Kies je leestijd Neem een gemiddeld boek: dat bevat zo'n 250 tot 300 pagina's. Indien je dagelijks zo'n 40 bladzijden leest, heb je dat binnen een week uit. Dat is geeneens zo gek. Zeker niet wanneer je ervan uitgaat dat je gemiddeld ook zo'n 40 bladzijden per uur leest.
'Over een goed boek van 100 bladzijden kan ik soms 4 uur doen, om elke zin afzonderlijk te kunnen proeven. Maar ik heb de hele Harry Potter-reeks (ruim 3.000 bladzijden, nvdr.) uitgelezen in één maand tijd, en dat bovenop mijn drukke baan en de zorg voor mijn vier kinderen. 'SmartReading: lees een boek per uur.
Houd het op een gemiddelde. Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
Bij de berekening van de studielast per vak is uitgegaan van de algemene norm voor het bestuderen van literatuur: 5 pagina's literatuur per uur.Wanneer literatuur niet grondig bestudeerd, maar alleen gelezen dient te worden geldt een norm van 6 à 7 pagina's per uur.
Hoeveel bladzijden per uur lezen geoefende lezers? Die marge is ruim: tussen de 80 à 120 is makkelijk haalbaar zonder begrip te verliezen. Maar als je meer dan 60 pagina's per uur kunt lezen in een non-fictie boek, heb je al een prima leestempo te pakken.
Lees elke dag minstens een halfuur
En een halfuur op de hele dag, is bijna niets. In dat halfuurtje kan je zo'n 40 bladzijden lezen, wat maakt dat je (uitgaande van een gemiddeld boek met 250-300 pagina's) het boek aan het eind van de week uit kan hebben.
In het gemiddelde boek passen er gemiddeld 250 woorden op een pagina. Je moet dus tussen de 50.000 en de 80.000 woorden schrijven om op 200 tot 300 pagina's uit te komen, en een boek van 250 pagina's heeft ongeveer 60.000 woorden.
Leessnelheid wordt meestal aangeduid in 'wpm', woorden per minuut. De gemiddelde leessnelheid bedraagt rond de 240 wpm. De aanduiding 'aanzienlijk sneller dan gemiddeld' is een subjectieve kwalificatie, die hier wordt ingevuld als 'meer dan twee keer sneller dan gemiddeld'.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door te lezen ook de gezondheid van je hersenen op peil kunt houden. En daarvoor hoef je echt niet elke dag urenlang boeken te verslinden. Want wat blijkt? Een kwartiertje lezen per dag is al genoeg om je brein scherp te houden.
Hoe snel kun je lezen? Gemiddeld kan een Nederlander zo'n 200 woorden per minuut lezen. Met snellezen kun je maar liefst 1000 woorden per minuut lezen. Wanneer je vijf keer zo snel een tekst doorneemt, zal je gegarandeerd je productiviteit verhogen!
De inspectie geeft aan dat de tijd voor taal en lezen ongeveer 8 uur per week zal moeten bedragen. Voor scholen met veel leerlingen met een taalachterstand (scholen in de schoolgroepen 4 tot en met 7) is meer nodig, namelijk 9-10 uur per week.
Nederlanders lezen afgerond gemiddeld zeven (6,6) gedrukte en drie (3,3) digitale boeken per jaar. Daarnaast luisteren ze afgerond gemiddeld een (0,8) luisterboek per jaar. Opgeteld is dit goed voor afgerond in totaal elf boeken. In 2021 en 2022 lazen Nederlanders gemiddeld twaalf boeken.
Nederlanders lezen gemiddeld 6,3 boeken per jaar helemaal uit.
Doordat je veel leest, doe je veel (nieuwe) informatie op.Hierdoor vergroot je ook je kennis van de wereld. Als je je leesvaardigheid vergroot, worden andere (school)vakken ook makkelijker. Je kunt een tekst van bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde veel sneller en beter begrijpen.
Helft jongeren leest wekelijks
Ongeveer de helft (46%) van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud leest wekelijks een boek in de vrije tijd. 11% slaat zelfs elke dag een boek open.
Om het leestempo te verhogen kun je je kind het beste laten oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Gebruik lekker veel variaties, lees boeken die aansluiten bij de belevingswereld van je kind, wissel het zelf lezen af met samen lezen of voorlezen en beloon!
Als je meer woorden op een pagina wilt zetten, kun je richting 300 woorden gaan. Dus 100.000 gedeeld door 250 is 400 pagina's. Tel daar 10 pagina's bij op voor colofon, titelpagina en andere pagina's die niet tot de broodtekst horen, en je komt op 410 pagina's in totaal.
Zo is een A4'tje ongeveer 300 tot 400 woorden. Bestaat een gemiddelde roman niet uit 100 A4tjes, maar uit ongeveer 70.000 tot 90.000 woorden en bepalen tekstschrijvers en redacteuren ook vaak een tarief per woord.
Wat cijfers voor perspectief. J.K. Rowling begon de Harry Potterreeks met de Philosopher's Stone van 76.944 woorden, maar eindigde met de Deathly Hallows van maar liefst 204.796 woorden. Haar dikste boek was The Order of the Phoenix, met 257.045 woorden.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
In 2019 is er een grondige studie geweest naar hoe het zit met de leessnelheid bij mensen. De hoofdpunten van dit onderzoek waren dat de leessnelheid vaak wordt overschat. Voor Engels stillezen blijkt de gemiddelde leessnelheid op 238 woorden per minuut te liggen en voor hardop lezen is het 183.
Als je rond de 120 woorden uitkomt, ben je een gemiddelde spreker. Neig je naar de 100 woorden per minuut dan ben je een langzame spreker. Vanaf 130 tot 140 woorden mag je jezelf rekenen tot de snelle sprekers.