Sint-Janskruid kan de werking van geneesmiddelen versterken of verzwakken en na gebruik zelfs zonnebrand veroorzaken. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarom moet op de verpakking van middelen die dit kruid bevatten sinds 12 april 2021 verplicht een waarschuwing staan.
Andere middelen met sint-janskruid zijn kruidenmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn. Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen zoals de pil, kankermedicatie, antistollingsmiddelen, hartmedicatie, middelen tegen epilepsie, antipsychotica en antidepressiva.
Kruidenproducten met Sint-Janskruid zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met milde tot matige depressieve klachten en bij milde maag-darmproblemen.
Sint-janskruid (in pillen, kruiden of thee) kan klachten geven van zonverbranding, duizeligheid en diarree. Dat zeggen onderzoekers van het RIVM. Soms gebruiken mensen sint-janskruid om beter te slapen of zich minder somber te voelen bij depressieve klachten.
Het kan vier tot zes weken duren voor u het positieve effect van sint-janskruid merkt. De eerste weken kunt u wel last krijgen van de bijwerkingen. Stop dan niet met het gebruik, meestal verminderen de bijwerkingen als u gewend bent geraakt aan het medicijn. Vaak verdwijnen ze zelfs.
Bij mensen die zowel een depressie als angststoornis hebben, helpt de combinatie van sint janskruid en valeriaan beter dan sint janskruid alleen. Valeriaan mag gebruikt worden naast cytostatica; de werking van deze medicijnen wordt niet beïnvloed door valeriaan.
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.
Ongetwijfeld is sint-janskruid het plantaardige antidepressivum bij uitstek. Maar ook andere goed te verdragen geneeskrachtige kruiden kunnen van belang zijn voor de behandeling van stemmings- stoornissen.
Pas op voor voedingssupplementen en thee met sint-janskruid, ze kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mensen gebruiken kruidenpreparaten met sint-janskruid bijvoorbeeld om beter te kunnen slapen.
Wie antidepressiva voorgeschreven krijgt, gebruikt dus beter geen speed, cocaïne of xtc. Wie speed, cocaïne of xtc gebruikt en met depressieve klachten naar de huisarts stapt, brengt de arts best op de hoogte van het gebruik voor er medicijnen worden voorgeschreven.
Jacobskruiskruid en Sint-Janskruid hebben beiden een straal van gele bloempjes, Boerenwormkruid lijkt op Jacobskruiskruid maar heeft geen stralenkrans maar bolvormige bloemen.
Om Sint Janskruidolie te maken pluk je op een warme en droge dag, het liefst in de ochtend, de bloeiende bloemen. Dan doe je de bloemen in een glazen pot en giet er een goede, liefst biologische, zonnebloemolie of olijfolie overheen.
In de homeopathie passen behandelaars Hypericum perforatum toe als geneesmiddel bij aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, perifere zenuwen en huid. In China schrijven genezers het sint-janskruid voor bij acute hepatitis, puisten, abcessen, slangenbeten en appendicitis.
conclusie. Het is inmiddels genoegzaam aangetoond dat bepaalde hypericumextracten in een dagdosis om en nabij 900 mg bij ambulante, licht tot matig depressieve patiënten antidepressief werkzaam zijn.
Het gebruik van bepaalde kruidensupplementen, zoals ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia gaat niet goed samen met het gebruik van antidepressiva.
Hier bij DeOnlineDrogist.nl heeft u een uitgebreide keuze aan sint-janskruid producten.
Het gevaar van suiker
Niet alleen suiker, maar ook andere voedingsmiddelen vergroten de kans op een depressie. Mensen die veel worsten, croissants, gebakken aardappelen, friet en ander bewerkt voedsel eten hebben 41 procent meer kans op het ontwikkelen van een depressie.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Valeriaan kan het effect van andere voedingssupplementen met analoge werking (bijvoorbeeld St. -Janskruid), alcohol, klassieke antidepressiva en slaap- en kalmeermiddelen versterken.
Sint-janskruid bewaar je de in de koelkast enkele dagen. Wil je het kruid langer bewaren, hang het kruid dan een week te drogen en bewaar het daarna enkele maanden in een goed afgesloten potje.
Bij een typische depressie kan het basisadvies worden aangevuld met vitamine B12 (1.000 – 2.000 mcg per dag) en foliumzuur in de actieve vorm (folaat, 400 tot 1000 mcg per dag). Wanneer er sprake is van een atypische depressie worden ontstekingremmende stoffen als curcumine ingezet.
Uit Japans onderzoek blijkt dat als je 4 kopjes groene thee per dag drinkt, de kans op het krijgen/ontwikkelen van een depressie met circa 44 procent vermindert. Dit zou komen door het stofje L-theanine, dit heeft een kalmeren effect op de hersenen.
Dat zijn de zogenaamde neurotransmitters, die zorgen voor emoties, eetlust en concentratievermogen. Enkele van deze neurotransmitters, namelijk serotonine en noradrenaline, werken in op de stemming. Bij depressie zie je vaak een te lage concentratie van deze stoffen in de hersenen.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.