Uit onderzoek uit 2015 onder bijna 300 mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa blijkt dat er wel overeenkomsten zijn tussen voedingsmiddelen die mensen mijden omdat ze er last van krijgen: pittig eten, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, energiedranken.
Wat kan ik doen? Colitis ulcerosa is nog niet te genezen, maar wel te behandelen. De behandeling bestaat uit medicatie en soms een operatie. Het doel van de behandeling is om de ziekte rustig te houden (in remissie) en ontstekingen te voorkomen.
Eet gezond en gevarieerd. Drink voldoende, 1,5 tot 2 liter per dag. Bij hevige diarree moet u extra drinken om het vochtverlies aan te vullen. Neem voldoende rust.
Voedings- en leefstijladviezen bij chronische darmontsteking
Vervang sterk bewerkt voedsel of fastfood door gezonder en minder bewerkt eten met groenten. Eet minder rood vlees, vervang dit door vegetarische alternatieven en vis. Vervang boter door olie. Probeer bij een vezelarm dieet een vezelrijk dieet.
Voeding bij een opstoot van IBD
Gebruik licht verteerbare producten en vermijd darmprikkelende zaken zoals koffie, vet, pikant, rauwkost en fruit. Ook kan het nuttig zijn om producten te gebruiken die de ontlasting vaster maken of indikken zoals rijst, deegwaren, zacht gekookte aardappelen, magere vis en mager vlees.
Eet voldoende vezels, ongeveer 30-40 gram per dag. Vezels houden vocht vast waardoor de ontlasting indikt. Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld volkorenbrood, roggebrood, aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst, groenten en fruit.
Adalimumab (subcutaan), golimumab (subcutaan) en infliximab (intraveneus) kunnen bij matig tot ernstig actieve colitis ulcerosa inductie tot remissie bewerkstelligen. Daarnaast zijn TNF-α-blokkers effectief als onderhoudstherapie.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Colitis ulcerosa is helaas (nog) niet te genezen. Maar hoeveel en hoe vaak het klachten geeft, verschilt per persoon: de een heeft jaren geen klachten en dan opeens wel weer. De ander heeft een periode klachten en daarna nooit meer. De meeste mensen hebben periodes zonder klachten en periodes met klachten.
Met de moderne diagnostiek, behandeling en controle is de levensverwachting van mensen met Crohn of colitis ulcerosa gelijk aan die van leeftijdsgenoten.
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ziekten die een aantal duidelijke symptomen hebben. De ziekten kennen allebei rustige en actieve perioden. De gevolgen van de beide ziekten kunnen ernstig en soms zelfs levensgevaarlijk zijn.
Jaarlijks krijgen naar schatting 1.500 mensen de diagnose colitis ulcerosa. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het 15e en 40e levensjaar. Er is ook een piek bij mannen tussen de 60 en 70 jaar. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van de dikke darm. Het slijmvlies in de binnenkant van de dikke darm ontsteekt. Hierdoor ontstaan zweren. Bij colitis ulcerosa is de darm aaneengesloten ontstoken.
Een kwart tot een derde van de mensen met colitis ulcerosa heeft naast ontstekingen in het maagdarmkanaal, ook gezwollen en pijnlijke gewrichten, zoals knieën, ellebogen, enkels en polsen.
Bij de meeste patiënten is vooral het linkerdeel van de dikke darm ontstoken, het deel dat direct aansluit op de endeldarm. In tegenstelling tot de ziekte van Crohn vloeien de ontstoken plekken van de dikke darm en endeldarm bij colitis ulcerosa samen.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Maar wist je dat de komkommer 'huid' uit vezels bestaat? Zowel water als vezels zijn onmisbare ingrediënten voor een goed werkend spijsverteringskanaal en daarmee een goede stoelgang. Daarom kan komkommer eten verstopping voorkomen en draagt het bij aan een gezonde darmflora.
Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort. Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn auto-immuunziektes. Bij een auto-immuunziekte gaat er iets mis met de afweer van het lichaam, ons immuunsysteem. Normaal gesproken beschermt onze afweer het lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën.
Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.