Wat te doen bij een doorbraakbloeding? Neem contact op met je huisarts bij hevig bloedverlies tijdens de eerste paar maanden pilgebruik of als het na enkele dagen niet is gestopt. Je kunt dan samen op zoek naar een andere anticonceptiepil.
Wat doe ik als ik een doorbraakbloeding heb? Je kunt een stop4daagse inlassen of doorgaan met pil slikken. De pil blijft betrouwbaar.
Zo kan spotting lichtroze van kleur zijn zijn maar kan het ook voorkomen dat het een wat meer roestbruine kleur heeft. Spotting kan bruin zijn doordat het gevormd wordt door oud bloed dat je baarmoeder tijdens de vorige menstruatie niet heeft verlaten.
Tussentijds bloedverlies kan geen kwaad, je blijft beschermd tegen een ongewenste zwangerschap. Een doorbraakbloeding is bloedverlies buiten de stopweek van de pil. Tijdens de eerste drie tot vier maanden kan er bij het gebruik van de anticonceptiepil soms wat bloedverlies optreden tussen de menstruaties.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
Oorzaken hiervan zijn bv. stress, te veel sporten, gewichtsverlies of polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Bij gebruiksters van de pil of het spiraaltje komen zogenaamde doorbraakbloedingen voor, vooral tijdens de eerste maanden van gebruik. Ook een onregelmatige inname van de pil kan de oorzaak zijn.
Bij doorbraakbloedingen willen pilsliksters vaak overstappen op een andere vorm van hormonale anticonceptie. Dit is echter weinig zinvol. Een andere pil (met dezelfde hoeveelheid ethinylestradiol), de anticonceptiering, een hormoonspiraaltje en het hormoonstaafje hebben alle een identieke invloed op het endometrium.
Als je langere tijd je stopweek overslaat. Hoe vaker je je stopweek overslaat, des te groter de kans dat er toch een keer een doorbraakbloeding ontstaat. Slik je de pil door en krijg je last van een doorbraakbloeding, las een stopweek in voordat je verder gaat met een nieuwe pilstrip.
Tussentijdse bloedingen, of 'doorbraakbloedingen' zijn spontane bloedingen tussen 2 menstruatieperiodes. Is het relatief veel bloed, vergelijkbaar met een gewone menstruatie, dan spreek je over doorbraakbloedingen. Verlies je weinig bloed, gaat het over 'spotting'.
Je kunt op dat moment een stopweek inlassen, ongeacht hoever je op dat moment in de pilstrip bent. Zorg wel dat je na maximaal 7 dagen weer met een nieuwe strip begint: dus niet de restjes van de vorige strip opmaken. Doorslikken van de pil kan ook als je bijvoorbeeld niet ongesteld wilt worden in je vakantie.
Een gezonde bloed kleur varieert van fel rood tot donker rood of bruin, afhangend van hoe vers het bloedverlies van de baarmoeder is. Sommige mensen beschrijven hun oude bloed soms als zwart, maar dit kan een teken zijn van iets anders (lees door!).
Die innestelingsbloeding gebeurt ongeveer 10 tot 14 dagen na de bevruchting. Als je regelmatige maandstonden hebt is dat ongeveer op het moment dat die normaal gezien starten.
Wanneer je menstruatiebloed wat waterig en lichtgeel van kleur is, heb je waarschijnlijk een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Witachtige 'bloed' kan een indicatie zijn van bloedarmoede, zeker als je menstruatie steeds maar lichter en lichter wordt terwijl deze eigenlijk wat heviger zou moeten worden.
Zware 50-Pil: Bevat 50 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Microgynon 50, Neo Stediril, Neogynon 21, Stediril-d. Een andere indeling van de verschillende pillen is te maken naar de volgorde waarin ze ontwikkeld zijn. De zware 50-pillen zijn het eerst ontwikkeld en vallen hierdoor in de eerste generatie.
Zijn er risico's bij het doorslikken? Voor je gezondheid, vruchtbaarheid of de bijwerkingen van de pil maakt het op korte termijn niet uit of je de pil doorslikt of niet. Maar het kan voorkomen dat je last krijgt van tussentijds bloedverlies (ook wel spotting of doorbraakbloedingen genoemd).
Om de menstruatie uit te stellen kun je inderdaad de pil een week doorslikken. In principe kun je doorgaan met een nieuwe strip en deze geheel afmaken. Er zal in de regel geen menstruatie volgen. Je kunt ook kiezen om een week door te slikken en dan een stopweek in te lassen.
Je kunt er ook voor kiezen om de pil tijdens de stopweek door te slikken. Hierdoor vindt er ook geen onttrekkingsbloeding plaats. Echter, kan het soms voorkomen dat dit toch gebeurt. Hierdoor wordt je als het ware bij het doorslikken van de pil toch ongesteld.
Bij een driefasenpil kan eerder worden gestopt met de pillen van de laatste fase. Je begint weer met een nieuwe strip op de eerste dag van de menstruatie of op de vijfde dag van de stopweek. Bij langer stoppen neemt de kans op een zwangerschap toe.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
Kies de juiste menstruatieproducten
Natracare Maxi maandverband is een goed voorbeeld. Het is zacht en absorberend, waardoor je de hele nacht comfortabel blijft. Meestal heb je maar één maandverband nodig om de nacht door te komen zonder lekkages. Maar soms is je menstruatie zo zwaar dat dat niet genoeg is.
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
Aan te raden voeding
Geef de voorkeur aan voeding die rijk is aan magnesium, kalium en vitamine E; Drink veel water. Daardoor heb je minder last van vochtophoping en verdwijnt het opgeblazen gevoel; Eet vooral voedingsmiddelen met trage suikers.
Symptomen. De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook bloedstolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Zodra de eicel bevrucht is, vervolgt hij langzaam zijn weg naar de baarmoeder. Als het baarmoederslijmvlies voldoende dik is, kan de eicel innestelen. Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn.
Kies het juiste standje tijdens het vrijen, liefst het standje waarin zaad het dichtst bij de baarmoeder komt en blijft. De klassieke “missionarishouding” (de man ligt boven en de vrouw onder) is daarom een goede positie. Na het vrijen blijf je als vrouw liever nog even liggen, met een kussen onder je bekken.