De islam behoort net als het christendom en het jodendom tot de monotheïstische godsdiensten, het geloof in het bestaan van een God. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed één van zijn profeten is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Daarom heeft de God van de Bijbel een naam: Jahweh! En Allah, de God van de Koran, wil, kan en zal de naam Jahweh nooit dragen. Daarom zal hij ook nooit dezelfde persoon kunnen zijn als Jahweh, de God van de Bijbel, de God van Abraham, Isaak en Jakob.
De islam spant wat dit betreft duidelijk de kroon. Zo kent deze godsdienst de zogenaamde “99 Schone Namen van God”, een lijst van 99 namen die worden gebruikt om Allah te benoemen of te beschrijven. Uit deze lijst zijn er 84 terug te vinden in de Koran.
De moslims zien Hem als een groot profeet, die wonderen verrichtte, maar ze beschouwen Hem niet als zoon van God en ze verwerpen dat Hij aan het kruis gestorven is. Ook verwerpen ze de leer van de Drie-eenheid: “De Messias, Jezus is niet een van de drie goden”, zo staat er te lezen in de Koran.
Allah (ٱللَّٰه) - God.
Salam (Arabisch: سلام salām of salaam) is een Arabisch woord dat letterlijk vrede betekent. Het woord dient tevens als algemene begroeting, niet alleen in Arabische staten en door moslims in andere landen, maar ook in landen en bij volkeren waar de islam een grote invloed heeft.
Allahoe akbar (islam)
Op de islamitische kalender (Al Hidzjra) is het altijd de twaalfde dag van de maand rabie-al-awwal.
Isa (lees: Iesa, Arabisch: عيسى, ook wel Isa bin Maryam, "Isa zoon van Maryam" genoemd) is de islamitisch-Arabische naam voor Jezus, die in de Koran genoemd wordt als een belangrijk profeet en boodschapper van de Indjil (Evangelie).
Maria is de moeder van Jezus.Samen met Jezus is zij tot 'teken' gesteld (koran 23, 50). Omdat de koran Jezus niet als 'Zoon van God' erkent kunnen de moslims Maria niet 'Moeder Gods' noemen, zoals christenen dat wel doen, bijvoorbeeld in het weesgegroet.
De islam behoort net als het christendom en het jodendom tot de monotheïstische godsdiensten, het geloof in het bestaan van een God. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed één van zijn profeten is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Binnen verschillende stromingen kunnen verschillen bestaan, onder andere in het aantal. Zo wordt Allah (Ar: الله) of God soms als eerste naam gezien en in dat geval vervalt de 67ste naam, Al-Ahad. Van de 99 namen komen er 84 voor in de Koran. De namen worden in woordparen gerangschikt.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
Jesjoea (ישוע) is een afgekorte vorm van de naam Jehosjoea (יהושע), Jozua (voornaam), te vinden in de laatste boeken van het Oude Testament. Hiervan is de hogepriester Jesjoea in de tijd van Ezra een voorbeeld. De naam betekent 'Jahwe (God) is verlossing'.
Christenen geloven in één God maar spreken wel van de drie-eenheid God, Jezus en de Heilige Geest. God is de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest is de Geest van God (zowel de Vader als de Zoon) op aarde en in mensen.
Het heilige boek is circa 1.500 jaar oud. De onderzoekers gebruikten C14-datering om de leeftijd van de organische materialen – die gebruikt zijn om het boek te maken – te bepalen. De tekst in deze Koran is met 95,4% zekerheid geschreven tussen het jaar 568 en 645 na Christus.
Imraan (Arabisch: عمران) is in de Koran de vader van Maryam.
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
Vader van Jezus
Volgens Lucas woonde Jozef in Nazaret en reisde hij in verband met een volkstelling met Maria naar Bethlehem "om zich te laten inschrijven". Toen zij in Bethlehem waren aangekomen, begon de bevalling en werd Jezus daar geboren (Lucas 2:1-7).
Allah (Arabisch schrift: الله) is het Arabische woord voor God in monotheïstische zin. Het woord Allah komt voor in de Koran en is het middelpunt en fundament van het islamitische geloof, maar wordt ook gebruikt door joodse en christelijke minderheden in Arabisch-sprekende landen.
Na een kort ziekbed overleed Mohammed rond de middag op maandag 8 juni 632 in Medina.
'Allahu akbar' zijn woorden die praktiserende moslims dagelijks uitspreken bij de gebeden. Letterlijk vertaald betekenen ze 'God is groot'. De uitspraak valt te vergelijken met het loven van God door christenen, te vergelijken met 'Hallelujah'.
Zo'n vader vertrouw je als hij prevelt: 'Allahu akbar', 'God is groot'.
Subḥānahu wa ta'alā (Arabisch: سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى, geprezen en verheven is Hij) is een uitdrukking door moslims gebruikt na het horen, zeggen, schrijven van of een verwijzing naar de Arabische vertaling van de naam God, Allah, afgekort als swt of het Nederlandse gvH.