Conclusie: muggen hebben als bestuiver en voedselbron zeker een rol te spelen in de natuur. Haal de paar rotte vruchten uit de oogst, maar gooi niet alles weg. Het is onnodig en het kan alleen maar (onvoorspelbare) negatieve gevolgen hebben op ons ecosysteem.
De wereld kan waarschijnlijk overleven zonder de voedselwebben van plassen, maar het is onmogelijk om zeker te zijn. Sommige organismen zouden afzien zonder muggen. Enkel vrouwelijke muggen drinken bloed, en dat doen ze alleen als ze zich voortplanten.
Muggen maken net als alle andere diersoorten deel uit van ons ecosysteem en de voedselketen. Ze leggen hun eitjes in water. De larven die daar uit komen, filteren algen uit het water. Daarmee helpen ze bijvoorbeeld voorkomen dat er giftige blauwalgen groeien in zwemwater.
Zonder genoeg muggenlarven zullen er steeds minder libellen, vissen en kikkers zijn. Muggen kunnen dan, omdat hun voortplanting snel gaat, steeds vaker als plaag voorkomen. Een typisch gevolg van het verslechterende evenwicht in het ecosysteem.
Houd je ramen en deuren 's dan zoveel mogelijk gesloten, vooral 's avonds. Maar wat als de muggen in korte tijd een grote familie hebben gesticht? Dat kunnen ze namelijk erg goed, want een mug leeft zes tot acht weken en in die periode kan ze tot wel 900 en misschien zelfs 1000 eitjes leggen!
Doe je dat wel, dan komt ze terug om verder te eten. Heel irritant al die muggen die 's nacht door je slaapkamer zoemen. Gelukkig steekt een mug maar één keer per nacht, of toch niet? Normaal gesproken heeft een mug aan één keer prikken genoeg.
Volgens muggendeskundige Bart Knols van de Nijmeegse Radboud Universiteit heeft een mug na één keer steken voldoende bloed binnen gekregen. Maar slaat u haar weg, of rolt u in uw slaap een keertje om, dan kan het zijn dat ze niet genoeg bloed binnen heeft kunnen krijgen.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Muggen drinken veel bloed
Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken. Je hebt vast wel eens een flinke bloed vlek gezien wanneer je een mug dood hebt geslagen.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
Mensen met 'zoet bloed' worden sneller gebeten
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Deze muggen leven 40 à 50 dagen en zetten gedurende hun leven meerdere keren eitjes af. Steekmuggen zijn echter niet de enige muggenfamilie met bijtende soorten, ook soorten uit andere families (kriebelmuggen of Simuliidae en knutten of Ceratopogonidae) bijten en kunnen ziekten overbrengen.
Enerzijds dienen ze als voedselbron voor allerlei dieren. De larven worden gegeten door waterkevers, libellenlarven, amfibieën en vissen. De volwassen dieren worden dan weer bejaagd door onder andere vleermuizen. Het verdwijnen van muggen betekent dus dat er minder voedsel is voor al deze soorten.
Hoeveel bloed zuigt een mug op als hij je prikt? Héél weinig. Maar 0,000005 liter bloed per beet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een mug al je bloed opslurpt.
De mug dient als voedsel voor andere dieren, de larven houden het water waarin zij opgroeien schoon en de wetenschap ontwikkelt medicatie door van muggen te leren. Steekmuggen kunnen dodelijke ziekten overdragen, zoals malaria en het westnijlvirus. Dat zijn ziekten die jaarlijks miljoenen mensen treffen.
Muggenplaag voorkomen
Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.
Muggen komen juist af op menselijke lichaamsgeur en dan met name op de koolstofdioxide (CO2 dus) die we uitademen. Hiervoor hebben muggen speciale receptoren die de koolstofdioxide kunnen waarnemen.
Nee, muggen komen niet op licht af. Muggen komen vooral op geur af, zoals zweet.Ook komen ze af op uitgeademde lucht (CO2 (carbon dioxide)) en op warmte.
Zo blijkt dat ze behoorlijk veel sliepen; gemiddeld tussen de 16 en 19 uur per dag. Deze resultaten suggereren dat vermoeide muggen dus slaap boven eten verkiezen.
Als muggen alleen maar stilletjes in onze voeten zouden steken, zou daar misschien nog mee te leven zijn. Maar ze zijn helaas echter dol op het kat muis spelletje rondom ons hoofd. De mug vindt haar favoriete prikplek door geurende lichaamsstoffen en lichaamswarmte.
Muggen zijn overdag nauwelijks actief en gaan pas als de schemering in zet op jacht. 2. Muggen steken niet, maar bijten. De beesten hebben een zogeheten zuigsnuit, waarmee ze bloed kunnen opzuigen.
Voorkeur voor bloedgroep O
Welk bloedtype je hebt speelt een grote rol als het gaat om het aantrekken van muggen. Muggen komen sneller af op mensen met bloedgroep O. Dat zou te maken kunnen hebben met de stollingsfactoren van deze bloedgroep. Deze factoren liggen lager in bloedgroep O dan andere bloedgroepen.
Geuren die muggen aantrekkelijk vinden, zijn de geur van zweetvoeten, de geur die je uitstoot na het sporten en net nadat je bier gedronken hebt. Ook zijn zwangere vrouwen extra aantrekkelijk voor muggen omdat ze door hun verhoogde stofwisseling veel chemische verbindingen uitademen.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.