als, bijaldien, bijgeval, ingeval, mits, wanneer, zo. toen (vw) : als, terwijl, wanneer.
Synoniemen zijn woorden die dezelfde of een ongeveer gelijke betekenis hebben, bijvoorbeeld bevolking en populatie, huis en woning, weer en opnieuw. Synoniemen zijn nuttig omdat ze voor afwisseling en stilistische verfraaiing van een tekst zorgen, maar ze kunnen ook tot verwarring en stijlbreuken leiden.
Een synoniem of evenwoord van een bepaald woord in een taal is een ander woord in dezelfde taal met min of meer dezelfde betekenis. Dit verschijnsel wordt synonymie genoemd.
wat (vnw) : dat, dewelke, hetgeen, hetwelk, welk, welke. die (vnw) : dewelke, hetwelk, wat, welke, wie.
II wanneer
`Wanneer ik wakker word, weet ik soms nog wat ik gedroomd heb. ` geeft een tijdstip aan vb: wanneer je komt, is het alweer lente Synoniem: als geeft een voorwaarde aan, in het geval dat vb: wanneer Jan mee gaat, ga ik ook mee Synonieme... vraagwoord dat naar een tijdstip vraagt.
Wanneer je een groot getal hebt, zoals een miljoen, miljard of biljoen schrijf je het uit als een woord. Dus vier miljoen, acht miljard en een biljoen.
daarom, derhalve, dientengevolge, dienvolgens, dus, ergo, gevolglijk, zodoende. ergo (bw) : alzo, bijgevolg, derhalve, dus, gevolglijk.
Tip: In de bureaubladversies van Word, PowerPoint en Outlook kunt u een snelle lijst met synoniemen krijgen door met de rechtermuisknop op een woord te klikken en Synoniemen te kiezen.
vanwaar (bw) : hoezo, waarom.
Een antoniem vind je dus door het tegenovergestelde van een gegeven woord te noemen. Bijvoorbeeld jong en oud, dik en dun, hoog en laag, zwart en wit. Een synoniem voor antoniem is tegenoverstelde, omgekeerde of tegendeel.
beschonken, dronken, in de lorum, in de olie, keil, ladderzat, lam, laveloos, lazarus, sikker, straalbezopen, teut, toeter, zat. bezopen (bn) : aangeschoten, beneveld, beschonken, dronken, kachel, keil, ladderzat, laveloos, lazarus, teut, toeter, zat.
(zal, zou, zoude). als trefwoord met bijbehorende synoniemen: zullen (ww) : dienen, hebben, moeten, mogen.
Een synoniem is een ander woord voor 'een ander woord voor': woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen.
wat zeg je (bw): als , hoe , hoe nu , op welke manier , op welke wijze , waarom , wat.
Door het gebruik van synoniemen wordt een tekst minder eentonig en voelt deze een stuk natuurlijker aan, dan wanneer je eenzelfde woord twintig keer herhaalt. Synoniemen kunnen je ook helpen een tekst kernachtiger en minder wollig te maken. Denk aan: 'tevens' -> 'ook', 'doch' -> 'maar' en 'omtrent' -> 'over'.
Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti ("tegen"), onoma ("naam, benoeming").
Aldus is een vrij formeel bijwoord. Het is aan te bevelen neutralere formuleringen te gebruiken met bijvoorbeeld zo, op die manier, op die wijze.
maar (vw) : doch, echter, edoch, evenwel. echter (bw) : daarentegen, doch, evenwel, intussen, maar, niettemin, nochtans, toch.
Synoniemen zijn daarna, later, achteraf, naderhand, vervolgens en daaropvolgend.
Zo kan 5K worden gebruikt als verkorte weergave van het getal 5000 in het algemeen of van 5000 euro, en kan 100K staan voor 100.000 of 100.000 euro. De K wordt, als feitelijk onderdeel van het getal, aan de rest van het getal vast geschreven.
In geldbedragen (bijvoorbeeld bij wisselkoersen) worden cijfers achter de komma niet gegroepeerd. Getallen die uit vier cijfers bestaan, worden in de praktijk vaak zonder spatie of punt geschreven: 2000 kg, 5329 euro, 4567.
Benadruk vaak dat 8 100 000 hetzelfde is als 8,1 miljoen.