Echt verantwoord is zonnen natuurlijk niet maar het kan je batterijen zo opladen. Hou bij onderstaande tips het volgende in je achterhoofd: smeer een hoge factor en vermijd de uren dat de zon het felst schijnt, dat is tussen 11u en 15u.
Ongetwijfeld het belangrijkste van het snel bruin worden proces is de sterkte van de zon. Normaal gesproken is de zon redelijk fel tussen 's ochtends 11 uur en 's middags 5 uur , waarbij de zon het sterkst is tussen 12 uur en 2 uur. Dit is echter goed te controleren door naar het UV index te kijken op KNMI.nl.
Zoek de schaduw op tussen 12.00 en 15.00
De precieze reden van dit 'zon-tijdslot' heeft te maken met de ultraviolette B stralen – ook wel UV-B genoemd. Deze bereiken tussen 12.00 en 15.00 uur hun zogenoemde 'piekwaarden'. Simpel gezegd: je kans op verbranding is dan het grootst!
Ga sporten in de zon. Bewegen in de zon zorgt ervoor dat alle kanten van je lichaam straling krijgen, dus je wordt mooi egaal bruin. Daarnaast zorgt het zweet op je lichaam ook voor extra weerkaatsing van de straling, dus je wordt iets sneller bruin.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Dit heeft alles te maken met je genen. Het is namelijk genetisch bepaald hoe snel de pigmentkorrels worden aangemaakt en hoe snel ze worden getransporteerd naar de bovenste laag van de huid. Bij mensen die snel bruin worden gaat dit proces dus een stuk sneller.
Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen. Gelukkig kan je door een optimale verzorging dat zomerse kleurtje langer houden.
Ongeveer 80% van de zonnestralen gaat door wolken of mist heen, daarom kun je ook wanneer het bewolkt is gemakkelijk verbranden. Ook in de schaduw kan de huid verbranden. Een parasol houdt 40 tot 50% van de uv-stralen tegen, terwijl de rest van de straling via reflectie de huid bereikt.
Blijf niet meer dan 10 minuten onbeschermd in de zon. Wil je langer van de zon genieten, gebruik dan zonbeschermingsproducten van NIVEA. Voorafgaand aan het in de zon zitten, kun je je huid scrubben.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Extra bescherming is een must. Over de middag – tussen 12 en 15 uur – is de uv-straling het hevigst. Mensen met huidtype 1 en 2 dienen extra voorzichtig te zijn.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
In de zomer bereikt ongeveer 20-30 % van de totale dagelijkse hoeveelheid uv-straling de aarde tussen 11.00 en 13.00 uur en 75 % tussen 9.00 en 15.00 uur (zonnetijd, niet plaatselijke tijd).
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Veel mensen zoeken verkoeling bij het water. Of natuurlijk: in de schaduw. Lekker onder een parasolletje, een tarp of misschien wel onder een boom. En het mooie is: in de schaduw kun je niet verbranden.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden. Daarom smeren zij zichzelf vaak ook niet in met zonnebrand creme of lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Je kunt dus niet op een natuurlijke manier in Nederland bruin blijven, hiervoor is de zonkracht in de winter te laag. Om bruin te blijven zul je onder de zonnebank moeten of smeerseltjes gebruiken.
Onder water kan ik niet verbranden
Water filtert het UV-licht amper. Net daarom raken zo veel mensen verbrand tijdens het snorkelen. Je ligt de hele tijd net onder het wateroppervlak, en blijft daardoor blootgesteld aan de schadelijke stralen van de zon.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Huidtype 1
Je bent iemand met een ivoorwitte tot zeer lichte huid. Grote kans dat je van nature rood of lichtblond haar hebt, lichte ogen en meerdere sproeten. In de zon verbrand je altijd en je wordt niet bruin. Je huid is zeer gevoelig voor de zon, hier moet je dus op bedacht zijn.
Glas vangt UV-straling weg, waardoor het wel warm wordt,maar je niet bruin wordt.