Het kan zijn dat je iets meemaakt en dat je daarover gaat dromen. Dat gebeurt bijvoorbeeld heel vaak bij trauma's. Maar dat wil niet zeggen dat als je over iets droomt, dat dat ook acuut een probleem is, of een verborgen verlangen in dit geval.
Volgens relatietherapeut Anne McKay is dromen over je ex super normaal. Het is namelijk een teken dat we nog bepaalde positieve of negatieve gevoelens hebben voor onze voormalige vriend of vriendin.
Het gaat niet over seks
Jep, de droom is vaak een metafoor. Droom je over seks met iemand, dan hoeft dat niets met lust te maken te hebben. Seksdromen zijn niets vreemds en zeggen meestal niets over je seksbehoefte.
Die personen in je droom betekenen niet letterlijk die personen, maar kunnen het symbool voor stress of angst of een andere emotie die je moet verwerken. De dromen zijn vaak niet precies hetzelfde, maar het thema wijst wel vaak op iets wat je nog niet helemaal verwerkt hebt.
Vaak zijn het de eerste liefdes die terugkeren in je dromen. Waarom? Omdat die symbool staan voor al die gevoelens die je voelde de eerste keer dat je verliefd of een relatie had. Deze “ex-dromen” krijg je vooral als je relatie een beetje in een sleur zit, of als je al een tijdje single bent.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Dromen waarin echte mensen aan bod komen, gaan dus eigenlijk helemaal niet écht over deze personen. Ze gaan over emoties die de dromer heeft en wat zijn of haar associaties daarmee zijn. Deze associaties kunnen bewust of onbewust zijn. Dus mocht er iemand over jou hebben gedroomd, zoek er niet te veel achter.
Dromen over vreemdgaan kunnen bijvoorbeeld wijzen op problemen als afstand voelen bij je partner, onvervulde verlangens in je relatie, seksuele conflicten, gebrek aan vertrouwen of jaloezie. Bovendien kan het ook een reflectie zijn van andere problemen of gevoelens waar je mee rondloopt.
Als deze signalen de prefrontale cortex van de hersenen bereiken – en zich 'mengen' met ons geheugen' – ontstaat er een droom. Volgens deze theorie hebben dromen geen diepere betekenis en kunnen ze hoogstens een beeld geven van onze herinneringen.
Een terugkerende droom kan dan symbool staan op dat er wat nodig is om te vatten of los te laten. Veel terugkerende dromen zijn bijvoorbeeld vallen, achtervolgd worden. Een concreet voorbeeld is een terugkerende droom zowel als kind en volwassene waarbij iemand vanuit school de weg terug naar huis kwijt raakte.
Seksen is het bepalen van het geslacht (sekse) van (jonge) dieren, en wordt ook wel sondering genoemd. Dit kan om verschillende redenen worden gedaan, bijvoorbeeld om mannelijke en vrouwelijke dieren apart te kunnen houden zodat er geen jongen worden voortgebracht.
Als je dus iets hebt gestolen van je ex, en vaak gaat dit dan over geld, dan zal het waarschijnlijk niet meer goed komen tussen jullie. Vertrouwen is nu eenmaal één van de belangrijkste dingen die er zijn binnen een relatie. Als je het vertrouwen schaadt, is er in veel gevallen geen weg meer terug.
Je ex laat weten dat hij of zij beter dan ooit is
Een ex stuurt je niet altijd een berichtje met de achterliggende gedachte om je terug te willen. Vaak wel; want we zijn natuurlijk niet te missen. Maar soms is het juist om te laten blijken dat ze over je heen zijn. Iets wat onnodig en vervelend voelt om te horen.
Je 'crush droom' kan dus zeker op een verliefdheid wijzen. En het kan wel dat je gevoelens hebt voor de persoon in je droom. Gevoelens die je jezelf niet toelaat, bijvoorbeeld. Maar veel vaker is het complexer dan dat.
Tijdens de remslaap stroomt er sowieso meer bloed naar je vagina. En juist tijdens deze remslaap droom je vaak. Logisch dus, dat we weleens sexy dromen. Lig je al op je buik, dan wordt alles wat sneller gestimuleerd daar beneden, puur door het contact tussen je matras en je vayjay.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
Nachtmerries door stress en angst
Nachtmerries komen dikwijls voor in een periode waarin je veel stress hebt. Misschien ben je gespannen omdat je te veel werk hebt. Of misschien ben je bang omdat er te veel van je verwacht wordt. Faalangst en onzekerheid kunnen in dat geval zeker leiden tot 'slechte dromen'.
Een droom is eigenlijk een projectie van een film van je eigen gedachten. Tijdens het dromen zijn weer hele andere hersengebieden actief dan anders. Dit zorgt voor een omgedraaide verwerking van informatie.
Hebben jouw dromen inmiddels aan verscheidene (denkbeeldige) mensen het leven gekost? Dat is nog geen reden tot paniek. Maar als het een terugkerend ding wordt, proberen je dromen je volgens Schredl wellicht iets duidelijk te maken: je moet leren hoe je in het dagelijks leven met je agressieve emoties kunt omgaan.
Je kunt wat je dromen je vertellen dus zien als een soort brainstormproces. Je dromen kunnen je iets vertellen of bijvoorbeeld ideeën aandragen voor bijvoorbeeld studiekeuze, een originele vakantiebestemming of een manier om die ruzie bij te leggen. De kunst is vervolgens wel om je dromen te onthouden.
Is er nog gevoel? is niet alleen een interessant boek voor partners met relatieproblemen. Ook wanneer je gewoonweg iets meer over relaties of jouw rol als partner zou willen weten is het nuttig. Daarnaast is het ook een informatief boek voor hulpverleners die te maken krijgen met relatieproblemen.
De meeste exen beginnen hun geliefde te missen na een 2 tal weken. Soms een drie weken, dat hangt ervan af hoe jullie uit elkaar zijn gegaan. De meesten ex liefjes gaan terug naar elkaar als ze elkaar hard missen en als het gemis blijft voortduren.
Als je je ex dus toch een berichtje besluit te sturen, denk er dan van tevoren goed over na en laat het daarbij. Als hij niet direct reageert kun je beter je mond houden dan nog een berichtje sturen, want hiermee maak je de situatie (en de kans dat hij reageert) er nooit beter op.