De droogste maand van het jaar is april met landelijk gemiddeld 44 mm.
In april valt de minste regen, bijna 41 millimeter. Het droogst is het dan in het Waddengebied en op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.
In de herfst valt de meeste regen: 231 millimeter. 'Dit komt door de combinatie van warmte en wind', legt Siegmund uit. 'Het is dan nog niet zo koud, dus er zit meer vocht in de lucht en er zijn ook veel stormen. '
De neerslag verdeeld over het jaar
In de figuur zie je aan de lichtblauwe staven dat oktober inderdaad de natste maand is, de maand met de meeste neerslag. Oktober wordt op de voet gevolgd door juli en daarna komen november en september. De herfst is daarmee wel het natste seizoen van het jaar.
Mooi-weerdagen in cijfers
Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over 100 jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk 7, tegen 5 in april en juni. September levert gewoonlijk 4 mooi-weerdagen op, maart 3, oktober 2 en de wintermaanden gemiddeld 1 à 2.
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.
April 2022 was een zeer zonnige maand. De zon scheen gemiddeld over het land 233 uur tegen 196 uur normaal. Verder was de maand te koud met een gemiddelde temperatuur van 9,3 graden tegen 9,9 graden normaal en de maand was gemiddeld iets te nat. Gemiddeld viel 51 mm tegen 41 normaal.
Het droogste seizoen van het jaar is de lente, van half maart tot mei. In deze periode kan er wel lichte regen voorkomen.
Zoetermeer is als eerste aan de beurt in een drieluik over klimaatverandering. Volgens de eerder dit jaar bijgestelde langjarige neerslagstatistieken van het KNMI valt er gemiddeld genomen nergens in Nederland meer regen dan in Zoetermeer, 972 millimeter per jaar.
Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar. De maandgemiddelden van de maximumtemperatuur liggen, naargelang van de plaats, tussen 0 en 6°C en die van de minimumtemperatuur tussen –5 en 1°C.
Het droogste plekje ter wereld is, volgens gegevens van de WMO, Arica, een stadje met nog geen 200.000 inwoners in het noorden van Chili. Over een periode van 59 jaar viel er jaarlijks gemiddeld slechts 0,76 millimeter regen, dus minder dan 1 millimeter!
De vrijdag, de dag tussen de meest natte dagen, was opvallende genoeg altijd een van de droogste dagen van de week. Maar in 2020 is met 49,3 procent de dinsdag de droogste dag. Exact om de week valt er regen op de dinsdag. De maandag staat op de tweede plek en daarna komt pas de vrijdag.
Wanneer de maandneerslag groter is dan 2 keer de waarde van de maandtemperatuur, dan hebben de planten wel voldoende water. Hier spreekt men van een natte maand.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Met een gemiddelde temperatuur van 14,0 graden tegen 13,4 normaal was mei 2022 een vrij warme maand. De zon was veelvuldig te zien en dat resulteerde in een zonnige maand met gemiddeld over het land 256 uur zon tegen 225 normaal.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel. Per jaar valt daar gemiddeld 11.872 millimeter regen.
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag. Dat blijkt uit gegevens van Weeronline. De gemiddelde hoeveelheid jaarlijkse neerslag varieert behoorlijk.
Volgens de gegevens op de neerslagkaart van het KNMI zijn de vijf provincies waar het meeste regen valt: Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe, Utrecht en Gelderland. Hoewel in Zuidoost-Limburg gemiddeld jaarlijks ook de meeste regen valt, hoort Limburg niet bij de natste provincies.
Het midden van Limburg is gemiddeld de droogste plek van Nederland. De gemiddelde neerslaghoeveelheid per jaar bedraagt hier slechts 750 mm. Dat komt doordat de hoger gelegen Belgische Kempen en de Ardennen regenwolken voor een deel tegenhouden. Ook in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant valt relatief weinig neerslag.
Voor het eerst 20 graden
Westdorpe tekende een maximum van 20,1 graden aan, in Eelde werd het precies 20 graden. De eerste regionale warme dag was een feit. De Bilt kwam nog niet tot zijn eerste officiële warme dag, daar stokte de thermometer bij 19,6 graden. Wel was het officieel de warmste 22 maart ooit gemeten.
De zomer van 2004 was gemiddeld over het land de natste sinds tenminste 1951; dat blijkt uit berekeningen over de ruim 300 neerslagstations van het KNMI. Het landelijk gemiddelde van de neerslag over de maanden juni, juli en augustus is uitgekomen op 328 mm.
De meeste warme, zomerse en tropische dagen worden geregistreerd in het zuidoosten. In het noorden van Limburg is het op 100 dagen in het jaar warmer dan 20 graden, op 36 dagen is het warmer dan 25 graden en gemiddeld genomen op 6 dagen is het er tropisch warm.
Overdag stijgt het kwik naar gemiddeld 10,5 graden, in de nacht daalt de temperatuur naar 2,4 graden. Op gemiddeld acht dagen daalt de temperatuur tot onder het vriespunt en gemiddeld één dag daarvan levert matige vorst op met een temperatuur onder -5 graden.
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 17,1 graden tegen 16,2 was juni duidelijk warmer dan gebruikelijk. Daarbij was het opvallend zonnig.
Uitzonderlijk droog
Net zo bijzonder is de hoeveelheid neerslag die de afgelopen maand gevallen is: in Ukkel nauwelijks 2,2 millimeter. In een normale maand maart valt daar bijna 60 millimeter neerslag (59,3). Maart 2022 is daarmee de droogste maand maart sinds het begin van de waarnemingen in 1833.