Kinderen onder de 12 jaar mogen niet zelf beslissen over het medisch onderzoek of de behandeling. Dat doen hun ouders. Jongeren tussen 12 en 16 jaar beslissen samen met hun ouders. Jongeren vanaf 16 jaar mogen zelf beslissen.
Boete voor jongeren vanaf 12 jaar
Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een boete krijgen als ze een strafbaar feit plegen. Bijvoorbeeld voor vernieling of als zij zwartrijden in het openbaar vervoer. De officier van justitie bepaalt de hoogte van de boete. Bij ernstigere overtredingen doet de rechter dat.
Je kunt een eigen bedrijf beginnen, als je daarvoor toestemming krijgt van de rechter. Je kunt je als donor opgeven, zonder toestemming van je ouders. Je mag trouwen als je zwanger bent en toestemming krijgt van je ouders. Je kunt de rechter vragen je meerderjarig te verklaren als je zwanger bent.
Bij ongeveer 1 op de 20 jongens en 1 op de 8 meiden gaan ze ook over personen van hetzelfde geslacht. Gemiddeld hebben jongens de eerste gevoelens van seksuele opwinding als ze 13,4 jaar zijn. Voor meiden is dit bijna twee jaar later, met 15,1 jaar. De meeste pubers zeggen nog niet toe te zijn aan seks.
Wat zegt de wet hierover? Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen.
Ben je jonger dan 14 jaar? Dan mag je volgens de wet nog geen seks hebben en dan wordt de vrijpartij (met penetratie) automatisch bestempeld als een verkrachting. Ben je 16 jaar of ouder, dan mag je volgens de wet seks hebben als: iedereen toestemming geeft en dit dus echt zelf wil.
Dat kan.Je kan zelf naar de huisarts gaan en een voorschrift vragen voor anticonceptie. Je huisarts heeft beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat hij of zij niet mag doorvertellen aan je ouders dat je langs geweest bent en wat je vraag was.
Vanaf welke leeftijd kunt u starten met de pil? De verschillende soorten anticonceptiepillen kunnen vrouwen gebruiken vanaf de eerste menstruatie. Dit betekent dat de fabrikant de pil bij deze vrouwen uitgebreid heeft onderzocht. Hieruit blijkt dat de pil vanaf de eerste menstruatie veilig is en werkt.
Huisarts kan patiënt weigeren
De huisarts die u kiest mag u weigeren als nieuwe patiënt wanneer: u te ver weg woont;de huisartsenpraktijk vol is;de huisarts niet kan instemmen met bepaalde zorgwensen, bijvoorbeeld een verzoek voor euthanasie.
Ieder kind heeft recht op rust en vrije tijd.
Ieder kind moet genoeg eten, drinken en kleding krijgen en een huis hebben om in te wonen. Daarnaast moet je voldoende ruimte en hulp krijgen om te leren wat goed voor je is. Je ouders of verzorgers zijn hiervoor verantwoordelijk.
Als iemand je bijvoorbeeld dwingt om te tongzoenen terwijl je dat niet wilt, dan is dat aanranding. Aanranding is strafbaar en daar kun je aangifte van doen bij de politie.
Seksueel geweld, seksueel misbruik en incest zijn strafbaar volgens de wet. Maar niet alle vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn momenteel strafbaar in Nederland.
Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar. De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017. In 2012 was dat 14,4 jaar.
Onder 16- tot 25-jarigen was 56 procent seksueel actief. Onder 25- tot 45-jarigen was dat aandeel met 87 procent het hoogst. Vanaf 55 jaar neemt het percentage mensen dat seksueel actief is af, onder 75-plussers was dit met 27 procent het laagst.
Ons wetboek van Strafrecht verbiedt in beginsel geen seksuele handelingen in het openbaar. Echter, bestaat er natuurlijk wel artikel 239 Sr dat in het algemeen de schennis van de eerbaarheid verbiedt en art 430a Sr dat naaktrecreatie verbiedt buiten de daartoe bestemde plekken.
Jongeren geven vooral de voorkeur aan multimedia in hun vrije tijd. Ze sporten steeds minder. Dat blijkt uit een onderzoek van het OIVO bij 2.800 jongeren tussen 10 en 17 jaar. (netto/OIVO) – Tv-kijken, surfen op het internet, muziek beluisteren, dvd's bekijken en naar de cinema gaan.
In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'. In de ontwikkelingspsychologie spreekt men niet meer van 'pubers' en 'puberteit' maar van 'adolescenten' en 'adolescentie'.