Bel het Antigifcentrum (070 245 245) voor hulp.
Het inslikken van de nog onverdunde allesreiniger kan dit soms leiden tot misselijkheid, buikpijn en diarree. Het is niet verstandig om veel water te drinken. De mond kan wel worden gespoeld met een beetje water (water uitspugen).
Neem contact op met de huisarts of zorg dat je de gifwijzer in huis hebt. Als de huisarts niet bereikbaar is kun je een apotheek of de huisartsenpost bellen. Bij ernstige vergiftigingsverschijnselen bel je gelijk 112.
INADEMING Kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. INSLIKKEN Geen schadelijke gevolgen bekend bij het naar binnen krijgen van hoeveelheden, die men per ongeluk zou kunnen inslikken. CONTACT MET DE HUID Langdurig huidcontact kan roodheid en irritatie veroorzaken.
Wat is de naam van het product dat de vergiftiging heeft veroorzaakt (verpakking, bijsluiter,... bij de hand houden)? Over welke hoeveelheid van het product gaat het (aantal tabletten, soep- of theelepels,...)? Wat is er precies gebeurd (ongeval, zelfmoordpoging,...)?
Aantal oproepen per jaar Wie belt het Antigifcentrum? Drie op vier oproepen komen van het publiek. Eén vierde van de oproepen komt van medische professionelen (artsen, apothekers, verpleegkundigen), hulpdiensten en dierenartsen. De meeste oproepen zijn te wijten aan ongevallen met geneesmiddelen.
Dit detergent is niet giftig maar wel irriterend (prikkelend) en kan daarom braken veroorzaken. Detergenten kunnen ook gaan schuimen. Bij schuimvorming of bij overgeven kan detergent in de luchtwegen raken. Dit kan ernstig hoesten en een longontsteking veroorzaken.
Edelenbos: "Altijd direct contact opnemen met de huisarts. Die maakt een plan. Ga nooit zelf dokteren!" Als een kind een 'schuimend' middel (denk aan: zeep) binnen heeft, is het goed 'iets vets' te eten. Van Riel: "Een klontje boter, een beetje mayonaise, of een beetje slagroom.
Het gaat om een product dat niet geclassificeerd is als gevaarlijk door inademing; in geval van symptomen van vergiftiging wordt echter aanbevolen de betrokken persoon weg te halen uit de zone van blootstelling, hem/haar verse lucht toe te dienen en te laten rusten. Medische hulp inroepen indien de symptomen aanhouden.
Symptomen vergiftiging
Verschijnselen kunnen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: overgeven en diarree. bloedingen.
Laat het slachtoffer liever niet braken, omdat dat het risico op verslikken vergroot. Bij petroleumachtige stoffen mag het slachtoffer niet drinken, omdat de stof boven op het water gaat drijven en het risico op braken en aspiratie vergroot wordt.
Wanneer je kind toch een bijtende stof heeft ingeslikt, spoel dan de mond en keelholte zo snel mogelijk met water. Laat je kind vervolgens melk of water drinken om de bijtende stof te verdunnen. Moedig je kind vooral niet aan om te braken; dit kan de verwondingen verergeren.
Ingredients: 5-15% Anionogene oppervlakteactieve stoffen; <5% Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen; Benzisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Phenoxyethanol, Parfums, Citral, Limonene.
Rode huid om de mond en/of op de handen. Moeite met ademhalen en slikken. Hevige pijn. Blaren op de lippen en in de mond.
De Gifwijzer bevat een overzicht van alle giftige stoffen en planten op alfabet. Met de gifwijzer kun je een vergiftiging herkennen, voorkomen (moet de ficus wel of niet de deur uit?) en weet je hoe te handelen mocht je kind wat hebben ingenomen.
Bij normaal gebruik zijn wasmiddelen veilig . Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde stoffen in wasmiddel, zoals enzymen, geurstoffen. (parfum) of conserveermiddelen. Als je weet dat je allergisch bent voor een stof, kun je beter voor een wasmiddel kiezen waar deze stof niet in zit.
Men moet vooral oppassen voor de antivriesmiddelen voor de radiatoren van auto's die geconcentreerde ethyleenglycol bevatten. Ethyleenglycol is zeer giftig. Eén slok van een geconcentreerde oplossing kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van een volwassene.
Sinds de oprichting in 1963 is het Centrum dag en nacht beschikbaar met deskundig telefonisch advies. De kernopdrachten van het Antigifcentrum zijn: telefonisch informatie verstrekken bij acute vergiftigingen, beheer van wetenschappelijke documentatie, beschikbaar stellen van antidota en toxicovigilantie.
Vergiften kunnen op verschillende manieren werkzaam zijn. Ze kunnen het zuurstoftransport blokkeren (blauwzuur, koolstofmonoxide), of bepaalde zenuwen verlammen door neurotransmitters na te bootsen of juist te blokkeren. Zware metalen kunnen enzymen blokkeren waardoor deze onwerkzaam worden.
In 1996 verhuisde het Antigifcentrum van de Joseph Stallaertstraat naar zijn huidige locatie in het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek (Brussel).
De huid voelt vaak klam en bezweet aan. De pupillen zijn wijd of juist sterk vernauwd, en reageren niet op licht. Soms krijgt het slachtoffer stuipen. Ook braakneigingen en braken komen regelmatig voor.
Het slachtoffer heeft een giftige stof binnengekregen of een overdosis ingenomen. Onschuldige klachten zoals jeuk, een droge mond, wazig zien en pijn. Bij een ernstige situatie kunnen verschijnselen optreden als verwardheid, onrust, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en bewusteloosheid.