Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden. Zorg dat er niet te veel water in uw oor komt. U mag wel douchen. Zorg dat er niet veel druk komt op uw oor: til geen zware dingen en snuit uw neus niet hard.
De meest voorkomende oorzaken van een trommelvliesperforatie zijn: een trauma van het oor en een middenoorontsteking. Ook na het plaatsen van een trommelvliesbuisje kan in 2% van de gevallen een trommelvliesperforatie ontstaan. Vaak geneest het gat in het trommelvlies vanzelf.
Door een slecht functionerende buis van Eustachius kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Hierdoor kunt u minder goed horen. De KNO-arts kan dan besluiten om de trommelvliezen door te prikken. Zo kan het vocht eruit en hoort u direct beter.
Vanaf de ingang dus ongeveer 2,5 cm diep.
Horen met je botten
Want wat niet veel mensen weten, is dat we niet alleen met onze oren, maar ook met onze botten horen. En dan bedoelen we niet de bovengenoemde hamer, aambeeld en stijgbeugel: door trillingen via het kaakbeen door te geven, bereikt het signaal het slakkenhuis zonder het trommelvlies te belasten.
Meestal heeft u geen oorpijn na de behandeling. Pijnstilling is dan ook zelden nodig. Direct na de behandeling zijn de meeste klachten verdwenen. Het kan voorkomen dat er na de behandeling een loopoor ontstaat.
Dit ontstaat door een verminderde functie van de buis van Eustachius (tussen de neus en het oor). Als gevolg van bijvoorbeeld een verkoudheid kan deze verstopt zitten. Vaak helpt het om veel te klaren. Daarnaast is het mogelijk de buis van Eustachius met medicijnen weer beter te laten werken.
symptomen. Als er zich vocht achter het trommelvlies ophoopt, zult u merken dat het gehoor aan dat oor een stuk slechter is. Heel soms kan iemand evenwichtsklachten of duizeligheid ervaren. Behalve het gehoorverlies zijn er vaak geen andere klachten.
Bepaalde delen van het uitwendige oor zijn duidelijk zichtbaar, zoals de oorschelp. Andere delen kunt u niet met het blote oog zien, zoals de het trommelvlies. De oorschelp, ook wel pinna genoemd, is het deel van het oor dat iedereen ziet.
Het trommelvlies is zeer gevoelig; aanraking is pijnlijk. Het schoonmaken van de gehoorgang op grotere diepte dan dat met de punt van een handdoek mogelijk is, moet daarom worden ontraden.
De eerste 3 weken doet u het rustig aan; wel bewegen, niet sporten. U mag 4 tot 6 weken niet zwemmen. U mag 4 tot 6 weken niet vliegen.
Bij een gezond trommelvlies zie je dat het ook een mooi 'lichtpuntje' heeft -rechtsonder onder de hamersteel. Dit is de lichtreflex op het lampje van de orenkijker.
medicijn. U kunt uw neus druppelen met een fysiologisch zoutoplossing. Ook kunt u kortdurend neusdruppels met xylometazoline of langduriger een ontstekingsremmende neusspray gebruiken.
Een ingetrokken trommelvlies kunt u herkennen aan een verminderd gehoor. Naast gehoorverlies zijn er meestal geen andere klachten waarneembaar. Pas als de intrekking zich verder uitbreidt, kunnen ook andere klachten ontstaan. Denk aan een loopoor of het begin van een oorontsteking.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
Bloed uit het oor na een val
Een oorbloeding na een val kan gevaarlijk zijn. Raadpleeg in ieder geval zo snel mogelijk een arts. Hij of zij kan u onderzoeken op een hoofdtrauma, hersenschudding of zelfs schedelbasisfractuur. Soms kan slijtage van of nabij het oor ook een oorzaak zijn van de bloeding.
Dit kan onder andere veroorzaakt worden door een oorsmeerprop, gaatje in het trommelvlies, een ontsteking, vocht achter het trommelvlies of 'verkalking' van de gehoorbeentjes. In de meeste gevallen kan een arts dit probleem verhelpen met medicijnen of een operatie.
Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Wanneer de luchtdruk rondom ons heen afneemt, drukt de lucht in het middenoor het trommelvlies in eerste instantie naar buiten. Dit komt doordat de druk op dat moment in het middenoor groter is dat aan de buitenkant van het trommelvlies. Hierdoor kan het trommelvlies minder goed bewegen en horen we alles wat doffer.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.