Als je de perfecte biefstuk wilt bakken, is het aan te raden om een ongeëmailleerde gietijzeren of carbon stalen pan te gebruiken. Deze pannen hebben een slechte warmtegeleiding, maar kunnen daardoor veel warmte vasthouden. Het is echter wel belangrijk om de pan rustig voor te verwarmen voordat je begint met bakken.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.
Schroei het vlees op een hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin. Zet het vuur lager en bak de biefstuk nog een minuut of 3 – 4 voor een medium garing. Houd je van rare houd dan 3 minuten aan. Liever doorbakken dan is 6 minuten een goed uitgangspunt.
Pannen met een antiaanbaklaag :
Weinig vetstof nodig. Gemakkelijk te reinigen. Te gebruiken voor matige temeperaturen : eieren, aardappelen, gepaneerd voedsel.
Gietijzeren pannen zijn onze favoriete "gezonde" pannen. Gietijzer heeft e een geode warmtegeleiding en kan tegen hoge temperaturen. Het opwarmen van de pan duurt wat langer dan bij een RVS of aluminium pan, maar eenmaal op temperatuur houden ze deze hitte veel langer vast.
Keramische en gietijzeren koekenpannen
Met een keramische koekenpan bak je gezonder. Het materiaal van de pan is namelijk vrij van giftige stoffen en je hebt slechts een klein beetje olie of boter nodig tijdens het bakken.
Pannen van geanodiseerd aluminium zijn fantastisch in gebruik. Het bewerkte aluminium is krasvast en twee keer zo sterk als roestvrij staal; je mag er gewoon metalen kookgerei in gebruiken. Daarnaast mag geanodiseerd aluminium in de oven en is het een ideaal materiaal om mee te bakken op hoge temperaturen.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Met een kookpan kun je rijst, pasta, groenten en soep koken. Een koekenpan is ideaal voor het bakken van vlees, vis, groenten en pannenkoeken. Een wokpan is ideaal om vlees of groenten in een laagje olie te wokken. In een wokpan kun je de groenten makkelijker omscheppen dan in een koekenpan.
Demeyere pannen zijn een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar hoogwaardige pannen voor hun keuken. Met hun 3,5,7-lagenmateriaal, Silvinox afwerking en geschiktheid voor alle soorten kookplaten, bieden Demeyere pannen optimale warmteverdeling, duurzaamheid en gebruiksgemak.
Zout. Het geheim van de perfecte steak: Bestrooi de steak ruim met grof zeezout en laat het 1 uur intrekken buiten de koelkast. Doordat het zout het vlees intrekt breken de eiwitten af en verbeterd de structuur.
Baktip 6: Laat de biefstuk rusten
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Voor degenen die op zoek zijn naar een unieke smaak bij het grillen van hun ribeye steak, zijn er verschillende kruiden die het overwegen waard zijn, waaronder knoflook, rozemarijn, tijm, oregano, rode peper vlokken, paprika, komijn, koriander en zwarte peper.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat.
De pannen uit de Carbon-plus serie zijn gemaakt van zeer sterk staal met een hoog koolstofgehalte. Je kunt de pan daardoor op elke warmtebron gebruiken, of je nu bakt op gas , halogeen, inductie of op de barbecue. Deze pannen zijn geschikt voor het bakken op hoge temperaturen en houden de temperatuur lang vast.
Biefstuk is de algemene benaming
Een steak van een rund (of kalf) dus. Een hertenbiefstuk is dus een rare benaming voor een steak van een hert, maar dat terzijde. Biefstuk is de algemene benaming voor malse stukken vlees en wordt gesneden uit verschillende delen van een rund.
Een goede pannenset bevat zeker een PFOA-vrije koekenpan. Met deze pannen kun je de lekkerste gerechten bereiden. Zoals bijvoorbeeld vis, gepaneerd vlees en gevogelte, wentelteefjes of een omelet. De anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat het ingrediënt niet aan de bodem van de pan blijft plakken.
Goede pannen bestaan uit materialen die niet kromtrekken en weinig last hebben van aantasting als roest en vlekken. Een goed voorbeeld hiervan is aluminium. Aluminium is laag in gewicht. Het is betrekkelijk goedkoop en makkelijk te vervormen en te gieten.
Gietijzeren pannen zijn veilig
Gietijzer als kookgerei is gedurende haar lange geschiedenis veilig gebleken. Dan kan helaas niet worden gezegd van zogenoemde “anti-aanbakpannen” die in vele huishoudens worden gebruikt. Dit type pan kan bijvoorbeeld PFOA of PFAS bevatten.
Welke koekenpan is het beste? Pannen van Le Creuset en BK zijn merken met de hoogste kwaliteit pannen. Als je deze pannen goed onderhoud gaan ze een decennialang mee en bieden ze je qua comfort, ook kookgemak en zijn ze zeker waar voor je geld.
Verdampen de druppels langzaam dan is de pan te koud.Verdampen ze snel dan is de pan te heet.Als de pan op de juiste temperatuur is, kan de boter of olie erin.Deze smelt direct en wordt bruin.
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat.
Gietijzer zorgt voor een contantere warmte dan RVS en geleidt beter waardoor dit bij uitstek geschikt is om te grillen. Je krijgt er perfecte grillstrepen door. Is het rooster goed ingebakken, dan voorkomt deze juist dat je product zal aanbakken.
Een koekenpan, een wokpan of een fijne stoofpot? Ook zijn er complete gifvrije pannensets. Daarnaast zijn er de gifvrije koekenpannen gemaakt van emaille. Deze zijn zeer krasbestendig en CO2 neutraal.
Laat de warmte in de pan zitten. Wacht heel even tot de boter niet meer schuimt en een beetje bruin wordt, of tot de olie goed warm is geworden. En om dan te voorkomen dat je RVS pan heet wordt, en je voedsel aanbrandt, zet je het vuur zo'n 30% zachter.