Een boxspring uit elkaar halen? Dat is makkelijker dan veel mensen denken, omdat deze bedden niet op een ingewikkelde manier in elkaar zitten. Je kunt grote delen over het algemeen gewoon uit elkaar schuiven.
Een boxspring wordt bijna altijd in combinatie met een pocketveer matras geleverd, maar kan in principe met elk type matras een prima combinatie vormen.
De meeste onderdelen van de boxspring passen door een gemiddeld formaat trapgat. Echter, de grotere onderdelen van de boxspring, zoals het hoofdbord en boxen, kunnen soms moeilijk door het trapgat of over de overloop worden gedraaid.
Bij sommige boxsprings zit het hoofdbord vastgeschroefd maar het kan ook zijn dat deze alleen met een schuifmechanisme in elkaar staat. Is het bord vastgeschroefd? Draai dan de schroeven of bouten los. Deze zitten aan de onderkant, zijkant of achterkant.
Een boxspring met hoofdbord past goed in een klassieker interieur, terwijl een boxspring zonder hoofdbord in een minimalistisch interieur perfect tot zijn recht komt. Ook zonder hoofdbord beschikt een boxspring over heel wat voordelen, zoals de juiste ondersteuning, optimaal comfort en een mooie uitstraling.
Zoals je ziet, kost een boxspring monteren meestal slechts een paar minuten. Er komt geen boren of schroeven aan te pas.
Je hebt ruim tien centimeter extra nodig om een meubelstuk door een deur, trapgat of in de lift te krijgen. Moet je een hoek om? Reken nog wat extra ruimte en houd ook altijd rekening met trapleuningen en deurposten.
Hou aan beide kanten van je bed minimaal 40 cm over om makkelijk in en uit bed te kunnen stappen. Zorg voor een opberger naast het hoofdeind. Al is het maar een klein plankje om je wekker, lenzenpotje, boek en sieraden neer te kunnen leggen. Plaats het bed zo dat je zicht hebt op de deur.
Het gewicht van een vast (niet verstelbare) boxspring ligt over het algemeen rond de 100kg. Dit kan 90kg zijn, maar ook 110kg. Boxen worden vaak geproduceerd van hout. Dit zorgt voor de basis van het gewicht.
Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Waar een boxspring bestaat uit een compleet slaapsysteem, bestaat een normaal bed uit een los frame met lattenbodem en los matras. Eventueel kan het bed verder uitgerust worden met een topmatras. Een boxspring zorgt altijd voor veel gemak en comfort.
Je kunt ervoor kiezen om de pootjes van je boxspring aan elkaar te klemmen. Hierdoor staat de bodem van je boxspring stil en vergroot je de kans dat ook de matrassen op hun plek blijven liggen. Een nadeel is dat niet voor alle pootjes de juiste maat klemmen te vinden zijn. In dat geval kun je ook tie-wraps gebruiken.
Maakt u gebruik van een topper (topdekmatras)? Dan hoeft u het matras minder vaak te keren en volstaat eens per 6 maanden. In alle andere gevallen adviseren wij om uw matrassen om de 3 maanden te draaien en of te keren.
Met een meubelroller kun je gemakkelijk zware meubels zoals kasten, huishoudelijke apparaten, tafels, stoelen, banken en instrumenten zoals piano's verplaatsen. Hiermee kun je rugklachten voorkomen. Een meubelroller is ook wel bekend als meubelhondje of transporttrolley en bestaat veelal uit een plank met vier wielen.
Past je sofa door de voordeur? Misschien heel basaal maar zorg ervoor dat je bank door de voordeur past. Meet de breedte van de deurframen. Als deze meting groter is dan de hoogte van uw bank, past uw bank er prima in.
Trapgat met draai opmeten
Neem een duimstok of iets anders van 2 meter lang (of de breedte van het hoofdbord) en loop de trap op, totdat de stok de muur voor je raakt. Draai de stok dan in de juiste richting totdat hij 25 centimeter van de zijmuur af is.
Om te voorkomen dat je rugklachten krijgt is het daarom ook belangrijk dat je op een goede manier tilt. Ga gehurkt zitten voor de doos of het meubel dat je wilt optillen. Til het meubel dan op terwijl je je rug gestrekt houdt. Daardoor komt het meeste gewicht op je beenspieren in plaats van op je rug.
Slijtage van matras en topper
Zoals eerder genoemd is de gemiddelde levensduur van het onderstel van de boxspring 20 tot 25 jaar. Die van een topper is gemiddeld 5 jaar en een matras gaat ongeveer 10 jaar mee.
Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.
Bij Swiss Sense garanderen wij je dat elk matras uit onze collectie minimaal 5 jaar je lichaam de ondersteuning biedt die je mag verwachten. Door gebruik te maken van een goede molton en een goed hoeslaken kun je de levensduur zelfs iets verlengen.