Koffiecreamer, we gooien het vaak in onze koffie. Hartstikke handig om mee te nemen, maar erg goed voor je lichaam is dit poeder niet. Het bevat namelijk een zeer schadelijke stof: acesulfaam-K, oftwel E950. Deze kunstmatige toevoeging dient als zoetmaker en is 200 keer zoeter dan normale suiker.
Koffieroom staat niet in de Schijf van Vijf. Koffiecreamer is geen melk. Het is een poeder gemaakt van glucosestroop, kokosvet en melkeiwit. Ook dit staat niet in de Schijf van Vijf, omdat het veel verzadigd vet en suiker bevat.
Een creamer geeft de koffie een melkachtige smaak. Dat komt doordat het een laagje op de tong legt waardoor de koffie milder smaakt. De creamer kan al in de automaat bij de koffie gevoegd worden maar is er ook als staafjes zodat je het zelf aan jouw zwarte koffie kunt toevoegen.
Creamer bestaat hoofdzakelijk uit plantaardige vetten, emulgatoren en maltodextrine (en soms caseïne uit melk). Toch geeft het door de plantaardige vetten en de maltodextrine (vervanger van lactose) een 'melkachtige' smaak aan de koffie.
Er zitten 11 kilocalorieën in 1 zakje (2 gram) koffiecreamer. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'koffiecreamer'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Gooi koffiecreamer niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
Creamer is een melkvervanger die, in vloeibare of poedervormige vorm, gebruikt wordt in koffie of thee. Creamer bestaat hoofdzakelijk uit plantaardige vetten, emulgatoren en maltodextrine.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Vergeleken met koeienmelk heeft ongezoete amandelmelk: Minder calorieën (40 calorieën per kopje, vergeleken met 149 in koeienmelk) Bijna vier keer minder vet.
Becel voor de koffie is ideaal voor gasten die koffie of thee met melk of room drinken. Deze koffiemelk geeft een romige smaak aan koffie. Daarnaast bevat de magere melk gezonde omega 3- en omega 6-vetzuren die bijdragen aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.
Want niet alleen de melk is lastig te verteren, het zorgt er ook voor dat je hele maaltijd minder goed verteert. Met een opgeblazen gevoel als gevolg. Dat opgeblazen gevoel merk je vaak wel, maar er gebeurt nog meer, wat je niet direct opmerkt. De stof fosfaat, wat in melk zit, trekt mineralen aan als een magneet.
Er zijn inmiddels giga veel alternatieven: havermelk, kokosmelk en zelfs de meeste soorten notenmelk kun je nu opkloppen tot heerlijk schuim voor op je koffie.
Wil je nou nog een stapje verder op de koffiemelk-gezondheidsladder, dan kies je voor plantaardige melk zoals kokosmelk, havermelk of amandelmelk. Van deze 'melk' krijg je geen gedoe met vertering, er zitten geen transvetten in en zijn eigenlijk alleen maar goed voor je gezondheid.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Een stuk slechter voor het cholesterol zijn espresso (2-3 kopjes maximaal) en Turkse/Griekse koffie of koffie die gezet wordt met een Cafetière (French Press). Van de laatste twee soorten wordt allebei geadviseerd om slechts één kopje per dag te drinken.
Koffiecreamer bevat over het algemeen geen lactose. Ook in Nederlandse harde kaas komt vrijwel geen lactose voor.
Creamersticks zijn dé ideale melkvervangers doordat ze dezelfde smaak hebben als koffiemelk en veel langer houdbaar zijn. De creamer is verpakt in sticks van 2,5gram, de geschikte hoeveelheid voor een kop koffie.
Koffiemelk. Naast 'gewone' koemelk kun je ook kiezen om koffiemelk te gebruiken. Koffiemelk is melk waar water uit is gehaald. Hierdoor is het vetpercentage hoger, bevat het meer suiker en is koffiemelk dikker dan gewone melk.
Op de ingrediëntenlijst van biologische yoghurt zie je soms melkpoeder staan. Dat wordt toegevoegd om de yoghurt steviger te maken.
Laten we beginnen met de vraag of koffie kan gaan schimmelen. Daar kunnen we gelukkig kort over zijn: koffie gaat niet schimmelen zoals een oude boterham of een plak kaas. Koffie van oude bonen maakt je ook niet ziek, ook niet als de bonen over de datum zijn.
Teveel cafeïne is niet gezond
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Dat maakt de kans op een herseninfarct, trombosebeen of longembolie kleiner. Er zijn 2 soorten sterke bloedverdunners: cumarines en DOAC's. Cumarines maken de werking van vitamine K minder, waardoor uw bloed minder snel stolt.