Ongeveer 1 op de 1.000 kinderen heeft het downsyndroom. In Nederland worden per jaar ongeveer 150 tot 200 kinderen met downsyndroom geboren. De kans op het krijgen van een kind met downsyndroom is groter bij vrouwen boven de 36 jaar.
Als er 10.000 vrouwen van 20 jaar zwanger zijn, dan zijn 11 van hen zwanger van een kind met downsyndroom. De andere 9.989 vrouwen zijn dan zwanger van een kind zonder downsyndroom. Als er 10.000 vrouwen van 45 jaar zwanger zijn, dan zijn 615 van hen zwanger van een kind met downsyndroom.
De kans op een kind met het downsyndroom is alleen verhoogd als: U zelf eerder een kind hebt gekregen met de niet-erfelijke vorm van het downsyndroom. Er in uw familie een erfelijke vorm van het downsyndroom voorkomt.
Downsyndroom ontdekken:
De nekplooimeting tijdens de 13 weken echo. Bij de NIPT wordt er bloed van de moeder afgenomen, in dat bloed zit ook DNA van de baby. Door dit DNA te onderzoeken kunnen bepaalde chromosomale afwijkingen opgespoord worden, bijvoorbeeld Down syndroom.
Iemand met downsyndroom heeft van een bepaald chromosoom (chromosoom 21) geen twee maar drie exemplaren in elke cel. ) geschat op 167 kinderen. Dat is 9,9 per 10.000 pasgeborenen ( de Groot-van der Mooren et al. 2021.
Trisomie 21 is niet erfelijk, wat betekent dat de kans op het voorkomen ervan bij een volgende zwangerschap niet groter is. Los van het toegenomen risico bij oudere leeftijd.
Hogere leeftijd van de moeder risicofactor
De kans op fouten tijdens de celdeling, waaronder een veranderd aantal chromosomen, neemt toe met de leeftijd van de moeder. Daarom hebben oudere vrouwen meer kans op een kind met downsyndroom.
20 weken echo, afwijkingen zichtbaar? Lang niet alle afwijkingen zijn zichtbaar op de 20 weken echo, zo is het syndroom van Down heel vaak niet zichtbaar, maar ook afwijkingen als spasticiteit of autisme en vele andere geestelijke afwijkingen zijn op een echo niet zichtbaar.
Hoe gaat het verder als op de 13 wekenecho of 20 wekenecho een afwijking te zien is? Van de 100 vrouwen die een 13 wekenecho of 20 wekenecho krijgen, wordt er meestal bij 5 vrouwen een afwijking of mogelijke afwijking gevonden.
Na 12 weken zwangerschap is deze kans ca 30% en na 16 weken is deze kans ca 20%.
Ongeveer 995 van de 1.000 vrouwen krijgen deze uitslag. Deze uitslag klopt bijna altijd. Minder dan 1 op de 1.000 vrouwen is toch zwanger van een kind met een van deze aandoeningen. Vervolgonderzoek is niet nodig.
Maar hij of zij heeft wel een toegenomen kans opnieuw een kind met trisomie te krijgen. Of iemand wel of geen drager is van een chromosoomafwijking, kunnen we met bloedonderzoek aantonen. Trisomie 13 komt voor bij 1 op de 9500 levendgeborenen.
Mensen met Down worden steeds ouder. 90 jaar geleden werden ze gemiddeld 9 jaar. Nu ligt die leeftijd al op 60 jaar. Zeger Woudenberg heeft Down en bereikt binnenkort de respectabele leeftijd van 80 jaar.
Downsyndroom ontstaat meestal al tijdens de bevruchting. Uw kind heeft meer kans op downsyndroom als: de moeder wat ouder is tijdens de zwangerschap. 1 van de ouders drager is van een fout in de chromosomen.
De kans dat je zwanger raakt van een jongetje of meisje is vijftig procent, iedere keer weer.”
Van alle pasgeborenen heeft 1 op de 200 (0,5%) een bepaald type chromosoomafwijking. De groep aandoeningen die door chromosoomafwijkingen ontstaat, is erg groot en gevarieerd.
Iedere zwangerschap is uniek en dat geldt ook voor de groei van je zwangere buik. Zo tonen sommige vrouwen bij 15 weken en begint het buikje bij anderen te groeien rond de 25 weken zwangerschap.
De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby namelijk ook bepaald door de stevigheid van je buikspieren, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Ben je klein, dan komt je buik meer naar voren, simpelweg omdat er weinig ruimte is om in de lengte te groeien.
Als de placenta heel slecht werkt, kan er zuurstoftekort optreden. Dit heeft uiteindelijk wel ernstige gevolgen voor de baby. Als de baby onvoldoende gegroeid is, moet je vaker naar de gynaecoloog voor controle. Hoe langer de baby in je buik kan blijven, hoe beter.
Het geslacht
Bij de 13 wekenecho krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is. Ook als dit al wel zichtbaar zou zijn, is het landelijk afgesproken dat de echoscopiste hier nog geen uitspraken over mag doen.
De bloedafname voor de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ) kan vanaf 10+0 weken zwangerschap gedaan worden, omdat uit de TRIDENT studies is gebleken dat er vanaf die termijn al voldoende celvrij DNA deoxyribonucleic acid (deoxyribonucleic acid ) van de foetus aanwezig is in het bloed om ...
Een nekplooimeting of NT-meting is onderdeel van een prenatale screening. Hiermee kan het risico op het syndroom van Down bij u ongeboren kind worden berekend. Bij de nekplooimeting wordt middels een echo bij het ongeboren kind de dikte van de nekplooi gemeten.
Maar er valt nog meer te vieren. Met haar 85 jaar is Irma naar alle waarschijnlijkheid de oudste mens ter wereld met het syndroom van Down.
Downsyndroom is een aangeboren aandoening. De oorzaak is een 'extra' chromosoom.
Mensen met Downsyndroom hebben per cel geen twee maar drie exemplaren van chromosoom 21. In totaal hebben ze per cel 47 chromosomen in plaats van 46. Bij meer dan 95 van de 100 mensen met Downsyndroom ontstaat Downsyndroom door een delingsfout van de chromosomen in de eicel of soms in de zaadcel.