In de leeftijd van 6-10 jaar wordt je kind steeds gevoeliger voor meningen van anderen en heeft het over veel dingen ook een eigen mening. Kinderen denken in deze leeftijdsfase steeds meer na voordat ze iets doen en ze krijgen hun emoties en gedrag steeds meer onder controle.
Een kind van zeven kent zo'n 20.000 woorden en kan ongeveer 200 woorden lezen. Dit jaar zal je kind nóg meer woorden leren lezen én schrijven. Hij zal hele zinnen op papier zetten, inclusief punten en komma's. Wat taalontwikkeling betreft lopen jongens trouwens gemiddeld anderhalf jaar achter op meisjes.
Tussen 6 en 7 jaar maakt je kind een grote sprong in zijn cognitieve ontwikkeling. Hij leert namelijk om concreet te denken. Dat betekent dat hij minder fantasie krijgt. Hij denkt nog wel in plaatjes: wat hij leert, moet hij vóór zich kunnen zien.
Kinderen vanaf ongeveer 7 jaar, ontdekken steeds meer kanten van zichzelf… én van anderen. Je kind leert wat waarden en normen zijn en vormt een zelfbeeld. Het begrijpt steeds meer dingen, wordt zelfstandiger en leert wat verantwoordelijkheid is.
Gedurende deze levensfase worden kinderen schoolkind genoemd. In de leeftijd van 6 -10 jaar zitten kinderen in groep 3 tot en met 6 van het primair onderwijs.
Wat geef je aan een kind van 7 jaar? Lego, knutselsets, knuffels, speelfiguren en speelsets, buitenspeelgoed, spelletjes, educatief speelgoed, kinderboeken en videogames zijn de populairste cadeaus voor een kind van 7 jaar.
Meisjes van zeven jaar met een lengte van ongeveer 125 cm wegen gemiddeld 23 kg, met een minimum van ongeveer 20 kg en een maximum van 30 kg. Jongens van zeven jaar met een lengte van ongeveer 126 cm wegen gemiddeld 24 kg, met een minimum van 21 kg en een maximum van 29 kg.
Bij sociaal-emotionele ontwikkeling gaat het om de ontwikkeling van het gevoelsleven en de persoonlijkheid, het leren omgaan met anderen en het aanleren van sociale vaardigheden. Dit leidt als het goed is tot sociaal en emotioneel welbevinden.
Een kind geniet.
Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen. Een kind straalt van levenslust: de blik is levendig, het gelaat expressief.
Kinderen met een oude ziel hebben vaak grote ogen en een wijze blik.Ze zijn op een bepaald vlak heel wijs en hebben een hoger bewustzijn.Ze staan stil bij dingen en stellen veel vragen.
Slimme peuters/kleuters zijn nieuwsgierig, onderzoekend, kunnen goed onthouden en kunnen lastige denkproblemen aan. Ze zijn snel van begrip en stellen veel vragen. Slimme peuters houden van uitdagingen, kunnen reflecteren, hebben creatieve oplossingen en hebben leiderschapskwaliteiten.
Vanaf de leeftijd van 2 jaar speelt emotioneel begrip een grote rol in empathisch gedrag.
Als je een achterstand hebt in je sociaal emotionele ontwikkeling, kan dit zich op verschillende manieren uiten. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met het maken van contact met leeftijdsgenoten, je kunt op school in moeilijkheden komen of je niet begrepen voelen.
Tijd afspraken Kinderen van 8 kunnen over het algemeen prima klok kijken. Daarom kun je op deze leeftijd ook afspraken op tijd maken. Bijvoorbeeld om 17.00 thuis zijn. Ook kunnen ze zelf de tijd in de gaten houden wanneer ze bijvoorbeeld 20 minuten moeten lezen.
In de leeftijd van 6-10 jaar wordt je kind steeds gevoeliger voor meningen van anderen en heeft het over veel dingen ook een eigen mening. Kinderen denken in deze leeftijdsfase steeds meer na voordat ze iets doen en ze krijgen hun emoties en gedrag steeds meer onder controle.
Tussen 6 en 12 jaar maakt je kind een aantal interessante ontwikkelingen door op sociaal vlak. Langzaam leert hij dat andere mensen hun eigen gevoelens en gedachten hebben.Bovendien krijgt hij steeds meer inzicht in de persoonlijkheid van anderen. Deze ontwikkelingen vallen allemaal onder 'sociale cognitie'.
Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Normaal gaan de meeste kinderen van die leeftijd tussen 20:00 uur en 21:00 uur 's avonds naar bed. In de vakantie is dat tussen 21.30 uur en 22.30 uur. Sommige kinderen slapen zelfs nog later. Een kwart van de kinderen gaat in de vakantie pas na 23:00 uur naar bed.
Een kind groeit in het eerste jaar ongeveer 25 cm. Daarna groeien kinderen gemiddeld 6 cm per jaar.
5 -6 jaar 100 – 110 cm 49 cm (21/23 inch) 6 -7 jaar 110 -120 cm 53 cm (23 inch) 7 -9 jaar 120 -130 cm 58 cm (25 inch) 9 -11 jaar 130- 137 cm 63 cm (25 inch)