Scanauto's met geautomatiseerde kentekenherkenning rijden door de stad om kentekens van geparkeerde auto's te herkennen. De gegevens die door de scanauto's worden verwerkt zijn de gescande afbeeldingen van kentekenplaten, samen met de locatie van de auto en tijdstempelgegevens.
Sommige mensen worden al nerveus als ze hem aan zien komen. De scanauto van de gemeentelijke parkeerwacht maakt al rijdend met tien camera's foto's van alle kentekens van geparkeerde auto's in de straat. De computer controleert of ze wel aangemeld zijn voor het betaald parkeren.
Controle op afstand met scanauto's
Er wordt 5 minuten na de scan gechecked of er een betaling is geregistreerd in het parkeersysteem van de gemeente. Als er noiet betaald is kijkt een controleur op afstand (op basis van 4 foto's) of er sprake is van een bijzonder situatie zoals laden en lossen.
In het Digitaal Loket kunt u controleren of u echt een verkeersboete moet betalen. Via de button Digitaal Loket rechtsboven op deze pagina kunt u met uw DigiD-gegevens inloggen in het Digitaal Loket. Hebt u een leaseauto? Dan kunt u in het Digitaal Loket de boete opzoeken.
Boete foutief parkeren
Als de bestuurder in of rondom het voertuig aanwezig is, mag de verbalisant de boete niet op kenteken opleggen. De verbalisant zal dan het rijbewijs van de bestuurder moeten vorderen en de bestuurder moeten bekeuren. Dit gaat vaak fout waardoor de boete moet worden vernietigd.
De camera's leggen kentekens van auto's vast en gebruiken een beeldherkenningsalgoritme om kentekens te identificeren. Het kentekennummer wordt naar het Nationaal Parkeerregister gestuurd waar gecontroleerd wordt of de auto het recht heeft om geparkeerd te staan.
De scanauto komt dagelijks meerdere keren langs, terwijl boa's veel minder vaak te zien zijn, en bovendien in moeten schatten of het een 'verkeersonveilige situatie' is voordat ze een bekeuring uitdelen.
De wettelijke termijn wanneer u uiterlijk uw boete dient te ontvangen is vier maanden nadat de gedraging heeft plaatsgevonden. Dit klinkt misschien wat lang, maar houd er rekening mee dat u de boete in de praktijk meestal binnen vier tot zes weken binnen hebt.
Het exacte tijdsbestek kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de overtreding en de snelheid waarmee de politie en het CJIB de gegevens verwerken. Het mag tot maximaal 4 maanden duren voordat je de boete thuis ontvangt.
We zullen het kort houden: Het duurt gemiddeld 4 tot 6 weken totdat je de boete binnen krijgt. Houd er rekening mee dat de wettelijke termijn voor verkeersboetes vier maanden na de gedraging is. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat je de boete thuis krijgt.
De scanauto maakt een scan van het kenteken en foto's van de situatie.Daarna volgt een automatische controle via het Nationaal Parkeer Register of het parkeergeld betaald is. Tussen het moment van het scannen van het kenteken en de controle zit expres een kleine vertraging.
Ga dan naar mijn.overheid.nl.
De scanauto rijdt door de straat en scant kentekens van auto's die geparkeerd staan op een openbare parkeerplaats waar betaald parkeren geldt. Een gescand kenteken wordt gecheckt in de database met betalingen en vergunningen.
Hoe werkt de scanauto? Op de scanauto zit een unit met daarin twaalf camera's. Terwijl de auto rijdt, scannen deze camera's razendsnel alle kentekens die in het zicht vallen. Als er een kenteken gevonden wordt dat geen parkeerkosten betaalt, dan krijgt de parkeerwachter direct een melding.
U heeft nog 10 minuten de tijd om te betalen nadat de scanauto een foto heeft gemaakt. Is er geen geldige parkeervergunning, of er is niet betaald voor het parkeren, dan krijgt de kentekenhouder een parkeerboete.
Zorg dat je binnen 6 weken na de datum op de boete bezwaar maakt bij gemeente waar je parkeerde. Geef een goede reden waarom je het niet eens bent met een bekeuring. Ondersteun je bezwaar zoveel mogelijk met bewijzen. Bij veel gemeentes kunt je je bezwaar via hun website indienen.
Ben ik geflitst op die tijd en plaats? In dat geval kun je een flitsfoto opzoeken op de website van het CJIB. Wanneer je met je eigen voertuig bent geflitst, vul je je DigiD in en kun je meteen de foto inzien.
Wilt u weten of u een boete heeft openstaan? Bekijk: Digitaal Loket van het CJIB; of vraag een overzicht van openstaande zaken aan bij CJIB.
U moet de parkeerbon betalen binnen 14 dagen na de datum die erop staat. Deze datum noemen we de dagtekening. Kijk voor het juiste rekeningnummer van de afdeling Belastingen op pagina Gecombineerde aanslag.
U heeft een vraag over twee bekeuringen op een dag. Er kunnen inderdaad meerdere boetes na elkaar worden gegeven.
Kreeg je een boete van de politie en ben je hier niet mee akkoord? Dan kan je bezwaar indienen via het antwoordformulier dat je samen met je proces-verbaal ontving.
- Een naheffingsaanslag voor het niet betalen van parkeerkosten. U ontvangt deze parkeerboete van de gemeente. De parkeerboete is eigenlijk een naheffing van belasting die u niet voldaan heeft.
8 uur binnen de bebouwde kom:
Binnen de bebouwde kom is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren. Dit verbod geldt niet op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.
Wat is een parkeerboete? Een parkeerboete is een boete die u krijgt als u te weinig of niet betaalt in een gebied waar betaald parkeren geldt. De boete heet een naheffingsaanslag voor niet-betaalde parkeerbelasting. Per 1 januari 2024 zijn de kosten van een parkeerboete € 71,80, plus de kosten van 1 uur parkeren.