pure honing is in een oogopslag makkelijk te herkennen. Wanneer deze opgeborgen wordt ontstaat er namelijk een gekristalliseerde klomp op de bodem. Bij nagemaakte honing is dit niet het geval. Als je het echt wilt testen dan kun je het ook testen met een glas water.
Honing die je in de supermarkt koopt bestaat vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende soorten honing. Op het etiket staat dan “honing uit niet EU en EU landen” of “gemende EG honing”. De herkomst van deze honing is dan onduidelijk. 40% van de honing wordt ingevoerd uit China.
Vaak wordt aangenomen dat Manuka honing de gezondste honing is. Echter toont onderzoek aan dat bijvoorbeeld Nederlandse Heidehoning net zo effectief is. Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.
Raathoning is de zuiverste en puurste vorm van honing. Raathoning komt namelijk rechtstreeks uit de bijenkast. De honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat. Vandaar de benaming raathoning of honingraat.
Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname! Let op!
De echte honing wordt als volgt gemaakt: ontzegelt, geslingerd en verwerkt in een glazen potje of emmer. Conclusie: echte honing koop je bij de imker zelf.
De beste honing koop je bij de lokale imker . Voor de consument is het verhaal achter de honing belangrijk. Je rijdt door een polder of bos en ziet een potje honing staan.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing. Weten of je goede kwaliteit te pakken hebt? Hoe hoger de MGO waarde op de verpakking, hoe meer antioxidanten de honing bevat.
Er wordt vaak gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Maar is dat wel zo? Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren.
Je kan ze herkennen aan de grote transparante tonnen die op ooghoogte staan. De honing is rauw en onbewerkt waardoor alle belangrijke voedingswaarden in de honing bewaard blijven.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
De kleur is verder ook afhankelijk van de het seizoen. Zo is honing van bloemen in de zomer vaak licht en geel van kleur, en is honing van bloemen in de herfst weer wat donkerder van kleur. Honing is verder een natuurlijk product en is daarom niet kleurvast.
Als honing gaat gisten
Als het vochtpercentage van honing boven de 20% uitkomt, bestaat er risico dat hij gaat gisten. Gistende honing is gelukkig gemakkelijk te herkennen. Deze heeft een scherpe, zure alcoholgeur en een schuimlaagje op het product. Je kunt gistende honing het beste weggooien.
Wanneer honing is gemaakt uit de nectar van een verzameling aan verschillende bloemen en planten, heet dit bloemenhoning. Soms zijn honingsoorten ook specifiek vernoemd naar bepaalde planten als de meeste nectar van één plantensoort komt, zoals lavendelhoning of rozemarijnhoning.
Korianderhoning heeft een gunstige werking op de darmen: tegen gasvorming en maag- en darmklachten.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Conclusie. De conclusie is dat honing van een imker uit Nederland altijd biologisch, koud geslingerd , en lokaal is, en zo rauw als hij maar zijn kan!
Extern kan sidr honing worden aangebracht als een natuurlijke moisturizer om de huid te hydrateren en als wondzalf om wonden te genezen. Het wordt zelfs gebruikt voor huidproblemen zoals acne en eczeem.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Als je honing wilt eten, neem dan biologische honing. Biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. Ook halen de bijen de nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten.
De meest rauwe vorm van honing is raathoning. Raathoning is de honing zoals de bijen deze maken, een echt natuurproduct. Ze krijgen van ons geen begin, maar bouwen de raten vanzelf.