Begrijpen van de gedachten, gevoelens en intenties van een ander. Het vermogen om zich volledig te concentreren op wat de coachee zegt en niet zegt en om datgene dat gezegd wordt te begrijpen binnen de context van de wensen van de coachee; het vermogen om te bevorderen dat de coachee zich uit.
Adviseur: Een coach geeft geen tips of advies op basis van inhoudelijke kennis, en is niet sturend in het gesprek. Een coach vertelt je niet wat je moet doen; Mentoraat: Een coach is geen inhoudelijk senior of meester.
Er zijn echter ook vier kwaliteiten waar je als trainer altijd gebruik van kunt maken en een goed vertrekpunt zijn voor jou als trainer-coach. Dit zijn: structuur bieden, stimuleren, individueel aandacht geven en verantwoordelijk geven.
Coaching is voor het veranderen van gedrag naar de toekomst en voor een hulpvraag die gaat over heden en toekomst. Therapie is gewenst wanneer er bijvoorbeeld trauma's uit het verleden verwerkt gaan worden. Het is gericht op het behandelen van psychologische problemen en het bevorderen van emotioneel welzijn.
Een van de grootste valkuilen is dat de gecoachte volledig de richting opgaat die de coach wil. Dat werkt uiteindelijk averechts: het gaat om de persoon van de gecoachte die straks, na dit traject, verder moet zónder u. Laat hem zelf zijn richting kiezen.
Coachingsvaardigheden zijn een geheel van interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden waarmee personen, vaak in leidinggevende of managementfuncties, anderen kunnen begeleiden, ondersteunen en in staat stellen persoonlijke en professionele groei te bereiken.
Er is een klein verschil tussen coachen en begeleiden. Een coach helpt zijn cliënt eigen mogelijkheden en talenten te ontdekken om doelen te bereiken en moeilijkheden de baas te blijven. De focus ligt hierbij op de toekomst. Begeleiding legt de focus op het verleden, en het verhelpen van problemen.
Ja. Een kort en krachtig ja. Coach is een onbeschermd beroep en iedereen kan zichzelf coach noemen en een bordje op de deur hangen.
Coachen is in de kern het schuiven van de verantwoordelijkheid naar de coachee toe. Hoe meer een coachee zich verantwoordelijk voelt voor zijn eigen leven en zijn eigen daden, hoe leuker het wordt om te coachen en hoe groter ook de kans op blijvend resultaat.
Wat coachen uniek maakt is dat er een verbinding ontstaat tussen twee mensen die samen een pad lopen. Zij doen dit door wederzijds vertrouwen en werken daarbij aan een verandering van binnenuit. Dit wordt transformissioneel coachen genoemd en dit komt naar voren in 4 gebieden: Je identiteit – Wie ben je?
Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige een-op-een-relatie. De gecoachte leert, de coach ondersteunt en begeleidt dit leerproces. Binnen het coachingstraject worden de doelen vooraf bepaald en soms vastgelegd in een coachingsovereenkomst.
Coachen helpt bij de ontwikkeling van het nemen van besluiten, maar het kan ook helpen met het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden. Uit vele onderzoeken is gebleken dan coachen daadwerkelijk echt werkt. Ook zijn er redenen om zelf te gaan coachen.
Het eerste gesprek van de Expertise en advies duurt ongeveer anderhalf uur. De overige gesprekken duren ongeveer een uur. Telefonische coachingsgesprekken duren maximaal een half uur.
Vaak wordt er eens in de twee à drie weken een gesprek ingepland met een coach, maar uiteraard beslis je zelf wanneer je afspreekt met jouw coach. Een coachgesprek duurt vaak 1 tot maximaal 2 uur per keer. Het kan ook zo zijn dat je in het begin je coach wat vaker inzet en na verloop van tijd nog een keer per kwartaal.
De opbouw van een coachingstraject begint met de intake, eventueel gevolgd door een driegesprek, coachingsgesprekken met praktijkopdrachten, en mogelijk een afrondend driegesprek. Binnen de opbouw van een coachingstraject kun je van 'binnen naar buiten' werken of 'van buiten naar binnen'.
Een mental coach helpt je om een missie te ontwikkelen voor jouw organisatie. Je gaat een unieke waardepropositie ontwikkelen en aan de slag om de juiste positionering en doelen te stellen. Niet alleen bedrijfsdoelen. Persoonlijke doelen zijn daarbij ook van belang.
Coach is een vrij beroep. Dat betekent: iedereen mag zichzelf een coach noemen. Je hebt er geen specifieke opleiding voor nodig.
Bij het maken van een trainingsschema houden we rekening met de volgende vier trainingsprincipes: Het overloadsprincipe, specifiteit, reversibiliteit en supercompensatie.