Slecht nieuws: elk broodje
Uit onderzoek van de University of Michigan blijkt echter dat een broodje knakworst niet heel onschuldig is. Hoe vaker je een broodje knak nuttigt, hoe minder lang je leeft, zeggen wetenschappers. Ze concludeerden dat zowel knakworsten als rookworsten en hotdogs niet heel goed zijn voor onze gezondheid.
Ook zo fijn aan een broodje knakworst, is dat de ingrediënten voor altijd goed blijven. Je zou altijd een blik knakworsten in de kast moeten hebben, voor als de zin toeslaat.
Nee, echt niet doen. Worstjes zijn natuurlijk al niet bepaald gezond, ongekookt doen ze al helemáál niets goeds voor je lichaam. Pas op voor de Listeria-bacterie, welke je alleen kunt verwijderen door de hotdogs goed te verhitten.
Zo maak je de knaks klaar: IN EEN PAN: Bij voorkeur de worstjes langzaam in het vocht verwarmen zonder ze te laten koken. IN DE MAGNETRON: Leg de worstjes naast elkaar op een bord en verspreid ze zoveel mogelijk. Verwarm deze gedurende 1½ minuut bij 450 Watt.
Als basis voor knakworst wordt varkensvlees of rundvlees gebruikt. Er kan ook ander vlees, bijvoorbeeld kippen- of kalkoenseparatorvlees aan toegevoegd worden, dat wordt verkregen door botten waaraan nog restjes vlees zitten te centrifugeren in een zogenaamde separator.
Kies bij voorkeur mager beleg zoals rosbief, varkensgebraad, kipfilet, gebraden kalkoen, ham of (magere) kaas, of vis (ook uit blik). Er bestaan ook diverse bereidingen op basis van sesam, spliterwten, groententapenades enz. die uitstekend samen gaan met brood. Vermijd beleg op basis van mayonaise, salami of pastei.
Volkorenbrood bevat veel vezels, maar ook vitamines en mineralen en blijft dus de voorkeur houden. Volkoren producten verlagen namelijk het risico op hartziekten en diabetes type 2. Vervang wit brood dan ook zoveel mogelijk door volkoren,- of bruinbrood om zoveel mogelijk gezondheidswinst op te leveren.
De minste calorieën vind je in het brood van Lo-Dough, maar liefst 80 calorieën minder per 100 gram dan de runner up.
Helaas bevatten normale knakworsten veel verzadigde vetten, welke een negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Wil je toch een keer genieten van een lekker broodje knakworst? Kies dan eens voor de magere variant. Deze bevat ongeveer de helft minder kcal en vijf keer minder verzadigd vet.
Er zit 1,4 gram vet in 1 stuk (20 gram) knakworst, mager, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
De fabrikanten van knakworstjes beginnen zich grote zorgen te maken. Het velletje van de zogeheten Weense worstjes is bijna duurder geworden dan de inhoud, klagen Oostenrijkse producenten vandaag in krant Kronen Zeitung. Het tekort komt onder meer door sancties tegen Iran, een grote leverancier van schapendarmen.
Frikandelbroodje € 2,50
Ons frikandelbroodje is gemaakt van heerlijke bladerdeeg met een echte Mora frikandel er in en een streepje curry.
Gezondheid
Broodje Unox Rookworst is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Broodje Unox Rookworst kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De naam 'broodje gezond' impliceert dat het broodje, vaak belegd met kaas, ham, ei, mayonaise en sla, een gezonde keuze is. Tegelijkertijd wordt ook vaak gezegd dat je beter een broodje kroket kunt bestellen, omdat dit een gezondere optie is.
Knakworstjes in bladerdeeg of zoals ze in het Engels genoemd worden, pigs in a blanket.
Dit product is Halal. **LET OP! De worsten kunnen verschillen van gewicht , formaat, groot en klein en kleur, ook kunnen er meerdere verschillen zijn in een doos.
In het blik zitten 12 knakworsten. Heerlijk met mosterd of mosterdsaus. U kunt de worstjes verwarmen in het eigen vocht of negentig seconden in de magnetron op een bord op 450 watt.
Bereidingswijze: Water aan de kook brengen. Pan van het vuur. Knakworsten 6 tot 8 minuten met gesloten verpakking in de pan verwarmen.
Rook de knakworsten ongeveer tussen de 1 a 3 uur of als je een sterke rooksmaak wilt nog wat langer. De worsten zijn nu gerookt maar nog niet klaar om te eten. Ze moeten nog wel gegaard worden in de pan.
Je kunt precies de juiste hoeveelheid bereiden en de rest van de knakworsten bewaar je in de vriezer voor een volgende keer.