De gezondste keuze is de natriumarme augurk van het merkt Kesbeke. Je hebt bij deze soort geen nadelen van het overtollige natrium wat in de meeste andere merken wel zit. Ter vergelijking wordt de natriumarme versie van Kesbeke met de normale soort van het huismerk AH vergeleken.
Je zult niet snel aankomen van het eten van augurken, maar toch zijn ze wat mij betreft niet 100% gezond te noemen door de grote hoeveelheid zout en het toegevoegde suiker. De meest gezonde optie die in de meeste supermarkten verkrijgbaar is, zijn de natriumarme augurken.
Er zit veel vitamine K in augurken. Vitamine K ondersteunt onder andere een normale bloedstolling. Wanneer je hier een tekort van hebt, kan zelfs een klein wondje lang blijven bloeden. Eén augurk kan al 15% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K leveren.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
Wat dat betreft is een augurk absoluut een gezonde optie. Vergis je echter niet, je kunt ze niet eindeloos blijven eten. Dit komt omdat er relatief veel natrium in zit. Per 100 gram augurken zit je al aan 350 mg natrium, terwijl het Voedingscentrum maximaal 2,4 gram per dag adviseert.
De test gaat om de uitstraling, de augurk, de beet en de smaak van de verschillende augurken. Kesbeke komt in alle categorieen als beste uit de "pot"! En mag zich daarmee eervol winnaar bekronen tot de lekkerste augurk van Nederland!
Er zit 1 gram vet in 1 stuk (35 gram) augurk met plakje ham, waarvan 0,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Augurkensap is een goede bron van vitamine A en E. Het bevat ook onwijs veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen ziektes en kwaaltjes.
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
Er zitten niet veel voedingsstoffen in de augurk, behalve vitamine K (1 augurk bevat 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid). Daarnaast bevat de augurk veel zout. Conclusie: een augurk is een prima tussendoortje en altijd beter dan een zak chips, maar beter niet een hele pot leegeten.
Veel natrium
Een grote pot augurken is vaak zo'n 650 gram, dus stel je eet de hele pot op dan zit je op 2,28 gram aan natrium. Teveel natrium wordt sterk geassocieerd met het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Dus overdrijf niet met de augurken maar eet ze met mate.
Augurk met ham. Meestal wordt augurk met boterhamworst gecombineerd, maar een augurk smaakt ook prima met een plakje ham eromheen. Boterhamworst is namelijk vet varkensvlees; terwijl ham weinig calorieën en vetten bevat.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
Waarom de cravings naar augurken? Ben jij een van de vele vrouwen die tijdens de zwangerschap niet weg kan blijven van augurken? Dat kan komen door de sterke smaak van zuur van augurken, waar veel zwangeren behoefte aan hebben. Dit kan ook helpen tegen ochtendmisselijkheid.
Er zitten 5 kilocalorieën in 1 grote (20 gram) augurken. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'augurken'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel in België.
Augurk invriezen? Het kan wel, maar we raden het af omdat je de augurken na ontdooien niet meer op de gebruikelijke wijze kunt eten.
Verse augurken kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Ze zijn dan zo'n 2 weken houdbaar. Let bij ingemaakte augurken op de houdbaarheidsdatum op de pot. Als de pot eenmaal geopend is, bewaar de augurken dan in de koelkast.
Boost voor je immuunsysteem
Die elektrolyten zouden namelijk ook een fijn medicijn tegen een kater zijn. En het sap van augurken barst bovendien ook van de antioxidanten en vitamine C en E. Augurkensap zou daarmee een warme immuunsysteem-booster zijn.
Kleine disclaimer: de gezondheidsvoordelen zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar wellicht het proberen waard. Wees er wel een beetje terughoudend mee en ga niet ineens elke dag augurkensap drinken. Het sap is namelijk hartstikke zuur en kan dus je tanden en slokdarm aantasten wanneer je er te veel van drinkt.
Het werkt goed tegen spierkrampen, helpt je lichaam vocht aan te vullen en geeft je energie. Het sap zit vol met antioxidanten, vitamine C en E, die allen zorgen voor een goed immuunsysteem. Augurkensap bevat ook natrium, dat helpt om het vocht tijdens en na de training vast te houden.
Aan het vocht is wel een klein beetje suiker toegevoegd maar augurken passen prima in een koolhydraatarm dieet en zijn een hapklaar tussendoortje.
Het is goed voor je om fruit te eten, dus ook met het eten van een appel ben je gezond bezig! Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, ze bevatten daarentegen wel veel vezels en kalium. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.