U moet het water ook elke 30 minuten verversen zodat het vlees niet op een temperatuur komt waarin het bacteriën kan ontwikkelen. Dat is ook de reden waarom u geen producten in warm water mag ontdooien, aangezien dat een open uitnodiging is voor bacteriën.
Ontdooien in koud water
Dit is na de koelkast de beste manier en gaat een stuk sneller. Zorg ervoor dat je kip in een waterdichte verpakking zit (laat het sealen) en leg in een koud waterbad. Dit duurt gemiddeld 2-4 uur, afhankelijk van de grootte van de kip en hoe koud je vriezer is.
Leg vlees niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het snel(ler) te ontdooien. Dat bevordert niet alleen de groei van bacteriën maar gaat ook ten koste van de smaak en malsheid van het vlees, omdat vleessappen eruit lopen. Leg bevroren vlees op een bord of schaal en dek het af.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Het koude water geleidt beter dan lucht, waardoor de voedingswaren sneller ontdooien. Ontdooien in de koelkast is niet per se slecht, daar kun je ontdooid eten ook het beste in bewaren, maar het duurt een stuk langer.
Vul die met lauw water en plaats hem onder de kraan. Zet je kraan op de koudste stand en laat het water druppelen over het vlees heen. Kleine stukjes vlees ontdooien snel, bij grote stukken vlees duurt het wat langer.
Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt.
Om ziektekiemen in de kip te doden, moet je het vlees tot een interne temperatuur van ten minste 74 °C bereiden. Bereid bevroren kip altijd in de oven of op het gasfornuis en reken ongeveer 50% meer bereidingstijd dan wanneer je ontdooid vlees zou bereiden.
Elke magnetron heeft een ontdooi-stand, dus dat is zonder twijfel de snelste manier om kip te ontdooien. Hou de gebruiksaanwijzing goed in de gaten (om bijvoorbeeld te voorkomen dat de hele keuken in vlammen op gaat) en ga de kip meteen na het ontdooien bereiden.
Voor sommige bereidingen mag het vlees nog bevroren gebruikt worden (soepvlees). Een half uur voor bereiding op kamertemperatuur laten komen komt het vlees ten goede. Rundvlees is 6 tot 12 maanden diepgevroren houdbaar mits bewaart bij -18 gr.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft.
Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid. Haal de kipfilets een half uur voor het koken uit de verpakking.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies.
Ja hoor, je kunt hem buiten de koelkast ontdooien. Als je snel wilt ontdooien dan kan dat gewoon op het aanrecht of als je het rustiger aan wilt en kunt doen dan kan het in de zak in de doos en diepvriestas, dan wordt het een soort mini koelkast. Dat scheelt weer ruimte in de koelkast!
Bevroren vlees, vis of kip
Ontdooi het dan au bain marie. Doe het echter nooit in de magnetron, je creëert een hemel voor bacteriën. Temperaturen in de magnetron liggen tussen de 50℃ en 150℃ en daardoor kan bijvoorbeeld salmonella vrij spel krijgen.
Een bevroren kip kan wel gebraden worden in de oven zonder ze eerst te ontdooien, maar is niet aan te raden. De kip wordt onregelmatig gaar waardoor de buitenkant veel te fel gebakken wordt en binnenin onvoldoende. Op die manier bestaat er een risico op salmonellabesmetting.
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
Als het blootgesteld wordt aan warmere temperaturen komen er gevaarlijke bacteriën vrij zoals salmonella. Als de kip op het aanrecht ligt is de buitenkant al lauw en vatbaar voor bacteriegroei terwijl de binnenkant nog bevroren is. Leg de kip een dag voordat je het nodig hebt al in de koelkast, zo ontdooit het veilig.
Leg het bevroren in een kom die in de microgolfoven mag geplaatst worden. Laat het ontdooien met de defrost-stand van je magnetron. Als jouw toestel deze functie niet heeft, zet het vermogen dan gewoon op de helft om eten te ontdooien. Anders zal de buitenkant garen en de binnenkant bevroren blijven.
DIRECT IN DE PAN
Gelukkig kun je bevroren groente, sauzen en soepen ook vaak direct in een pan met deksel op laag vuur ontdooien. Leg in geen geval je kostje op het aanrecht om te ontdooien – het bederfproces zet bij kamertemperatuur razendsnel in.
Gebruik koud water voor het ontdooien.
Je kunt 2,5 kilo vlees of minder binnen een uur ontdooien. Grotere stukken vlees zijn na 2 tot 3 uur ontdooid. Daarnaast loop je niet het risico dat dunnere stukken vlees al gaar worden, zoals dat in de magnetron kan gebeuren.
- Diepgevroren vlees of vis moet worden ontdooid in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.