Ook daar is de omgeving rustig. Bovendien lijkt de Duitstalige cultuur meer op de Nederlandse dan die van de Walen. Andere belangrijke migratieredenen zijn studie en werk. In de jaren negentig vestigden zich veel vermogende Nederlanders in België om de Nederlandse vermogensbelasting te vermijden.
De belangrijkste voordelen van emigreren naar België zijn de lage woon- en autolasten, er zijn minder vergunningen nodig om bijvoorbeeld je woning te verbouwen, België kent een bourgondische cultuur met een gemoedelijke sfeer en je hebt er prachtige natuur.
Het vlak over de Nederlands-Belgische grens gelegen Brasschaat is een geliefde vestigingsplaats voor te rijk geworden Nederlanders. Ze ontvluchten het onvriendelijke belastingklimaat en strijken neer langs de lommerrijke leien en steenwegen van de gouden driehoek ten noorden van Antwerpen.
In België zijn de woningen in vergelijking met Nederland veel goedkoper. Ook het kopen van een stuk bouwgrond is veel voordeliger. Daarnaast betaalt u in België 6% BTW voor het verbouwen van een huis waar u in Nederland nog 19% BTW af zult moeten dragen.
Je moet een aantal praktische zaken regelen als je gaat verhuizen naar België. Om als Nederlander in België te wonen en werken heb je geen visum of werkvergunning nodig, maar je moet bijvoorbeeld wel een dak boven je hoofd hebben.
Cultuurverschillen tussen België en Nederland worden vaak onderschat. Belgen denken in de regel niet zo positief over Nederlanders: ze zijn lomp, arrogant, onbeschoft en te expliciet. Andersom denken Nederlanders vaak wel positief over Belgen: ze zijn in hun ogen creatief, levenslustig, grappig en bourgondisch.
De Belgische huishoudens besteedden in 2020 gemiddeld 35.209 euro, de Vlaamse 36.447 euro, de Waalse 34.096 euro en de Brusselse 32.057 euro. In 2018 bedroegen de uitgaven van Belgische huishoudens gemiddeld 35.764 euro.
In België is de regelgeving bovendien lang erg laks geweest, waardoor er veel ongecontroleerde bebouwing buiten de stads- en dorpskernen is ontstaan. Die zo befaamde, en vooral beruchte, lintbebouwing heeft als gevolg gehad dat huizenprijzen in België lang redelijker geprijsd bleven dan die in bijvoorbeeld Nederland.
De grote meerderheid van de Nederbelgen woont in het Vlaams gewest. Zij vormen daar dan ook in totaal de grootste groep buitenlanders en de grootste groep in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Vooral in de grensstreek wonen velen.
Nadelen verhuizen naar België
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan emigreren naar België. Zo zijn de belastingen over de grens vaak hoger dan de Nederlandse belastingen. Bovendien heeft u, als u ook in België gaat werken, geen sociale zekerheid meer in Nederland. Daarbij is België een heel divers land.
Goedkopere huizenprijzen
De woningen in België zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Antwerpen is in vergelijking met Nederlandse steden als Rotterdam of Breda, veel goedkoper. En dat, terwijl er een vergelijkbare woon- en werkomgeving tegenover staat. Werken en wonen in Antwerpen is populair.
In België wonen ruim 111 duizend Nederlanders. Dat zijn er drie keer zoveel als andersom: in Nederland wonen 36 duizend Belgen. Het aantal Belgen in Nederland is stabiel en bevindt zich overwegend in de grensstreek en in (studenten)steden.
De laatste vijf jaar verhuisden volgens hen jaarlijks gemiddeld 1.719 Nederlanders naar de Belgische stad. En dat aantal blijft stijgen: in tien jaar tijd is het aantal Nederlandse inwoners met maar liefst 47 procent gestegen, van 13.640 in 2010 naar 20.110 dit jaar, een absoluut record.
Wat wel iets goedkoper is in België zijn benzine en diesel, hoewel de dieselprijzen steeds meer op Nederlands niveau komen. LPG is wel goedkoper in België. Maar ook voor tabak, sigaretten en andere rookwaar ben je bij onze zuiderburen goedkoper uit.
Om de koop te financieren zult u hoogstwaarschijnlijk een hypothecaire lening moeten aangaan. Na de ondertekening van de notariële akte bent u officieel eigenaar van de woning en zult u daar jaarlijks onroerende voorheffing voor moeten betalen. Een woningverzekering afsluiten voor uw nieuwe woning is aangewezen.
Een goede voorbereiding is daarom een vereiste. Iedere inwoner in de Europese Unie heeft het recht om zich in elk ander land binnen de Europese Unie te vestigen.
Als u als buitenlander langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet u zich binnen de acht dagen na uw aankomst melden bij de gemeente waar u verblijft. U moet er zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters; daarvoor moet u wel over een reële verblijfplaats in deze gemeente beschikken.
Uit de volkstellingen blijkt dat ongeveer 470 duizend in Nederland geboren personen in een van de andere 31 deelnemende landen woonden op 1 januari 2011. De meesten bleven relatief dicht bij huis: het grootste deel woonde in de buurlanden België (126 duizend) en Duitsland (112 duizend).
Op 1 januari woonden er 20.110 Nederlanders in Antwerpen, of bijna 4 procent van de totale bevolking. De stad blijft een sterke aantrekkingspool voor onze noorderburen, want vier jaar geleden waren ze 'maar' met 18.873. De tweede grootste groep buitenlanders zijn de Marokkanen.
In april 2022 staan er meer huizen te koop dan het laatste kwartaal van 2021. Dit betekent dat prijzen nog steeds dalen. Kopers die in 2021 en 2022 hebben gekocht zullen een groot gedeelte van het overboden bedrag als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. In een onstabiele huizenmarkt is de vraag minder.
Het is een bedrag waar je niet voor kan lenen bij de bank. Daarom is een verlaging zeker de moeite voor wie het niet breed heeft. Voor een huis van 300.000 euro betaal je vanaf 2022 niet meer 18.000 maar 9.000 euro uit eigen zak. Daarmee wil Vlaanderen het makkelijker maken voor jonge koppels om een huis te kopen.
Belgische gezinnen spenderen een kwart van hun huishoudbudget aan hun huis en de bijhorende nutsvoorzieningen. Ook voeding, vervoer, kledij en bankzaken zijn een grote uitgavenpost. Een opvallend lage uitgavenpost is dan weer onderwijs.
Dagelijkse kosten als je in België gaat wonen
De Belgische economie draait op dit moment prima en is vergelijkbaar met die van Nederland. De zorgverzekering is goedkoper dan in Nederland, daar waar de sociale lasten juist wat hoger zijn.
De verkoopprijs van een brood stijgt dit jaar met 30 eurocent tot 2,7 euro. Dat berekende Bakkers Vlaanderen, de Vlaamse bakkersfederatie. Het gaat om een stijging van 13 procent tegenover vorig jaar. Sinds 2004 is er geen vaste broodprijs meer en bepalen bakkers zelf hoeveel ze vragen voor een brood.