Hoe dan ook, een zonnepaneel met 360 Wattpiek vermogen levert per jaar tussen de 260 en de 327 kWh. Als je dat deelt door 365 dagen, dan kom je uit op 712 à 895 Wh per dag. Ga je halverwege die marge zitten, dan kun je dus 800 Wh (of 0,8 kWh) per dag per zonnepaneel rekenen.
De instralingsfactor is in Nederland gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Een zonnepaneel van 395 Wp zal dus: 395 * 0,85 = 336 kWh opleveren. En een zonnepaneel van 405 Wp zal dus: 405 * 0,85 = 344 kWh leveren. Een zonnepaneel van 395 Wp heeft een gemiddelde opbrengst van: 336/365 = 0,92 kWh per dag.
Volgens ditzelfde voorbeeld levert een systeem van 12 zonnepanelen per jaar 12 x 320 = 3.840 kWh op.
Opbrengst op die zonovergoten dag
Op een winterse dag met sneeuw zal deze flink lager zijn dan op die zonnige voorjaarsdag. Met tien zonnepanelen (afhankelijk natuurlijk van het type en maximale opbrengst) kun je zo 20 kWh op een zonnige dag opwekken.
Aantal zonnepanelen nodig
Met de formule: (gewenste opbrengst in kWh x 1,1) gedeeld door (het vermogen per paneel in wattpiek) bereken je het aantal voor panelen met een hoger of lager vermogen. Deze berekening gaat uit van een situatie waarin geen of nauwelijks schaduw op de zonnepanelen valt.
Gelukkig zijn er niet veel écht donkere dagen in Nederland. Gemiddeld over het jaar produceert een zonnepaneel 0.7 kWh per dag. Op een pikdonkere regenachtige dag wordt vrijwel geen energie geproduceerd. Op een zonnige dag produceert een zonnepaneel 2.1 kWh.
Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.
De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.
Hoe dan ook, een zonnepaneel met 360 Wattpiek vermogen levert per jaar tussen de 260 en de 327 kWh. Als je dat deelt door 365 dagen, dan kom je uit op 712 à 895 Wh per dag. Ga je halverwege die marge zitten, dan kun je dus 800 Wh (of 0,8 kWh) per dag per zonnepaneel rekenen.
De opbrengst van zonnepanelen per maand in de maand mei is gemiddeld het hoogste, gevolgd door juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst. De maand mei scoort vaak iets beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperaturen dan minder hoog zijn.
De gemiddelde maandopbrengst kun je als volgt berekenen: Het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh / gedeeld door 12 maanden. (De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland).
Hoeveel zonnepanelen voor 3500 kWh? Een zonnepaneel met een vermogen van 390 Wattpiek heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 332 kWh per jaar. Voor 3.500 kWh aan energie zou je dus 11 zonnepanelen nodig hebben die een heel jaar lang energie opwekken.
Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.
Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.
Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit. De opgewekte stroom kunt u direct zelf gebruiken. Als het donker is wekt u geen stroom op, maar verbruikt u vaak wel (voor bijvoorbeeld verlichting of tv). Die stroom neemt u dan van uw energieleverancier af, gewoon zoals u gewend bent.
Kan een zonnepaneel meer vermogen leveren dan zijn maximale vermogen. Dat kan natuurlijk ook. Dit komt met name door de instraling en de temperatuur. Zoals een zonnepaneel minder vermogen geeft als hij warmer wordt kan deze ook meer vermogen geven als hij koud is.
Stroomverbruik tv per uur berekenen
Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur. Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.
Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van al je energie gaat op aan warmte. Bespaartip! Onderhoud je ketel (twee)jaarlijks en vervang het toestel wanneer nodig.
Hij legt uit: 'Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas.