Zwanger en slapen op je linkerzij
Dan kan je het beste op je linkerzij slapen. In deze slaaphouding blijft je lichaam het beste doorbloed. Dat is het gezondst voor de placenta en voor je baby. Wanneer je op je linkerzij slaapt, kantel je mogelijk je bekken.
De milt bevindt zich aan de linkerkant van het lichaam. Door op je linkerzij te liggen, wordt het bloed beter gefilterd en functioneert het lymfesysteem optimaal. Vloeistof kan namelijk gemakkelijker naar de milt worden geleid. Met zo veel voordelen is het de moeite waard om eens op je linkerzij te gaan liggen!
Dit keer alles over de slaaphouding, want waarom zou je niet op jouw rug mogen slapen? Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Zwangere vrouwen krijgen advies om na 28 weken niet op de rug in te slapen. Vrouwen kunnen in de laatste drie maanden van hun zwangerschap maar beter vermijden om op hun rug in te slapen, om de kans op een doodgeboren kindje zo klein mogelijk te houden.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Je slaapcyclus verandert
Tijdens je zwangerschap wordt je REM- slaap aanzienlijk korter, waardoor je eerder wakker bent. Ook kan het zijn dat je meer beweegt tijdens je slaap en dus onrustiger en minder effectief slaapt.
Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks.
Zet de knieholtes tegen de rand van de stoel. Hou de rug recht en buig vanuit de heupen naar voren (tuimelaar). Pak de armleuningen vast en ga zachtjes zitten. Span hierbij de bekkenbodem en de onderbuik licht aan en adem uit.
Waar je voor je zwangerschap nog genoeg had aan zeven tot acht uur slaap per nacht, is dat tijdens je zwangerschap wel anders. Luister naar je lichaam en pak de rust waar nodig. Doe 's middags een power nap als je dat nodig hebt. Dan kun je er daarna weer helemaal tegenaan!
Er bestaat, voor zover bekend, geen onderzoek dat aantoont dat het slecht voor je hart is om op je rechterzij te slapen. Er zijn aanwijzingen dat slaaphouding en de zij waarop je ligt invloed kunnen hebben op de klachten van mensen met een hartritmestoornis.
Op je zijde slapen heeft –ongeacht welke zijde– ook zo zijn gezondheidsvoordelen: Het verhoogt de gezondheid van je hersenen. In vergelijking met slapen op je rug of buik, helpt slapen aan je linker- of rechterkant je lichaam om het zogenaamde interstitiële afval uit de hersenen te verwijderen.
Zwangere vrouwen die regelmatig powernappen hebben minder kans op een baby met een (te) laag geboortegewicht. En hoe langer en vaker ze 's middags slapen, hoe groter dat effect is. Doe je in het derde trimester dagelijks een dutje met een duur van 90 minuten, dan haal je er het maximale uit.
Bedrust. (Bed)rust is belangrijk in de behandeling van vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte. Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.
Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.
De baby kan voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen. Hoe verder je zwangerschap, hoe groter de kans dat de baby in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de baby's in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de baby's heeft hier geen last van.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Zorg ervoor dat je lichaam minimaal 3 uur de tijd heeft om het voedsel te verwerken voordat je naar bed gaat. Als je vaak 's nachts misselijk bent kan het helpen om voor het naar bed gaan een paar kaakjes of crackers te eten. Een volle maag geeft minder klachten van misselijkheid.
Probeer zo min mogelijk te gaan zitten wachten en zorg voor een beetje afleiding. Ga eens lekker bij een vriendin koffie drinken of maak nog een mooi fotoboek. Misschien ben je wel bang dat wanneer je net van huis weg bent de bevalling begint. Het is echt niet nodig om daarvoor thuis te blijven.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Een zwangere vrouw met ondergewicht (een BMI tot 18,5) komt gemiddeld zo'n 12,5 kilo aan, en vrouwen met overgewicht (een BMI tussen de 25 en 30) gemiddeld 7 tot 11 kilo. Vrouwen met obesitas (BMI vanaf 30) komen gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo aan.
Een miskraam kun je niet zelf veroorzaken door bijvoorbeeld zwaar tillen of geslachtsgemeenschap. Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Een zwangerschap waarbij bloedverlies of buikpijn optreedt zal niet altijd eindigen in een miskraam.