Brut wil eigenlijk zeggen hoe 'droog' de wijn is.Brut is zeer droog en dulce is zeer zoet. Kortgezegd: Alleen de bubbels die uit de champagnestreek in Frankrijk komen, mogen de naam champagne dragen. Dus: Cava of Prosecco zijn géén champagne.
Brut is een vorm van een mousserende wijn. Brut is dus geen drankje, zoals prosecco, maar een variant van hoe jij je prosecco het liefste drinkt. Je kan dus geen glas brut bestellen. Een glaasje brut prosecco daarentegen wel.
Bij al deze bubbels is 'brut' een aanduiding voor de droge smaak die je proeft. In andere woorden: het is de variëteit van champagne waar de minste suiker aan toegevoegd wordt. Wanneer je een brut champagne koopt, mag je er dus vanuit gaan dat deze een absoluut droge smaak heeft.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Als laatst komen we aan bij Dulce. Dit is de zoetste in zijn soort met meer dan 50 gram suiker per liter, erg zoet dus. Mensen die van zoete wijnen houdt vinden Dulce lekker.
Behalve 'brut' heb je de zoetste variant 'demi-sec' (33 tot 50 gram suiker per liter) en 'sec' (17 tot 35 gram suiker per liter). Bij cava vind je de benamingen 'seco' en 'semi-seco' terug. Wat je lekker vindt, hangt natuurlijk van persoonlijke smaak af.
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
Een lekkere en goede Cava is bijvoorbeeld Mastinell Cava, een Cava Reserva met langere flesrust en een uitgesproken karakter. Mijn eindoordeel over deze Mastinell Cava, een top Cava Brut Reserva: Deze Spaanse Cava behoort tot de beste Cava merken. Een top wijnhuis die deze brut wijn heeft gemaakt.
Dus, is cava gezond? Over het algemeen geldt: hoe droger het drankje, hoe minder suikers het bevat. Ga je voor een cava extra brut, dan hoef je je heus geen zorgen te maken over de lijn, al blijft het gevaarlijk om te zeggen dat een alcoholhoudend product 'gezond' is.
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.
De betekenis van 'cava' in het Catalaans is 'kelder'. Dit verwijst naar de kelders waarin de wijn ligt te rijpen. De achtergrond daarvan kan je terugvinden in de geschiedenis. Cava wijn wordt geproduceerd sinds het jaar 1872.
Freixenet ([ˌfɾəʃə'nɛt]) is een Spaanse producent van cava, een Spaanse mousserende wijn. Freixenet is gevestigd in Sant Sadurní d'Anoia in Catalonië. Het is een van de grootste cavaproducenten, met wereldwijd vestigingen. Het verkoopt ruim 200 miljoen flessen per jaar, met een omzet van ruim 500 miljoen euro.
Zo zit je met een ¡H!
Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën. Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Zwarte peper intensiveert de smaak van de aardbeien waardoor hun zoetigheid meer naar voren komt. Een spannende combinatie die zeker de moeite waard is eens te proberen. Ook lekker heerlijk een bolletje ijs.
Probeer ze eens te serveren met fijne snippers verse munt of wat balsamico en basilicum. Of pureer enkele aardbeien, verwarm de puree en meng met stukjes verse aardbei tot ze lauw zijn. Kortom, je kan eindeloos creatief zijn om de vruchten op een originele en smaakvolle manier te serveren.
Cava wordt ingedeeld naar de zoetheid die afhangt van de hoeveelheid suiker in de wijn voor de tweede gisting. Van zeer droog naar zoet zijn er zeven categorieën: Brut nature: zonder toevoeging van suiker. Extra brut: niet meer dan 6 gram suiker per liter.
Verder is het handig om te weten dat er ongeveer 5 glazen uit een fles wijn gaan en 6 uit een fles prosecco, cava of champagne.
Zo wordt Champagne demi-sec, de meest zoete dus, meestal bij het dessert gedronken, en omgekeerd is Champagne brut, die weinig suiker bevat, vanwege de frisse, sprankelende smaak heel geschikt als aperitief en tijdens de maaltijd.