Door met een magnetron te koken blijven vitamines beter bewaard dan wanneer je ze 'platkookt' op het vuur in een liter water. De oplossing: korter koken in weinig water en met het deksel op de pan. Als je op gas kookt, is een magnetron een milieuvriendelijker en budgetvriendelijker alternatief.
Gerechten opwarmen gaat prima in de (hetelucht-)oven. Maar ook het opwarmen in de pan of koekenpan gaat goed. Persoonlijk vind ik stamppot die in de koekenpan is opgewarmd juist lekker doordat er een korstje op ontstaat. Potjes babyvoeding kunnen prima in een pannetje met heet water, au bain marie, opgewarmd worden.
Deze ovens zijn multifunctioneel. Je kunt ze gebruiken om te ontdooien, op te warmen, te pocheren en te grillen. Het voordeel van zo'n combi-stoomoven is dat je dus eigenlijk geen gewone oven (of magnetron) meer nodig hebt.
Verwarmen van vloeistoffen en verwarmen van kliekjes. Koken van groente en aardappelen. Bereiden van kip, vis, gerechten met kaas. Bereiden van vlees, eiergerechten, doorkoken van bijvoorbeeld soep of vlees in saus en snel ontdooien.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Veel onderhoud nodig. Daarnaast vergt een stoomoven veel onderhoud. U zult de oven dan ook vaker moeten schoonmaken na gebruik dan dat u gewend bent bij een conventionele of heteluchtoven. Dit komt doordat er restwater achterblijft na gebruik.
Verschil in Functies
Doordat de combi oven ook meer op een oven lijkt, zijn de ovenfuncties ook beter dan bij een combimagnetron. Bij sommige apparaten kunt u de magnetron- en ovenfuncties gelijktijdig gebruiken. Dit heet gecombineerd koken, wat handig kan zijn om gerechten sneller te laten garen.
Met een stoomoven bereid je meer dan alleen groente
Zo kan je ook makkelijk bakken op temperaturen tot 230° Celsius, wat ideaal is voor pizza's, taarten en vleesgerechten met een knapperig korstje. En doordat je ook stoom en hetelucht tegelijk kan gebruiken, blijft je maaltijd botermals.
Minder én groenere energie
Omdat de magnetron voedsel via elektromagnetische straling zeer doelgericht verwarmt, verbruikt hij wat minder energie dan een oven of gasfornuis. Ook gebruikt de magnetron geen gas, maar stroom en stroom wordt steeds groener.
De oplossing: hetelucht stand en dan de temperatuur iets lager (20-40 graden lager) en dan op de helft vd baktijd omdraaien.
Ja, dat kan.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Plaats het flesje in een pannetje met warm, maar niet kokend water. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Anders kan een deel van de melk te warm worden.
Voor het bereiden van een diepvriespizza zoek je een magnetron met een pizzastand. Bij een pizzastand geeft de ovenfunctie in je magnetron extra veel warmte vanaf de onderkant. De grill zorgt voor een knapperige korst. Zo is je pizza knapperig én gaar.
De levensduur van een magnetron is erg moeilijk in te schatten. Een realistische verwachting is dat de gemiddelde magnetron ongeveer 10 jaar mee gaat. Dat houdt in dat sommige magnetrons er al na 2 jaar mee ophouden, terwijl andere magnetrons na 25 jaar nog niet stuk te krijgen zijn.
In een combimagnetron kun je ovenschotels maken en gerechten bakken, maar het is minder ideaal. De combimagnetron bakt met hetelucht en bovenwarmte. Er zijn combimagnetrons die een crispfunctie hebben.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Stel de temperatuur wat lager in, zodat de taart geleidelijk aan kan garen, zowel van binnen als van buiten. Als je een taart op een te lage temperatuur bakt, zal de taart niet voldoende kunnen garen. Dan heb je alleen de baktemperatuur te verhogen. Een taart of cake moet vaak wel een uur in de oven.
Met een stoomoven kun je jouw kookplaat deels vervangen. Groenten die je normaal in een pan kookt kun je namelijk ook in de stoomoven garen. De kooktijd is zo goed als gelijk (bekijk hier de stoomtijden van groenten), en het scheelt een hoop vaat! Je hebt namelijk geen grote pannen meer nodig, maar kleine stoombakken.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.
Wanneer je een glas water te lang verwarmt in een magnetron wordt het water té warm. Wanneer je het glas dan beet pakt en beweegt zal het water als het ware 'uitbarsten'. Het water kan dan kokend heet over je vingers spatten en brandwonden veroorzaken.