'Döner' betekent in het Turks 'draaiend'. Voegen we dat samen met kebab, dan krijgen we 'draaiend gegrild vlees'. Döner verwijst dus naar de maníer waarop kebab wordt bereid: het vlees (vaak gemalen) wordt gekruid, samengeperst en op een draaiend braadspit geregen.
Döner (kebab)
Döner betekent “draait” of roterend in het Turks. Traditie getrouw is döner gemaakt van gekruid lamsvlees maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen.
In tegenstelling tot döner bestaat shoarma – net als gyros – niet uit gemalen vlees maar uit stukken vlees. Verder wordt het op eenzelfde manier aan het spit gestapeld. Kip en lam zijn het meest gebruikelijk, maar en rund wordt ook gebruikt. In Nederland is het trouwens vaak ook varkensvlees.
Het Turkse circuit serveert kebab in gegist brood. De Arabische, Libanese of Israëlische zaken serveren shoarma in kleine, ongegiste broodjes, de zogenaamde pita.
nieuws De populaire Doner Kebab is een echte vetbom, zeggen Britse wetenschappers. Nochtans wordt een broodje met Kebab en sla soms beschouwd als een van de gezondere fast food-keuzes. Volgens de onderzoekers bevat één kebab echter het equivalent van ongeveer één wijnglas zuivere olie.
Vet en koolhydraten
Al met al bevat een gemiddelde kapsalon al 90 gram vet. Daarmee zit je meteen op 20 gram boven je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Geen goed idee dus. Tel daarbij de grote hoeveelheden aan zout en koolhydraten bij op en je snapt waarom de kapsalon zo ongezond is.
Het verwerkte vlees in de kebab is halal (rein). Dit betekent dat men bij de slachting van het dier zich moet houden aan een aantal richtlijnen. Indien het vlees wordt gemarineerd zijn er verschillende marinades om het vlees zacht van textuur en pittig van smaak te maken.
Een kapsalon is een gerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma, afgetopt met kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade. Vaak wordt de kapsalon geserveerd met knoflooksaus en sambal.
Het shoarmavlees wordt opgesteld aan een spit en draaiend gegrild. Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden.
De benaming 'kebab' betekent in het Turks zoveel als 'gebakken vlees'. Het vlees dat bij 'kebab' gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix.
De dürum (wrap), wat in het Turks letterlijk opgerold betekent, vullen we met de gekruide kip(dij) en vullen hem verder met wat rauwkost van wortel, ijsbergsla, tomaat en rode ui. Lekker met knoflooksaus of wat dacht je van wat sambal.
Oorspronkelijk is kebab dus lamsvlees, maar tegenwoordig wordt het gerecht ook gemaakt met kip, kalkoen of kalfsvlees. Als het vlees van het spit is afgesneden, wordt het vaak geserveerd met een broodje of een durum met knoflooksaus, komkommer, sla, tomaat en ui.
Als je een doner kebab bestelt krijg je doorgaans altijd kalfsvlees, tenzij je vraagt om een kip kebab. Shoarma is een vertaling van het Turkse çevirme, wat eigenlijk ook draaiend betekent. Maar in de omgang duidt het op de reepjes geroosterd lamsvlees of varkensvlees wat tussen een pita broodje wordt gedaan.
Het is een van oorsprong Turks gerecht, dat geïntroduceerd werd in Europa in de Duitse hoofdstad Berlijn door een Turkse migrant.
Gyros is een afgeleide van het Turkse döner kebab. De Grieken serveren het vlees vaak met frietjes, salade en platte broodjes. De naam kebab komt uit het Perzisch en betekent gebakken vlees. Kebab wordt gemaakt van gebraden en gekruid kalfsvlees of kip.
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent 'draaiend' en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab.
Inmiddels is de kapsalon niet meer weg te denken uit het Nederlandse culinaire landschap en is hij ook al lang en breed over de landsgrenzen gesignaleerd, maar de caloriebom is toch echt zo Rotterdams als het maar zijn kan!
Ondanks dat er veel goede Turkse kappers zijn, heeft de kapsalon in dit verhaal weinig met ze te maken. Een kapsalon is een bakje patat met daarbij döner kebab en salade. Doordat dit alles in een bakje bijeen zit, trekken de verschillende smaken lekker door elkaar.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip. Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
De uitvinder van het moderne broodje döner kebab is overleden. Kadir Nurman serveerde in 1972 in Berlijn de eerste broodjes döner. Inmiddels is het van oorsprong Turkse gerecht in heel Europa bekend en geliefd.
De oorspronkelijke döner (Yaprak döner) bestaat uit een staaf die belegd is met afwisselend een laagje gekruid kalfsvlees en een laagje vet. Een ander veel gebruikte vorm is ingevroren gekruid kalfsgehakt.
Er zit 3,7 gram vet in 1 portie (225 gram) kipkebab, waarvan 1,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
101 bij kebab bestellen
Wat raad ik aan? Kies voor een optie zonder brood (product) of ga liever voor een wrap in plaats van kebab-brood. De meeste vleessoorten worden gegrild, wat het dus niet ongezond maakt. Kies voor een schotel met rijst of salade en geniet van het gegrilde vlees zonder schuldgevoel.