Of het nou een zwarte jeans is of een mooi indigoblauw exemplaar: spijkerbroeken houden niet van drogers. Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen. Dat geldt ook voor een stretch jeans: in de droger smelten de elastaanvezels in de broek samen.
#8 Steek je zwarte broek niet in de droger
Je zwarte broek slijt een stuk sneller wanneer je die in de droger doet. De trommel van de droger zorgt in de eerste plaats voor extra wrijving. Daarnaast zorgt de hitte er ook voor dat je broek kleur verliest.
Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Gooi je jeans in de wasmachine
Krimpen jeans in de wasdroger? Jazeker!
Gebruik bij de eerste keer wassen geen wasmiddel, maar voeg een kopje natuurazijn toe. Dit zorgt ervoor dat de kleur beter vastgehouden wordt. Na de eerste wasbeurt kan je jouw donkere jeans prima wassen in een donkere was met koud wasprogramma, mits je waslabel dit ook aangeeft.
In principe vertelt het waslabel of je je spijkerbroek in de droger mag doen. Als voorzichtig drogen wordt aanbevolen, kun je je spijkerbroek af en toe op deze manier drogen. Over het algemeen is het beter om je jeans in de buitenlucht te laten drogen.
Aan de lucht laten drogen
Of je favoriete shirt in de droogkast mag, lees je op het waslabel, maar onthou dat drogen aan de lijn steeds de beste optie is als je wilt voorkomen dat je kledingstuk krimpt. Het is bovendien de meest energievriendelijke manier om je kleding te drogen.
Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts. Stop je katoen in de droger? Dat wordt er normaal gesproken niet beter van. Toch kun je jouw T-shirts en andere kleding erin drogen, met een paar handige tips die we voor je op een rij zetten.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit.
De temperatuur in de trommel tijdens het drogen is geheel afhankelijk van het droogprogramma dat je hebt geselecteerd. Bij condensdrogers en luchtafvoerdrogers kan de temperatuur oplopen tot wel 75 graden. Bij een warmtepompdroger wordt de lucht echter niet warmer dan 35 graden.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm.Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
Kies voor donkere stoffen het kortste wasprogramma en de koudste temperatuur en was ze alleen wanneer het echt nodig is. Sta versteld van het resultaat. Warmte is de vijand van zwart wasgoed. Daarom kan je zwarte kleding het beste ophangen en niet in de droger laten drogen.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
In principe kunnen alle kledingstukken die op een hoge temperatuur (60 graden of hoger) gewassen mogen worden, ook in de droger. Soms is het heel fijn om textiel in de droger te kunnen stoppen.
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
Voordrogen: Je kunt je jeans in de droger drogen op een lage temperatuur gedurende maximaal een half uur laten draaien. Schud ze daarna kort uit en ze drogen veel sneller aan de lucht. In de zon leggen: Leg jeans plat in de open lucht en draai ze na een uur om.
Kan katoen in de droger? Katoen kan in de droger, maar houd wel rekening met de temperatuur. Wil je krimp voorkomen? Zet de droger dan maximaal op 40 tot 60 graden.
Selecteer een niet te hoge temperatuur om te voorkomen dat uw kleding krimpt. Kleding van polyester of fleece droogt u het best met een daarvoor bestemd synthetisch droogprogramma. Delicate kleding van wol of zijde vragen een specifieker wasprogramma speciaal bedoeld voor wol of zijde.
Voor een normaal droogprogramma moet je ongeveer rekening houden met een droogtijd van 90 minuten. Dit geldt bij het gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Heb je een warmtepompdroger, dan duurt het meestal iets langer. Deze wasdrogers maken namelijk gebruik van een lagere droogtemperatuur.
Laat je jeans weken in een sopje van heet water en wasmiddel.Hierna laat je de broek drogen aan de waslijn. Op deze manier is de stof weer iets stugger, waardoor de broek steviger om je lichaam valt. Dit is overigens ook dé manier om je gekrompen jeans in vorm te houden.
#4 Was de jeansbroek met azijn
Probeer je jeans dan eens te wassen met azijn. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven. Een handig trucje!