Ganzenbord is bedacht door een boer. Op een feest vroeg hij alle gasten een gans mee te nemen. De gasten mochten om de beurt met een dobbelsteen gooien. Bij zes mocht iemand zijn gans in een weiland met obstakels zetten.
De oorsprong
Hoewel daarvoor geen bronnen bestaan, laten sommige historici de oude Grieken al ganzenborden. Aannemelijker is dat het spel der spellen in het laatste kwart van de zestiende eeuw, in Italië ontstaat.
58 De gans is in slaap gevallen: opnieuw beginnen. 59 Snel het aantal gegooide ogen vooruit. 63 Het doelveld moet met een exacte worp worden bereikt. In het begin krijgt elke speler 1 gans en 5 fiches, bonen, snoepjes of iets der- gelijks.
De bedoeling van het spel is in zo weinig mogelijk beurten een pion van het begin naar het eind van een reeks velden te voeren, waarbij elke speler in elke beurt zijn pion zoveel velden moet verplaatsen als men ogen gooit met de dobbelstenen.
Ganzenborden is one of the most classic Dutch games, together with Mens erger je niet. Translated in English the title means something similar to "The game of goose".
De oorsprong
Het is Francesco, telg uit het roem- en rijke De' Medici-geslacht die Filips II, koning van Spanje een ganzenborden schenkt. De eerste officiële vermelding dateert uit 1597, het jaar waarin het bordspel in een Londens register ingeschreven wordt als 'the most pleasant game of the Goose'.
Wie bij de eerste worp 4 en 5 gooit, mag direct naar nummer 53. Wie op een veld met een gans komt, dus de nummers 5, 9, 14, 18, 23, 27, 32, 36, 41, 45, 50, 54 en 59, mag nog een keer het gegooide aantal ogen.
Er wordt om de beurt met 2 dobbelstenen gegooid. De spelers zetten hun gans zo veel velden vooruit als het aantal ogen van de beide dobbelstenen.
Ganzenbord duurt ongeveer 30 minuten, wat dit het ideale familiespel maakt om even snel te spelen met je kinderen. Een echte gezinsactiviteit die leuk is voor jong en oud.
Vroeger werden dobbelstenen als iets negatiefs gezien, maar doordat het ganzenbord een "braaf" spel was, vonden mensen het niet erg om met dobbelstenen het spel te spelen. In de 16e eeuw was ganzenbord een ontspannend spel voor adellijke kinderen, maar sinds de 17e eeuw werd het spel gebruikt om de jeugd iets te leren.
Het woord gans, met als betekenis 'heel, geheel, volledig', is vrij gangbaar in België, vooral in de spreektaal. Ook in Nederland komt het wel voor, maar daar heeft het voor veel taalgebruikers een ouderwetse bijklank.
Wie hierop terechtkomt, moet hetzelfde aantal ogen verder tellen. Het is dus niet mogelijk dat een speler zijn beurt beëindigt op een hokje met een gans. Wie te veel ogen gooit en daardoor voorbij 63 zou spelen, moet vanaf 63 weer terugspelen. Dit vergroot het risico dat men op het gevreesde hokje 58 of 52 terechtkomt.
Het doel van ganzenbord is om jouw gans zo snel mogelijk naar de vijver in het midden van het bordspel te krijgen. Dit doe je door om en om te dobbelen en vervolgens dat aantal stappen te zetten. In totaal zijn er 63 stappen te zetten tot je bij de vijver bent.
Een educatief en dynamisch bordspel om mentale kwetsbaarheid, beperkingen en diversiteit bespreekbaar te maken. Ook ruimer in te zetten om kinderen van 7 tot 13 jaar met elkaar in gesprek te laten gaan over hun leven, vooroordelen, gevoelens enzovoort.
Lingo board games zijn communicatieve taalspellen gemaakt om samen in de klas, in het taalcafé of thuis te spelen. Er zijn steeds kleine set (4/5 personen) en klassensets verkrijgbaar. Het eerste spel, 150 Basics, bevat een groot spelbord op A2 met 150 basiswoorden die als eerste in elke taal geleerd worden.
Er bestaan veel verschillende uitvoeringen van het spel, maar de indeling van het bord is steeds dezelfde. Ganzenbord heeft een speelvlak van 63 velden, het product van de twee symbolische getallen 7 en 9. Wie hier komt moet er blijven tot een andere speler er komt. Degene die er het eerst was speelt dan verder.
Met het Selecta Reuze Ganzenbord kruip je in de veren van een gans en kom je in aanraking met de spannende avonturen van de ganzenwereld. Dit Selecta Ganzenbord bevat grote houten ganzen. Afmeting speelbord: 50 x 70 cm.
Het doel is (net als bij het bordspel) om zo snel mogelijk bij de finish te komen. De deelnemers gooien met een dobbelsteen. Het aantal ogen dat ze hebben gegooid, is het aantal velden dat ze vooruit mogen. Als ze uitkomen op een veld met een opdracht of vraag, dan moet deze eerst vervuld of beantwoord worden.
De spelers zetten hun gans zo veel velden vooruit als het aantal ogen van de beide dobbelstenen. En nu opgelet, want op de volgende velden gebeurt iets: 5 Het aantal ogen dat is gegooid terugzetten. 6 De brug leidt sneller naar het doel en bovendien blijven de voeten droog: verder naar 12.
Op veld 42 verdwaalt men, betaalt een fiche en moet terug naar veld 30. Wie op veld 52 komt, wordt opgesloten tot hij door de volgende speler die precies op dit veld komt, wordt bevrijd.
Die speler kan zijn pion weer in het spel brengen als hij 6 gooit als hij aan de beurt is. Als het je lukt een speelfiguur van een andere speler eraf te gooien, dan neem je een belangrijke voorsprong in het spel.
Gooi je 6, dan mag je één pion van je kleur op je start- vakje plaatsen. Je moet meteen nog een keer gooien en de pion evenveel vakjes verzetten als je ogen hebt gegooid. Daarna is de volgende speler aan de beurt.
Bij mens erger je niet mag een speler een extra beurt nemen als hij een zes gooit. Dit betekent dat hij opnieuw met de dobbelsteen mag gooien en een van zijn stukken mag verplaatsen volgens het getal op de dobbelsteen.