Volgens onderzoek is het niet goed voor je lichaam om in een pyjama te slapen. Ook ondergoed laat je maar best achterwege. Je vagina moet namelijk kunnen ademen om gezond te blijven. Door er een slipje over te dragen, zijn er veel meer bacteriën.
Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders. Slaapt 20 procent van de mensen tussen de 46 en 65 jaar in hun blootje, bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat bij slechts 9 procent het geval.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
Volgens uroloog Brain Steixner wel. “Ondergoed houdt hitte en vocht vast en dat is de ideale situatie voor bacteriën om zich te ontwikkelen. En hoe meer bacteriën, hoe groter de kans dat de boel gaat schuren en irriteren. En dat kan voor vervelende infecties zorgen”, aldus de arts tegen Men's Health.
Uit hun onderzoek blijkt dat de stof van de onderbroek een belangrijke invloed heeft op de gezondheid van een man. Polyester is uit den boze. Weinig absorberende stoffen zoals zijde, lycra en nylon doen daarnaast een man harder zweten, wat kan leiden tot schimmels, eczeem en andere huidinfecties.
Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is. Elastiek begint te lubberen, de vorm is niet meer wat het geweest is en misschien is er wel hier en daar een klein gaatje ontstaan.
Commando (oftewel, zonder ondergoed/onderbroek/slipje) gaan is stiekem hartstikke goed en gezond voor alles wat er gaande is daar beneden.
Laat de string dan even in je la liggen. Omdat je immuunsysteem verzwakt is, ben je vatbaarder voor bacteriële infecties. En dat kun je nou net niet gebruiken als je toch al ziek, zwak of misselijk op bed ligt. Ach, en een comfortabele onderbroek zit dan sowieso toch een stuk lekkerder.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Ondergoed is kleding die direct op de huid gedragen wordt, doorgaans onder andere kleding. Het dragen van ondergoed heeft vooral hygiënische redenen, maar het zorgt ook voor steun, een hoger draagcomfort en meer privacy. Bij koud weer wordt soms extra lang of dik ondergoed gedragen.
30,5% van de vrouwen draagt de slip het meest. Ook de string (21,2%), de hipster (20,1%), en de boxer (15,7%) worden vaak gedragen door vrouwen. Minder populair ondergoed is de 'oma-onderbroek', die door 4,7% van de vrouwen het meest wordt gedragen.
Dat is niet alleen oncomfortabel, maar kan op lange termijn ook slecht zijn voor je lichaam. Dokter Raine-Fenning raadt aan om zo veel mogelijk katoenen ondergoed te dragen, en ook eens af en toe een dagje zonder te gaan – om de boel wat te “laten luchten”.
Hoewel naakt slapen beter zou zijn voor je temperatuurregulatie 's nachts en dus voor je nachtrust, zijn er dus maar weinig mensen die dit daadwerkelijk doen. Van de mannen slaapt het grootste deel in een onderbroek, en vrouwen dragen graag een nachthemd of pyjama. Het hangt vooral af van je eigen voorkeur.
Blijkbaar moet je ook ouder zijn om te genieten van pyjamaloos slapen, want het aantal naaktslapers was in de leeftijdscategorie 46-65 het hoogst. Van hen slaapt zo'n 20 procent naakt, tegenover 9 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar.
Mannen slapen het liefst in ondergoed en vrouwen in een pyjama of nachtjapon, blijkt uit dit onderzoek. De meeste Nederlanders slapen niet naakt.
Daarnaast vinden de vrouwen dat het dragen van een slip of string een vorm van zelfvertrouwen uitstraalt en wordt een dit ondergoed als “gewoon normaal” gezien. De meeste vrouwen geven er echter de voorkeur aan dat hun man een boxershort draagt.
Strings worden vaak gedragen om te voorkomen dat mensen ondergoed door kleding, zoals strakke broeken, jurken of rokken, heen kunnen zien. Bij veel ondergoed zit je met het probleem dat het, hoe dun dan ook, vaak door strakke kleding heen te zien is. Een string is dan een goed alternatief.
Eén op drie vrouwen draagt ze en maar liefst één op vijf mannen wereldwijd zou ze op regelmatige basis dragen volgens Wiki. De Nederlandse Stringtest wijst echter uit dat maar 5% van de Hollandse mannen wel eens een string zou willen dragen.
Kruipt je onderbroek steeds tussen je billen (en draag je geen string)? Dan is je ondergoed misschien juist te klein, te kort of past het ondergoedmodel simpelweg niet bij jouw lichaamsbouw.
Daarnaast geeft een string een fijner gevoel in de zomer. Een string bevat nu eenmaal minder stof, wat het zweten op een warme dag zal beperken. Het feit dat een string weinig stof bevat, zorgt er ook voor dat je geen last hebt van een onderbroek die ongewenst tussen je billen kruipt.
Mensen dragen strings bijvoorbeeld omdat het nagenoeg onzichtbaar is door de bovenkleding, omdat het bij het zonnebaden zo min mogelijk huid bedekt, omdat ze het sexy vinden of omdat ze het prettiger vinden zitten dan een andere soort onderbroek.
Volgens dokter Nini Mai kunnen slipjes 'overtollig vocht en microben vasthouden'. En dat kan een vochtige omgeving creëren waar Candida, een schimmel die schimmelinfecties veroorzaakt, het meest gedijt.
Doorgaans vinden veel beginnende wielrenners en mountainbikers het een gek idee om 'naakt' in een fietsbroek met zeem te gaan, maar dit wordt toch door de meeste fietsers aangeraden. Een fietsonderbroek is volgens hen niet per se nodig. Wij zijn hier niet om je te verplichten om wel of geen onderbroek te dragen.
Commando (oftewel, zonder ondergoed) gaan is stiekem hartstikke goed voor alles wat er gaande is daar beneden. Maar we snappen dat we je niet zomaar over kunnen halen tot het voorgoed weggooien van je ondergoed.