Christenen geloven dat God zijn eniggeboren zoon naar aarde stuurt om de band met de mens te herstellen. Jezus Christus staat centraal in het christendom en daarom ontleent de religie haar naam aan hem. Jezus zou zijn geboren uit de maagd Maria.
Specifiek voor het christendom is het geloof dat Jezus de zoon van God is en de messias (Hebreeuws; in het Grieks christos) die voorspeld en aangekondigd werd in het Oude Testament. Het christendom is een wereldgodsdienst.
Christenen geloven in één god. Verhalen over Jezus en zijn ideeen staan opgeschreven in het heilige boek: de Bijbel. Tien leefregels, zoals niet stelen, liegen. Geloof in een eeuwig leven na de dood.
Christenen geloven in één God, die in drie vormen bestaat: God (de vader), Jezus (de zoon) en de Heilige Geest. Dit heet de Heilige Drie-eenheid. Christenen geloven dat God de aarde en de hemel heeft geschapen.
De basis van onze samenleving is de democratische rechtsstaat, gefundeerd op in het christendom gewortelde basiswaarden zoals menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid, vrijheid, verantwoordelijkheid, naastenliefde en ruimte voor verschil.
De traditioneel-christelijke benadering van Jezus (Oudgrieks: Ἰησοῦς) is de visie van de (orthodox-christelijke) traditie van het christendom, namelijk dat hij de Zoon van God is en daarmee deel uitmaakt van de goddelijke drie-eenheid of triniteit.
De helft van alle christenen in de wereld is rooms-katholiek.Een derde is protestants en de laatste grote stroming is het oosters-orthodoxe christendom.
Christenen bidden samen in de kerk, maar ook gewoon thuis.Meestal doen ze dat voor en na het eten of als ze naar bed gaan. In een gebed kun je God loven en prijzen, hem ergens voor bedanken, vergeving vragen voor foute dingen die je hebt gedaan, of hulp vragen voor jezelf of voor anderen.
Het christelijk geloof, ook wel het christendom genoemd, is één van de grootste en bekendste wereldreligies. Er zijn 2,3 miljard christenen ter wereld. Hoewel er kleurrijke verzameling aan kerken is waarin mensen in verschillende details geloven, staat voor iedereen een ding centraal: dat ze Jezus willen volgen.
Tegen 2060 telt de islam mogelijk even veel aanhangers als het christelijke geloof, momenteel het grootste ter wereld. Ook het aantal gelovigen blijft toenemen in de wereld. Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde.
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
Fundamenteel in het christendom is het geloof in één God. Daarnaast gaan de christenen er in tegenstelling tot de aanhangers van de andere twee monotheïstische wereldreligies (jodendom en islam), vanuit dat God een Drie-eenheid is van drie personen: Vader, Zoon (Jezus Christus) en Heilige Geest.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
Nederlanders spreken God aan met u, terwijl de veel formelere Duitsers hem 'dutzen'. Ook in veel andere Europese talen wordt God getutoyeerd.
Bidden om je eigen begeerten, je eigen hartstochten, te bevredigen, is verkeerd bidden. Dit soort gebeden zijn niet naar Gods wil. We moeten dan ook niet vreemd opkijken als we niet ontvangen wat we gebeden hebben! Wolk zes: niet naar Gods wil bidden.
Acht getijden
In de nacht worden de metten gebeden, bij de dageraad de lauden, bij de aanvang van het werk de prime of priem, om negen uur de terts, om twaalf uur de sext, om drie uur de none of noon, bij zonsondergang de vespers, en voor het slapen gaan de completen.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte. Ook het aandeel dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont, is geslonken: van 16 procent in 2017 naar 14 procent in 2019.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Allebei zijn het dezelfde gelovigen. Rooms-katholieken zullen er zeker geen probleem mee hebben als ze gewoon katholiek worden genoemd. De Rooms-Katholieke Kerk noemt zichzelf ook wel kortweg "de Kerk". Dat is zo omdat ze gelooft dat de Katholieke Kerk de enige 'juiste' vorm van het christendom is.
De vroegste wortels van het christendom liggen in Palestina, waar het monotheïstische jodendom de belangrijkste religie was. In tegenstelling tot wat de christelijke leer zegt, heeft Jezus geen nieuwe religie gesticht.
Vandaag wonen de meeste christenen in Afrika (692 miljoen), gevolgd door Latijns-Amerika (612 miljoen) en Europa (568 miljoen). Tegen het midden van de 21ste eeuw zal het aantal christenen in Europa aanzienlijk afnemen, terwijl het in Afrika sterk zal toenemen tot 1,2 miljard en tot 559 miljoen in Azië.
Jesjoea (ישוע) is een afgekorte vorm van de naam Jehosjoea (יהושע), Jozua (voornaam), te vinden in de laatste boeken van het Oude Testament. Hiervan is de hogepriester Jesjoea in de tijd van Ezra een voorbeeld. De naam betekent 'Jahwe (God) is verlossing'.