een federale staat is een staat die bestaat uit verschillende deelstaten. Die deelstaten vormen samen een 'federatie'. Niet alleen België is een federale staat, ook bij voorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje zijn federale staten.
Een federale staat ofwel bondsstaat bestaat uit één centrale overheid en een aantal deelgebieden. Deze hebben alle eigen bevoegdheden die niet door het centrale gezag ingeperkt kunnen worden, een eigen volksvertegenwoordiging, en een eigen regering. Dit machtsevenwicht is steeds grondwettelijk vastgelegd.
De federale overheid draagt alle verantwoordelijkheden van België en van de deelstaten ten aanzien van de internationale organisaties waar het partij van is. Het federale niveau is tevens bevoegd voor alles wat niet uitdrukkelijk tot de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten behoort.
Een federale regering of bondsregering is de overkoepelende regering van een federale staat of een bondsstaat. Naast een federale regering zijn er meer regeringen op deelstaatniveau. Dit kan gaan over onder andere staten (Verenigde Staten), landen (Duitsland) en gewesten of gemeenschapen (België).
De federale regering is het orgaan van de federale uitvoerende macht. Ze voert de wetten uit. Daarnaast neemt de regering deel aan de wetgevende macht.
De premier van België of de eerste minister van België is de leider van de Belgische federale regering. De huidige Belgische premier is Alexander De Croo. Hij legde op 1 oktober 2020 de eed af bij koning Filip. De huidige eerste minister Alexander De Croo.
Naast de drie gewesten telt de federale staat drie gemeenschappen. Men gaat daarbij uit van de "taal". We spreken dus over de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige Gemeenschap.
Het Koninkrijk der Nederlanden heeft kenmerken van een federale monarchie. In een federale monarchie is het land opgedeeld in gebiedsdelen, in dit geval de drie landen, met ieder een eigen regering, parlement en wetgeving. Deze gebiedsdelen samen vormen een federatie.
België heeft 1 federale regering en 5 deelregeringen. Elke regering heeft een aantal ministers die een eigen bevoegdheid hebben. De Duitstalige Gemeenschap.
Een federatie (ook wel: bondsstaat) is een verbond van deelstaten die door middel van een verdrag of overeenkomst één land zijn. De deelstaten hebben veel politieke macht, de federale overheid is alleen op bepaalde terreinen (zoals defensie of financiën) verantwoordelijk.
België heeft tien provincies die elk hun eigen volksvertegenwoordiging en bestuur hebben. Sinds de laatste staatshervormingen behoren de provincies tot de bevoegdheden van de gewesten. Het Vlaams Gewest en het Waals Gewest tellen elk vijf provincies.
België wordt verdeeld in drie gewesten[1]: Vlaanderen, Wallonië en tweetalig Brussel. Daarnaast bestaan er drie gemeenschappen[2]: de Nederlandse, Franse en Duitse gemeenschap.
Het koninkrijk België is een federatie van de gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel, met een federaal bestuur. België kent een constitutioneel parlementair stelsel en ministeriële verantwoordelijkheid. Naast een federale regering en parlement zijn er gewestelijke regeringen en parlementen.
Het parlement (de Staten-Generaal) controleert de regering. Ministers leggen in het parlement verantwoording af over hun beleid.
Tussen 1970 en 1993 evolueerde het land tot een efficiënte federale structuur. Dit gebeurde via vijf staatshervormingen (in 1970, 1980, 1988-89, 1993 en 2001). Daarom zegt het eerste artikel van de Belgische grondwet vandaag: "België is een federale staat, samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten".
Het Vlaamse Gewest strekt zich uit over het grondgebied van de vijf Vlaamse provincies: Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. De Vlaamse Gemeenschap omvat alle inwoners van Vlaanderen en de Vlaamse inwoners van het tweetalige Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.
Er zijn drie gewesten. De benaming van de drie gewestelijke instellingen is ontleend aan de naam die hun grondgebied draagt. Vandaar dat we spreken (van noord naar zuid) van het Vlaamse Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest.
De koning vormt samen met de ministers de regering. Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel.
Waar komt het aardgas vandaan? In België zijn er geen aardgasbronnen. Het aardgas wordt voornamelijk ingevoerd uit Noorwegen, Nederland en Qatar (LNG) en in mindere mate uit Rusland en Groot-Brittannië. Aardgas kan onder vloeibare vorm, dit is LNG, worden aangevoerd per methaanschip via Zeebrugge.
De Koning heeft in België een beperkte politieke macht. Hij is het symbool van het land. Omdat België een democratisch land is, is de politieke macht bij het Parlement en de Eerste Minister.
De naam Belgica werd voor het eerst vermeld door Julius Caesar. Hij duidde met Gallia Belgica een gebied aan in Noord-Frankrijk, België, Zuid-Nederland, Luxemburg en Zuidwest-Duitsland tot aan de Rijn. Het latere België kreeg na de val van het Romeinse Rijk een andere bevolkingssamenstelling dan in Caesars tijd.
In 2019 telde België 132.000 dollarmiljonairs (een miljoen dollar komt overeen met 882.000 euro). Dat blijkt uit het World Wealth Report van het internationale studiebureau Capgemini.