Dit deel bevat informatie over de eigenaar van het voertuig, de kentekenhouder.Ook staat hier de datum van de afgifte op. Uiteraard is dit het gedeelte dat verandert wanneer het voertuig van eigenaar wisselt.
Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt. Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren.
Het voertuigbewijs is deel 1A (voordien 'deel I') van het kentekenbewijs. Dit onderdeel bevat álle belangrijke gegevens van de auto, dus de autogegevens, waaronder: A: Kenteken: tekencombinatie zoals die op de nationale kentekenplaat vermeld staat. E: Voertuigidentificatienummer (VIN): chassisnummer of framenummer.
Als u uw kentekenbewijs kwijt bent, moet u een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Ook als uw kentekenbewijs is gestolen. Bent u de tenaamstellingscode van uw kentekencard kwijt? Dan hoeft u alleen een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen.
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat u thuis moet bewaren.
Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Als je Kentekenbewijs Deel 3 kwijt bent, geldt hetzelfde als wanneer je een overschrijvingsbewijs van na 2004 kwijt bent. Op de website van de RDW vraag je Kentekenbewijs Deel 3 opnieuw aan met je DigiD. Je krijg dit deel dan als kentekencard opgestuurd.
Hoe ziet de tenaamstellingscode eruit? Deel 1 bestaat uit 4 cijfers en ziet eruit als een soort kassabon. Die wordt afgedrukt bij het overschrijven of bij het kopen van een auto. Deel 2 bestaat uit een code van 5 cijfers en staat rechts naast 4 lege, voorgedrukte vakjes op de brief die je per post hebt gekregen.
Kentekenbewijs aanvragen
Ben je een van de delen van je inschrijvingsbewijs kwijt? Dan moet je je eveneens tot de DIV wenden om een duplicaat te bekomen. Je moet dan wel eerst naar de politie gaan. De politie geeft je een attest van onvrijwillig verlies, dat je nodig hebt om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen.
Het tweede deel van de tenaamstellingscode vindt u in de brief die u krijgt van de RDW, samen met uw kentekencard. Deze wordt een paar dagen na de tenaamstelling per post verstuurd. Op de brief staan de laatste 5 cijfers van de code ingevuld.
U heeft de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een 'papieren' kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip.
Veel mensen bewaren hun kentekenbewijs in de auto, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. We raden dit af. Je kunt de kentekencard beter in je portemonnee bewaren, samen met je rijbewijs. Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar.
Kentekenbewijs deel IB (tenaamstellingsbewijs)
Wanneer u zich met een auto op de openbare weg begeeft, moet u het complete kentekenbewijs Deel I (zowel het voertuigbewijs als het tenaamstellingsbewijs) bij u hebben en op verzoek kunnen tonen aan de politie.
U heeft het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode van het voertuig. Bent u het kentekenbewijs (of een deel ervan) kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
Wie met de auto rijdt, is verplicht om altijd volgende documenten bij te hebben: rijbewijs en identiteitskaart. groene of witte kaart afgeleverd door uw verzekeraar. inschrijvingsbewijs afgeleverd door de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV)
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
OPGELET! Sinds 2012 is er een verplichte homologatie voor zelfbouw aanhangwagens. Alle aanhangwagens – geremd en ongeremd – dienen vanaf 2012 over een chassisnummer en een COC attest (Certificate of conformity) te beschikken.
Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.
Of is de laatste 4 cijfers van de tenaamstellingscode de meldcode? Het antwoord is ”Nee”. De tenaamstellingscode en de meldcode zijn twee verschillende codes.
Geldigheid tijdelijk documentnummer
Een tijdelijk documentnummer is - als dit niet gebruikt is - onbeperkt geldig.
Over welk kentekenbewijs beschik je
Natuurlijk is niet alleen dit pasje nodig om de verkoop plaats te laten vinden. Er hoort namelijk een 9-cijferige tenaamstellingscode bij het pasje en is het verplicht bij de overschrijving die te kunnen overleggen.
Sinds 1 januari 2014 zijn er twee verschillende soorten kentekenbewijzen. Het papieren kentekenbewijs in Nederland bestaat formeel uit twee delen; deel IA, ook wel het voertuigbewijs genoemd, en deel IB, ook wel Tenaamstellingsbewijs genoemd.
Een nieuwe kentekenplaat is alleen verkrijgbaar bij een door de RDW erkende leverancier van kentekenplaten. Je bent verplicht om 2 nieuwe kentekenplaten aan te schaffen. Ook als je er maar 1 kwijt bent.