Genetisch gemodificeerde gewassen zijn onder andere maïs, soja, katoen, suikerbieten, koolzaad en kleine hoeveelheden courgette en gele pompoen. Overigens is er in Nederland nog niet van al deze soorten een gemodificeerde versie te vinden.
Eet biologische producten! De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid schrijft voor dat het gebruik van GMO's (of GGO's in het Nederlands) in producten moet worden vermeld op het etiket. Op het etiket moet duidelijk 'genetische gemodificeerd' staan, of 'product op basis van genetisch gemodificeerd [ingrediënt]'.
De meest courante soorten GGO's zijn de genetische gemodificeerde plantensoorten, waaronder variëteiten van maïs, soja, koolzaad en katoen. Deze variëteiten werden voornamelijk genetisch gemodificeerd om tegen sommige insecten bestand te zijn en een zekere tolerantie voor specifieke onkruidverdelgers te bieden.
De genetisch gemodificeerde 'Arctic appels' zijn een van de eerste etenswaren die het leven van de consument makkelijker moeten maken (en niet dat van de boer).
De meeste sojaproducten zijn gemaakt van niet-gemanipuleerde soja. Dit staat meestal vermeld op de verpakking. Biologische producten bevatten nooit genetisch gemanipuleerde soja omdat dit verboden is.
Genetisch gemodificeerde gewassen zijn onder andere maïs, soja, katoen, suikerbieten, koolzaad en kleine hoeveelheden courgette en gele pompoen. Overigens is er in Nederland nog niet van al deze soorten een gemodificeerde versie te vinden.
Nee, de tarwe die wordt gebruikt in ons brood is niet genetisch gemodificeerd. Wel wordt door natuurlijke kruising van de tarwerassen voorkomen dat er ziektes in de tarweplanten terechtkomen.
GMO-vrij wil zeggen dat er er minder dan 0,9 % (de EU-regel) aan genetisch gemodificeerd materiaal in een product zit. Wanneer er meer in zit moet dit vermeld worden op het etiket. Wil je zeker weten dat er in jouw gekochte product geen GMO's zitten, dan is officieel het label 'biologisch' de enige garantie.
Genetische gemodificeerde organismen (GMO)
Maar de olie van genetisch gemodificeerde soja en maïs zit ook wel in levensmiddelen, zoals margarine en oliën. Melk, vlees, eieren en andere producten van dieren die gevoerd zijn met genetisch gemodificeerde maïs of soja is gentech-vrij.
DNA is de afkorting voor desoxyribonucleïnezuur. Het bevat alle erfelijke informatie van het organisme en wordt ook wel het genetisch materiaal genoemd. DNA is de afkorting voor desoxyribonucleïnezuur. Het bevat alle erfelijke informatie van het organisme en wordt ook wel het genetisch materiaal genoemd.
Het doel van die verandering is om het organisme (een plant, schimmel, bacterie, dier) een andere, aangepaste of nieuwe eigenschap te geven. Het doen van dit soort veranderingen wordt genetische modificatie of genetische manipulatie genoemd.
Erfelijke eigenschappen zijn bijvoorbeeld de kleur van je huid, je haar en je ogen.Maar ook de vorm van je neus en andere lichaamsdelen. Erfelijkheid zorgt er dus voor dat je op je ouders lijkt. En niet alleen aan de buitenkant.
Bij genetisch gemodificeerd gewassen (ggo's) is het DNA aangepast, waardoor deze planten bijzondere eigenschappen bezitten. Voorbeelden zijn aardappelen die resistent zijn tegen de aardappelziekte phytophthora, tomaten die langer houdbaar zijn en maïs die beter bestand is tegen rupsenvraat.
De meeste schattingen zijn 40 en 70 procent genetische aanleg voor gewicht. Het hangt er vanaf in welke context je onderzoek doet.
Maar op basis van verschillende onderzoeken (zowel lange termijndata als acute effecten) concludeert de commissie dat genetisch gemodificeerd voedsel geen hoger risico met zich meebrengt voor de gezondheid dan 'gewoon' voedsel.
Biologische producten en voedsel zijn 100% vrij van genetisch gemodificeerde organismen (GMO).
Dus mocht je biologisch voedsel te duur vinden, probeer dan ieder geval gentech-vrije producten te vinden. Bezoek boerenmarkten, om op die manier goedkoper aan biologische producten te kopen. Naast het feit, dat zelf gekookt eten gewoon lekkerder smaakt, is het ook veel veiliger.
Het staat op het etiket.. Wil je genetisch gemodificeerde producten toch liever vermijden, dan is het volgende goed om te weten: als er meer dan 0.9% van een genetisch gemodificeerd ingrediënt in een product zit, dan moet dat op het etiket staan. Je kunt dit dus terugvinden op het etiket van het product.
Biologische voeding wordt geproduceerd zonder het gebruik van chemicaliën, hormonen, antibiotica of genetische modificatie. Een biologisch product mag geen kunstmatige toevoegingen bevatten. Hieronder vallen kunstmatige zoetstoffen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen en mononatriumglutamaat.
In de biologische landbouw is het gebruik van ggo's (genetisch gemodificeerde organismes) niet toegelaten, omdat ze haaks staan op de internationale biologische principes.
In 2001 besloot de Europese Unie genetisch gemodificeerde gewassen daarom aan aan een aantal veiligheidsregels te onderwerpen en voerde een verplichte traceerbaarheid en een consumentenlabel in. Het is in de EU wel toegestaan om bepaalde genetisch gemodificeerde producten te importeren.
Toegelaten: rogge, haver, gerst, spelt, maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, tarwevrij brood, beschuit, muesli, havervlokken, koekjes. Niet toegelaten: tarwe(bloem) afgeleiden (zetmeel, griesmeel, vlokken, paneermeel), brood, beschuiten, gebak, koekjes (zoet of zout).
Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken, pasta en couscous. Er zijn verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe. Volkoren tarwe is een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen.
Brood, deeg, pasta, gebak, koek en ontbijt granen, het meeste bevat allemaal tarwe. In tarwe zitten van nature gluten. YAM maakt daarom gebruik van haver. Dit is van nature glutenvrij mits het veilig verbouwd wordt.