De aardappel behoort net zoals overigens de aubergine en de tomaat tot de nachtschadefamilie en bevat het giftige solanine. Daarom eet u ze beter niet rauw. Het meeste gif zit net onder de huid, reden waarom u aardappelen best schilt.
Rauwe en groene aardappel bevat relatief veel solanine. Dit is een giftige stof die maagklachten en hoofdpijn kan veroorzaken. Het eten van rauwe aardappel wordt dan ook afgeraden. Zoals gezegd worden aardappelen in Nederland meestal bewerkt gegeten.
Voor zoete aardappels geldt dat je ze liever te rauw hebt dan te gaar. In principe kun je ze rauw namelijk gewoon eten, terwijl ze hun smaak verliezen als je ze heel lang kookt.
Sla, komkommer en paprika kan je bijvoorbeeld prima rauw eten. Omdat paprika vooral een bron is van vitamine C, wat snel verloren gaat bij warmte, bevat rauwe paprika zelfs meer voedingsstoffen. Van andere groentesoorten kan je beter kiezen voor een gekookte variant. Zoals sperziebonen, tomaten en champignons.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Voor een gemiddelde volwassene is 200 mg solanine schadelijk; de dubbele hoeveelheid kan zelfs dodelijk zijn. Aardappels bevatten gemiddeld 40 mg solanine per kg. Na het eten van meer dan 5 kilo aardappels in één keer kun je dus ziekteverschijnselen verwachten. Maar ook zonder solanine heb je dan al wel buikpijn.
Deze zetmeelhoudende knollen kunnen gekookt, gebakken, gefrituurd of rauw gegeten worden. Deze knol wordt ook wel bataat, zoete bataat, sweet potato of yam genoemd.
De aardappel is een gezonde energieleverancier. Het levert energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. In de voedingsdriehoek staat de aardappel in de donkergroene zone, naast brood en andere volkoren graanproducten.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Diverse soorten vlees kunnen rauw gegeten worden. Velen van ons denken voornamelijk aan mager rund- of kalfsvlees, maar er zijn ook andere soorten vlees die we rauw kunnen eten. Vers varkensvlees kan bijvoorbeeld ook rauw gegeten worden, maar dat wordt niet zo snel gedaan.
Dat kan alleen als het vlees vers en hygiënisch behandeld is. Biefstuk kun je rauw eten, maar kipfilet kun je niet rauw eten. Dat heeft te maken met de gevoeligheid voor bacteriën.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Wortelen kun je gebruiken in veel recepten en je kunt ze ook rauw eten.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Net zoals bij zowat elke fruit- en groentesoort is ook de courgette super gezond om rauw te eten. Tijdens het eten van rauwe groenten worden de vitaminen beter bewaard. En laat een courgette dan nét de groentesoort zijn die volgepropt zit met vitamine A, B1, C en nog een hele resem andere vitaminen.
Je kunt spinazie ook rauw eten. Verder kun je verse spinazie prima uit de diepvries eten, dat is nét zo gezond als vers. Alleen bij spinazie à la crème zitten toevoegingen die je niet nodig hebt.
In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Als je groente kookt, gaat gemiddeld 20-50% van de vitaminen verloren. Het gaat vooral om de hittegevoelige en wateroplosbare vitaminen, zoals vitamine B1, C en foliumzuur. Daarom is het verstandig om te variëren met rauwe en gekookte groente. Varieer ook met de bereidingsmethode.